Yeşilyurt’ta arpa ve buğday dağıtım programı düzenledi

KripTon

Member
Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi, 15 Ekim Dünya Çiftçi Bayanlar Günü niçiniyle ‘ Arpa ve Buğday Dağıtım’ programı düzenleyerek, Yeşilyurt’un farklı bölgelerinde üretim yapan bayan çiftçilere toplamda 20 bin kg, arpa ve buğday tohumu armağan etti.

Yeşilyurt Belediyesi Ziraî Hizmetler Müdürlüğü Binası önünde düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Lideri Mehmet Çınar, 15 Ekim Dünya Çiftçi Bayanlar Gününün de bayan çiftçilerle bir ortaya gelmekten onur duyduklarını söylemiş oldu.

Ziraî kalkınmayı destekleyecek hizmetlere yenilerini eklemeye devam ettiklerini söyleyen Yeşilyurt Belediye Lideri Mehmet Çınar, ” Gelişmekte olan biroldukça ülkede ziraî işgücünün en kıymetli kaynağını bayanlarımız oluşturmaktadır. Tarlasında, bahçesinde, gece gündüz demeden çalışarak ailesine, konutuna ve ülkemize üretimle takviye veren bayan çiftçilerimizin, Dünya Bayan Çiftçiler Günü’nü en kalbi hislerimle tebrik ediyorum. Bu özel ve manalı günde ziraî üretimin ve kırsal ömrün sürekliliğinin sağlanmasında en kıymetli rolü üstüne alan bayan çiftçilerimize yönelik dayanaklarımıza bir yenisini daha ekleyerek, kurduğumuz yeni üretim alanlarından elde ettiğimiz toplamda 20 bin kg olan arpa ve buğday tohumlarını bayan çiftçilerimizle buluşturup, ziraî hizmetlerimize bir yenisini daha eklemenin gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

2,5 yılda Yeşilyurt’un ziraî potansiyelini ayağa kaldıracak kıymetli yatırımları ve projeleri hizmete sunduklarını tabir eden Lider Çınar, ” Yeşilyurt’umuzun bereketli topraklarının ülke iktisadına daha fazla katkı sunmasının önünü açmak ve çiftçilerimize daha fazla takviye olabilmek için 2,5 yılda fazlaca kıymetli yatırımlarda bulunduk. Son periyotlarda dünya genelindeki iklim değişiklikleri ve değişen hava koşullarından olumsuz etkilenen ziraî alanlarımızı bir daha güçlendirmek, bereketli topraklarımızı bir daha canlandırmak, çiftçilerimize yeni imkanlar sunmak ismine üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getiriyoruz. Endüstrisiyle, turizmiyle, tarım topraklarıyla, havası ve suyuyla, ayrıyeten gastronomisiyle kuvvetli potansiyellere sahip hoş ilçemizin tüm bu zenginliklerini ön plana çıkarmak, yaşatmak ve geleceğe taşımak ortasında kuvvetli ve çağdaş yatırım alanları kurduk, çiftçilerimize yönelik eğitim hizmetlerine öncelik tanıdık, fide desteklerimizle topraklarımızdan daha fazla eser alınmasının önünü açtık. 177 bin metrekare alanda hizmete sunduğumuz Ziraî Üretim ve AR-GE Alanımızda 100 bin metrekare alanda hububat ve bakliyat üretimlerimiz devam ederken, 70 çeşit cet tohumunun yetiştiriciliği için gerekli alt yapıyı oluşturduk, 15 bin metrekare alanda ise süs bitkisi yetiştiriciliğine sürat verdik, ayrıyeten bir daha bu alanımızda 2021 yılında 45 bin metrekare rulo çim üretimi yaparak belirlediğimiz amaçların üzerine çıktık. Arpa, buğday, nohut, fasulye ve kayısı çekirdeğinden kahve üzere üretim alanları kurup, bereketli topraklarımızdan verimli sonuçlar alıyoruz. Ziraî eserlerimiz içinde bölgemizin marka bedeli en yüksek meyvesi dalbastı kirazımız ile banazı karası üzümümüzün yanı sıra kiraz yaprağı sarması ve içli köftemizin coğrafik işaret tescil dokümanlarını aldık tıpkı vakitte kentimizin kıymetli kıymetlerinden kağıt kebabı ve tandık ekmeği başta olmak üzere pek fazlaca lezzetimizin tescil süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte kentimizin ziraî potansiyelinin ayağa kalkmasına önemli dayanaklar sunuyoruz. Seracılık alanımızda tohum bankası kurup, cet tohumları yetiştirip, geçmiş senelerda kullanılan bu tohumları toprakla buluşmasını sağlayarak farkındalık oluşturuyoruz. Gündüzbey ve Elemendik bölgelerinde Kiraz ve Vişne Bahçesi kurduk. Biz şuna inanıyoruz; çiftçilerimize ve üreticilerimize ne kadar dayanakta bulunursak, onlarda ötürüsıyla üretimiz iktisadının canlanmasına o derece katkılarda bulunacaklardır, zira çalışkan ve üretmeyi seven bir insan kaynağına sahibiz. Tarıma verdiğimiz bu kıymet, çiftçilerimiz tarafınca memnuniyetle karşılanırken bizlerde bu yatırımlarımızın ve dayanaklarımızın boyutunu yeni projelerle artırmaktayız.2019 yılındaki seçimlerden daha sonra kurduğumuz Ziraî Hizmetler Müdürlüğümüz çatısı altındaki hizmete sunduğumuz yatırım alanlarımız yardımıyla farklı bakliyat ve hububat çeşitlerinden tohumlar üretiyoruz, bugünde bu tohumları sizler için alanımızda sergiliyoruz. Ziraî Üretim ve AR-GE Alanımız ve Yeşil Besin Seracılık alanımızda üretilen meyve ve sebzelerimizi toplumsal tesislerimizdeki yemeklerde kullanırken, Yeşil Besin Market ve Yöresel Eserler Çarşımız aracılığıyla vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Burada üretilen bakliyatları paketler haline getirip Emanet Çarşımız aracılığıyla muhtaçlık sahiplerine ulaştırıp gönül belediyeciliği hizmetlerine de farklı bir bakış açısı kazandırdık. Sıkıntısız ve Yeşiltepe’de hizmete sunacağımız semt pazarlarımızda çiftçilerimizin mamüllerinin pazarlayabilecekleri alanlar oluşturacağız. Kâfi ki çiftçilerimiz külfet yaşamasın, ürettikleri eserler ellerinde kalmasın ve sofralarımızda ki kaliteli, doğal ve organik mamüllerin sayısını artıralım. Bayan çiftçilerimize de bu özel günlerinde daha fazla üretim yapmalarına dayanak olabilmek için tohum çuvallarımızı emanet edeceğiz, inşallah bu tohumlarla topraklarımızdan daha fazla hasat toplayacağız, güzel uğurlu olsun” formunda konuştu.

