Engin Fırat: “Torrent’in Bu Yükü Kaldırıp Kaldıramayacağı Bir Soru İşareti”

İzmirliEfe

New member
Kenya Ulusal Futbol Ekibi Teknik Yöneticisi Engin Fırat, Spor Toto Harika Lig’de en yakın rakibinin 9 puan önünde başkan durumda bulunan Trabzonspor’un yüzde 99 şampiyon olacağını söylemiş oldu.

Türkiye’de Fenerbahçe, Sivasspor ve Kayseri Erciyesspor’da yardımcı antrenörlük yapan Engin Fırat, yurt haricinde ise İran, Almanya ve Güney Kore’de bakılırsav aldı. İran’da 3 farklı grupta teknik yöneticilik yapan Fırat, İran Ulusal Kadrosu’nda yardımcı antrenörlük bakılırsavi üstlendi. Bir devir Moldova Ulusal Ekibi’ni çalıştıran Fırat, son olarak Kenya Ulusal Kadrosu’nun başına getirildi.

Deneyimli teknik adam, Harika Lig’deki şampiyonluk yarışı, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın performansları, Türkiye’deki teknik adam değişiklikleri, hakem tartışmaları ile Kenya Ulusal Grubu hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

“Fenerbahçe’de hayli baskı var”

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın performansını pahalandıran 51 yaşındaki teknik yönetici, “İstanbul gruplarının takım oluşumlarında badireler vardı. Devamında da maksat konusunda ıstıraplar çıktı. Galatasaray, genç ve geleceğe yönelik bir takım kurdu lakin sportif muvaffakiyetin çabucak gelmesi beklendi. Fenerbahçe’de epey baskı var. Çabucak sonuç isteniyor. Ali Koç başkanlığa geldikten daha sonra fazlaca büyük bir beklenti oluştu. O yüzden bu dönem kesin şampiyonluk istiyorlardı. Beşiktaş’ta ise geçen dönemden ayaklar yere sağlam basmadı. Kadro uçtu gitti. Şampiyonlar Ligi’nde epey başarılı olacaklarını düşündüler. Bu da onlara epey ağır bir tokat olarak geri döndü. Bu durumlara sakatlıklar da eklenince üç kadro da baskı altında ezilmeye başladı. Bu baskıdan daha sonra bir türlü toparlayamadılar. daha sonrasında da hoca değişiklikleri yaşandı.” diye konuştu.

“Trabzonspor şu anda yüzde 99 şampiyonluğa ulaştılar”

“Üç büyükler”in yaşadığı problemlerin Trabzonspor’un lehine geliştiğini aktaran Fırat, “Trabzonspor fazlaca istikrarlı. Her maçı, ‘Kazanamasam da 1 puan koparayım’ anlayışıyla oynadılar ve istedikleri puanları aldılar. Şu anda da yüzde 99 şampiyonluğa ulaştılar.” sözlerini kullandı.

“Torrent’in bu yükü kaldırıp kaldıramayacağı bir soru işareti”

Engin Fırat, Galatasaray’da Fatih Terim’den daha sonra vazifeye getirilen İspanyol teknik yönetici Domenec Torrent’in muvaffakiyet yakalama ihtimalinin düşük olduğunu savundu.

Torrent’in uzun müddet Pep Goardiola’nın yardımcılığını yaptığını hatırlatan Fırat, “Domenec Torrent’tilk evvel nazaranv yapan hoca bir efsane. daha sonrasında gelen her insanın işi sıkıntı olacaktır. Torrent’in bu yükü kaldırıp kaldıramayacağı bir soru işareti. Herkes Fatih hocadan daha kıymetli işler yapmasını bekliyor. Anlamakta zorlandığım bir şey var. Bir kişinin özgeçmişindeki en değerli şey öteki birisinin yardımcısı olmaksa, benim için fazlaca büyük soru işareti oluşturur. Torrent’i tanımıyorum. Yeterli bir teknik yönetici ve insan olabilir lakin epeyce fazla soru işareti var. Bu yalnızca bende değil spor kamuoyunda, taraftarda ve ekipte var. Bunlar olduğu için kasvet ortaya çıkıyor ve başarılı olma ihtimali düşüyor.” halinde görüş belirtti.

“Guardiola’nın futbol anlayışı pas üzerine kurulu”

Fırat, Torrent’in futbol tarzının epeyce bilinmediğini vurgulayarak, “Guardiola’nın futbol anlayışı pas üzerine şurası. Galatasaray’ın takımıyla pas üzerine bir oyun kurgusu çıkarılması epey sıkıntı. Hoca da oyuncular da birbirine uymuyor. Bu durumda birisini suçlayamazsınız. Birbirine uymayan insanları yan yana getirirseniz, başarılı olma ihtimaliniz de düşüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Teknik yöneticiler yurt haricinden teklif almıyorsa, sorun var demektir”

Türk futbolunun en değerli teknik yöneticileri Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Şenol Güneş’in birebir anda ekip çalıştırmamalarını pahalandıran Engin Fırat, şöyleki konuştu:

“Doğal bir gelişme vardır. Futbolcuların yaşı geldiğinde bırakmaları üzere teknik yöneticiler için de bu biçimde bir şey vardır. Hocalar, motivasyon kaybı yahut yeni periyoda ahenk sağlamada sorun yaşayabiliyor. Lakin ben duruma öteki taraftan bakıyorum. Yurt haricinde Fatih Terim ve Şenol Güneş’in isimleri geçiyor. Onlar yurt haricinde iş bulabilir. Burada, ‘Bu teknik yöneticilerin zamanı kapanıyor mu?’ değil, ‘Bunların yolundan giden kimler var?’ diye sormak lazım. Şu anda Türkiye’de vizyon katacak hocalarımız var mı? Bir teknik yönetici Türkiye’de ön plana çıkabilir fakat yurt haricinden teklif almıyorsa sorun var demektir.”

