Yüksek Sesle Oku – Haberler

BenMelek

New member
Harvard Cümleleri, telefon sistemleri ve işitme cihazları gibi konuşmayı anlamanın önemli olduğu teknolojileri test etmek için onlarca yıldır kullanılan yüzlerce cümledir. Geçenlerde listeye rastladım ve çok beğendim.

Bazı örnek cümleler: Bir kuyunun derinliğini söylemek kolaydır. Domuzlar doğranmış mısır ve çöple beslendi. Kadının tekrar ayağa kalkmasına yardım edin. Ne kadar çabalarsa, o kadar az başarılı oluyordu. Arka pençesi paslı bir tuzağa yakalandı. Sevdiğiniz arkadaşınıza sevgi dolu bir mesaj yazın. Çoğu haberi duymak bizim için kolaydır.

Bu cümleler anlamlarına göre değil, “fonetik dengelerine” göre seçilmiştir. Ses frekansları konuşma diline benzer. Bunlar tavsiye veya koan değil, araçtır. Ama okuyunca sanki bir şiir okumuş gibi duygulandım. Cümleleri farklı aksanlarla okuyan insanları dinleyebileceğiniz bir web sitesi buldum ve bir dizi satırı herhangi bir anlam kazanmadan yüksek sesle duymanın mümkün olup olmadığını bulmaya çalıştım. Bu anlatıcılar özellikle etkilenmeden okuma konusunda ustaydılar, ancak en az duygusal olan birinin bile şu sözlerini dinlemek imkansızdır: “Sokak kedisi yavru kedi doğurdu.” Genç kız net bir cevap vermedi. Zil çalmadan yemek hazırdı. “Yaşamak ne güzel” ve şiiri keşfetmemek.

Dünyada kendisine kitap okunmasını sevmeyen bir insan var mı? Çocuklar şanslıysa her gece hikayeler anlatabilirler, ancak okumayı öğrendikten sonra bunu genellikle kendi başımıza yaparız. Geçen yıl sesli kitapların yetişkinler için uyku vakti hikayeleri olduğunu ve bunların belki de hepimizin içinde gizlenen arzuya, uykumuzun ikna etmeye ve korumaya değer bir proje olarak ele alınması arzusuna nasıl hitap edebileceğini yazmıştım. Birkaç ayda bir Joseph Brodsky'nin “Bir Şarkı” adlı şiirini okuyarak beni uyutmasına izin veriyorum. Geçenlerde bir arkadaşımla birbirimize Walt Whitman'ın “Song of Myself” adlı eserinden alıntılar okuduk. Birine kitap okumak, onunla konuşmaktan farklıdır. Kelimeler size ait değil, dolayısıyla düşüncelere veya anlamlara değil, yalnızca iletişime sahipsiniz. Yorumlamak ve gerçekleştirmekte özgürsünüz. Bu, paylaşılan bir keşif sürecidir, samimidir ancak konuşmaların aksine içerik üçüncü bir kişiden gelir. Bu, bağlantı kurmakla ilgilidir ve aynı zamanda sanatı birlikte tüketmekle de ilgilidir; ister bir şiir olsun, ister “Kutup Ekspresi” olsun, ister sizin ve sevgilinizin akşam yemeğini pişirirken sırayla birbirinize bölümler okuduğu bir roman olsun.

Eğer işiniz buysa, şu ana kadar okunacak çok fazla seçenek var. Sesli kitaplar, insanlar ve yapay zeka tarafından anlatılan makaleler, kitapçılarda yazarların yer aldığı kayıtlar ve evet, boşluğa Harvard cümleleri mırıldanan tuhaf derecede kayıtsız insanların WAV dosyaları. Tek başıma kitap okumaktan ya da uzun bir araba yolculuğunda tek başıma kitap dinlemekten daha çok sevdiğim bir şey yok. Ama yine de okumak için çaba gösterebilir ve hayatınızdaki insanların size kitap okumasını sağlayabilirsiniz. Çok rahat. Okumayı tek başına yapılan bir aktivite olarak düşünmeye alışmak garip ve heyecan verici. Anlatıcı olarak her zaman kendi sesinizle kafanızın içinde yaşıyorsunuz. Değişiklik olsun diye başka birinin hikâye anlatmasını dinlemek çok güzel.