Bayan çiftçiler ismine konuşan Reyhan Kaya ve Zahide Karaca ise tarıma verdiği kıymet ve hassasiyetten dolayı Yeşilyurt Belediye Lideri Mehmet Çınar’a teşekkürlerini sundular.

Yeşilyurt Ziraat Odası Lideri Doğan Solmaz, tarım hizmetlerinden dolayı Yeşilyurt Belediye Lideri Mehmet Çınar’a teşekkürlerini sunarken, tüm bayan çiftçilerin 15 Ekim Dünya Çiftçi Bayanlar Gününü tebrik etti.

Tarımın her geçen gün daha fazla kıymet kazandığını tabir eden Ziraat Mühendisleri Odası Lideri Fevzi Çiçek ise ” bu biçimdesine manalı bir günde bizleri bayan çiftçilerimizle buluşturan Yeşilyurt Belediyesine evvela teşekkürlerini sunuyorum. İnsanların doğduğu yerde doymasını sağlamanın tek yolu ziraî faaliyetleri devam ettirmekle mümkündür. Büyükşehir maddesinden daha sonra kent belediyeciliğiyle birlikte kırsal belediyecilik kavramı da ön plana çıkıp, kırsal bölgelerdeki ziraî hizmetlerin devam ettirilmesi için proje üretilmesi üzere faaliyetlerin çoğalmasına niye oldu. Yeşilyurt Belediyemizin bilhassa son iki yıldır gerek zerzevat fidesi dağıtımları gerekse de bu türlü hububat tohumunun üretimi ve dağıtımı yapması, çiftçilerimize rehberlik etmesi ve cüret vermesi üzere alanlardaki hizmetlerinden dolayı Belediye Liderimize ve takımlarına epey teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.

Kırsalın kalkınmasında ki temel taşın bayanlar olduğunu söyleyen TKDK Vilayet Müdürü Murat Tunç, “Tarımın ne kadar değerli olduğunu her geçen gün daha düzgün anlıyoruz, bizlerde işsizliğin ve iktisadın tahlilinin kırsalda olduğunu tabir ediyoruz, bununda en değerli ögesi kadınlarımızdır. Biz bugüne kadar çalışmalarımızla şunu anladık ki; Şayet bayanlarımız bu işe inanırsa biz tarımın ve kırsalın gelişmesinde hayli kıymetli yol alacağız” diye konuştu.

MHP Vilayet Lideri Mesut Samanlı ise tarım denince akla birinci gelen birinci ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söz ederken şunları söylemiş oldu:

” 2012 yılı datalarına baktığımız vakit Avrupa’nın devleri dediğimiz İspanya’yı, Fransa’yı, İtalya’yı geride bırakmış bir ülkede yaşıyoruz. Tarım cennetiyiz, topraklarımız verimli lakin maalesef iki yıldır pandemi süreci niçiniyle birden fazla şeyden geri kaldığımız üzere tarımda da geri kalmaya başladık. Gerek etraf felaketleri gerekse de orman yangınlarıyla birlikte tarım toprakları çeşitli ziyanlar gördü. Bunun üstesinden gelmek için daima bir arada çaba içerisinde çalışmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde geçtiğimiz günlerde mecliste bir yasa geçti, tarım için çiftçilerimiz için fazlaca büyük kıymete sahipti.3,4 milyar TL.’lik gelir dayanağı ve hem de son beş yılın kesilen faizle birlikte paralarının iade edilmesi çiftçilerimizi canlandırmak ismine da büyük bir değere sahiptir. İnşallah bundan daha sonraki süreçte de Cumhur İttifakının meclisteki temsilcileri olarak tarıma

takviyesi sonsuz bir biçimde vermeye, çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu programdan dolayı Belediye Liderimizi ve gruplarını tebrik ederim.”