“Kulüplerle konuştuğumda daima ne kadar para istediğimi soruyorlar”

Daha evvel Türkiye’den teklif aldığını aktaran Engin Fırat, “Kulüplerle konuştuğumda daima ne kadar para istediğimi soruyorlar. Bilk evvel başarılı olmak için uygun taban var mı diye bakıyorum. On sene evvel Mısır’dan bir kulüp beni aradı ve benim son 5 maçımı izleyerek futbol ideolojimi öğrendiklerini söylemiş oldu. Türkiye’de bu biçimde davranan bir kulüp yok. Bu yapılmadığı sürece başarılı olma ihtimali hayli zayıf. Başıma uyan bir kulüp gelirse, bu itimadı bana verirlerse, Muhteşem Lig’de çalışırım.” tabirlerini kullandı.

“VAR’a gidip elden penaltı verilen ülke yoktur”

Deneyimli teknik adam, Türkiye’de hakemlerin baskı altında olduğunu kaydetti.

“Hakem kararları Avrupa’da daha az, Afrika’da fazlaca çok biçimde futbolun ortasında.” diyen Fırat, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Türkiye’de hakem tartışmak hobi haline geldi. Isınmaya çıkınca bile hakemlere küfür ediliyor. Futbolcular hakeme yardımcı olmuyor. Herkes kendini yerden yere atıyor. Hakemlik Türkiye’de hayli güç. Bu gerçek göz arkası edilmemeli. Bunu söylerken epeyce uygun performans gösterdiklerini söyleyemiyorum lakin her açıdan bakmak lazım. Türkiye’de yandan orta yapıldığı vakit ekibin yarısı penaltı diye elini kaldırıyor. Dünyanın hiç bir yerinde VAR’a gidip elden penaltı verilen ülke yoktur. Öteki taraftan demek ki dünyanın hiç bir yerinde bu kadar berbat orta yapılmıyor. Zira top daima ele çarpıyor, başa gelmiyor. Hakem olayı büyütüldü. Baskı aşırılaşmaya ve hakemler alana çıkarken titremeye başladı. Yanlış yapacağınızdan korkarsanız, kesin yanlış yaparsınız. Türk hakemleri baskıdan dolayı epeyce zorlanıyor. Avrupa’da da kusur yapılıyor fakat Türkiye’deki baskı dünyanın hiç bir yerinde yok.”

“Hiç Afrika deneyimim yoktu ve yaşamak istedim”

Engin Fırat, geçen eylül ayında çalışmaya başladığı Kenya’da kısa müddette âlâ işler yaptıklarını lisana getirdi.

Kenya’yı çocukluğundan beri merak ettiğini anlatan Fırat, “Kenya’nın başına geçmem benim için sürpriz bir gelişme oldu. Aslında Katar’da bir grupla görüşürken, Kenya’dan teklif geldi. Lider ile görüştüm, projeleri hoşuma gitti. Kenya’da benim çocukluğumdan kalan bir aşk var. Safariyi hayli severdim. Hiç Afrika deneyimim yoktu ve yaşamak istedim. Ulusal ekip hocası olarak 3. kıtada çalışıyorum. İnşallah 4. kıtayı da eklerim. Birinci günlerim hayli hoş geçti. Yeni bir grup kurmak gerekiyordu. Zira fazlaca yaşlı bir takım vardı. Bu süreci de yeterli biçimde geçirdiğimizi düşünüyorum. Bilhassa son maçlarda âlâ sonuçlar aldık. FIFA sıralamasında da yükselişe geçtik. Bundan dolayı memnunum.” diye konuştu.

Kenya’da futbolun ikinci branş olduğunu lisana getiren Fırat, “Kenya, atletizmde inanılmaz güzel. Atletizm Ulusal Takımı’mız Kenya’ya kampa geliyor. Ulusal ekibimizde birkaç Kenya asıllı sportmen da var. Futbol, Kenya’da ikinci spor fakat potansiyel devasa yükseklikte. Beşerler futbolu epey seviyor. Bir futbol ülkesi olabilecek potansiyele sahip. Güzel ve yetenekli oyuncularımız var. Düzgün bir projeyle önemli sonuçlar elde edebiliriz.” biçiminde görüş belirtti.

“Afrika’da Türkiye’ye karşı olumlu bir bakış var”

Kenya Ulusal Grubu Teknik Yöneticisi, Afrika kıtasında Türkiye’nin imajının olumlu olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Kenya’nın âlâ bağlantıları bulunduğunu anlatan Fırat, “Bütün Afrika’da Türkiye’ye karşı olumlu bir bakış var. Kenya da buna dahil. Hem siyasi hem ekonomik tıpkı vakitte sportif manada temaslar var. Bu temasların devamının geleceğini düşünüyorum. Büyükelçimiz Ahmet Cemil Miroğlu Beyefendi de ilişkiler kurmakla ilgili epey âlâ çalışıyor. Gelecekte Türkiye ile Kenya içinde epey daha âlâ ilgilerin olacağını düşünüyorum.” değerlendirmesine bulundu.