Daha fazlası için

KÜLTÜRDE HAFTA

film

politika

Diğer harika hikayeler

KÜLTÜR TAKVİMİ

🎥
“Daha İyi Adam” (şimdi çıktı):
Büyük Britanya'da, Robbie Williams ulusal bir hazine gibidir. “Angels” ve “Rock DJ” şarkılarının sözleri neredeyse herkes tarafından hatırlanıyor ve erkek grubu Take That o kadar popülerdi ki, 1990'larda dağıldıktan sonra bir hayır kurumu, perişan durumdaki hayranlara tavsiyelerde bulunmak için bir yardım hattı kurdu. Ancak bu filmin basın turu bana birçok Amerikalının onun kim olduğunu bilmediğini gösterdi. “The Greatest Showman” filminin yönetmeninin Williams'ı bilgisayar tarafından üretilmiş bir primat rolüne büründürdüğü biyografik film “Better Man”den Williams'ın hikayesini öğrenin. (Vahşi.)

HAFTANIN TARİFİ
Çikolatalı babka

Bazı hafta sonları uzun, meditasyon dolu yemek pişirme projeleri için mükemmeldir. Aradığınız buysa çikolatalı babka tarifim tam size göre. Evet, tüm hafta sonunu alacak ama mesele bundan ibaret. Tüm yoğurma, kabartma, yuvarlama ve doldurma işlemlerinin ardından, iki güzel, serpilmiş somun elde edeceksiniz; biri kendiniz için, diğeri ise biraz tatlı neşeye ihtiyacı olan herkese hediye etmek için. Babka da iyi donuyor, bu da bir kısmını gelecekteki en lezzetli ikramlar için saklayabileceğiniz anlamına geliyor.

Yurt dışında hasta veya yaralı mı var? Bilmeniz gerekenleri okuyun.

Sağlık: Bu yıl kalbinize daha iyi bakın.

WIRECUTTER'DAN TAVSİYE

Duş başlığınızı değiştirin

Sızdıran eski bir duş başlığını yeni, yüksek performanslı bir modelle değiştirmek, evinizde yapabileceğiniz en kolay ve en tatmin edici iyileştirmelerden biridir. Herhangi bir iyi örnek, muhtemelen taşındığınızda miras aldığınız örnek üzerinde bir gelişmedir – özellikle de on yıldan daha eskiyse. Ve çok pahalıya mal olması gerekmiyor. Wirecutter'ın en iyi duş başlığı arayışında testlerimiz sırasında biraz şaşırdık. Bütçe dostu bir model, denediğimiz andan itibaren dikkatimizi çekti ve kolay kurulumu, şık tasarımı ve harika akışıyla ilk tercihimiz oldu. — Tim Heffernan

HAFTANIN OYUNU

Cleveland Cavaliers – Oklahoma City Thunder, NBA: Cleveland ligin en iyi hücumuna sahip. Oklahoma City en iyi savunmaya sahip. Her ikisinin de tarihsel olarak harika kayıtları var. Çarpışırlarsa ne olur? Bu hafta Cavs, NBA sezonunun en iyisi olarak kabul edilen maçta Thunder'ı 129-122 mağlup etti. (The Athletic'den Zach Harper bunu “on yıl içinde görülen en iyi basketbol oyunlarından biri” olarak nitelendirdi.) Taraftarlar için şans eseri, rövanş maçına sadece birkaç gün kaldı – bu kez Oklahoma City'de. Perşembe günü saat 19.30'da TNT'de.

ŞİMDİ OYNAMA ZAMANI