Çiftçilere yönelik dayanaklarından olayı Yeşilyurt Belediyesini kutlayan Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, “Son iki yıldır salgın sürecinden geçerken bu müddette sağlıklı ve kâfi kendine yeten bir ülke olmanın, sağlıklı besine ulaşabilmenin ne kadar kıymetli olduğunu ve tarımında bu manada stratejik bir kıymete sahip olduğunu bize tarih bir kere daha gösterdi. Kentin üretkenliğini artırmanın yanı sıra kırsal kalkınmanın sağlaması da ziyadesiyle değerlidir. Bu vesileyle bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen başta Belediye Liderimiz olmak üzere takımına teşekkür ediyorum” dedi.

Malatya’da üretim iktisadına katkı sunan bayan çiftçilerle bir ortada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu tabir eden AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı ise ” Tarımın artık dünyada stratejik bir kıymete sahip olduğunu hepimiz epeyce güzel biliyoruz. Sanayi ve tarım kenti olan Malatya’da Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 50 bin çiftçimiz ve üreticimiz bulunmaktadır. Hububat, bakliyat ve kayısımızın desteklenmesi noktasında son senelerda epey kıymetli takviyeler aldık. Bu dayanaklarda çiftçimize yansımış durumdadır. Dünya’da son iki yıldır pandeminden dolayı yaşanan sıkıntılar var. Covid-19’dan dolayı kapanmalar oldu, esnaflarımızın ezaları oldu, çiftçilerimiz bağ ve bahçelerine vakit zaman gitmekte zorluk çektiler. Hükümet olarak, Cumhur İttifakı olarak elimizden gelen ne var ise ülkemizin bütün kaynaklarını milletimize seferber ettik. Gerek esnaflarımıza hibeler olarak gerek çiftçilerimize dayanaklar olarak geri dönderdik. Malatya’da sulamayla ilgili epeyce önemli yatırımlar yaptık, Recai Kutan Barajı başta olmak üzere başka barajlarımız ve göletlerimizle birlikte ziraî yatırımlara büyük takviyeler sağladık. İnşallah bundan daha sonra da suyu daha ekonomik kullanarak üretilmeyen hiç bir yer, hiç bir toprak kalmayana kadar devletimiz, hükümetimiz, cumhur ittifakımız, mahallî idarelerimiz ve oda liderlerimizle birlikte milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Belediye Liderimiz Sayın Mehmet Çınar’ın mesken sahipliğinde gerçekleşen bu aktiflikte bulunmaktan epey keyifli oldum. Bütün bayan çiftçilerimizin 15 Ekim Dünya Çiftçi Bayanlar Gününü kutluyorum” diye konuştu.

Konuşmaların akabinde 15 Ekim Dünya Çiftçi Bayanlar Günü niçiniyle programa katılan bayan çiftçilere karanfil ve hazırlanan arpa ve buğday çuvalları teslim edildi.

Yeşilyurt Belediye Lideri Mehmet Çınar’ın mesken sahipliğinde gerçekleşen Arpa ve Buğday Dağıtım Programına, AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, MHP Vilayet Lideri Mesut Samanlı, BBP Vilayet Lideri Ali İstek Ulutaş, AK Parti Vilayet Gençlik Kolları Lideri Muhammed Sinan Özhüsrev, AK Parti Yeşilyurt İlçe Lideri Muhammed Emin Yalçınkaya, MHP Yeşilyurt İlçe Lideri Mehmet Ali Kaya, AK Parti Yeşilyurt Bayan Kolları Lideri Esin Tanrıverdi, BBP Yeşilyurt İlçe Lideri Şinasi Yılmaz, BBP Vilayet Bayan Kolları Lideri Gülşen Gür, Bayan STK Vilayet Temsilcisi Mehtap Pekel, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Gündüz, Turgut Özal Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasret Altuntaş, Ziraat Mühendisleri Odası Lideri Fevzi Çiçek, TKDK Vilayet Müdürü Murat Tunç, Yeşilyurt Ziraat Odası Lideri Doğan Solmaz ile bayan çiftçiler katıldı.

Programda ayrıyeten Ziraî Üretim ve AR-GE Alanı ile Yeşil Besin Seracılık Alanında üretilen hububat ve bakliyatların yanı sıra kurutmalıklar ve rulo çimlerde özel bir alanda sergilendi. – MALATYA