Yatırım rüzgarı

Eftal

Global Mod
Global Mod
Dünyada istikrarları değiştiren koronavirüsle uğraş sürecine karşın Türkiye’de yatırımlar sürat kesmedi. Kuvvetli salgın şartlarında birinci çeyrekte yüzde 7 büyümeye imza atarak 1.4 trilyon liralık iktisada ulaşan Türkiye’de pak güçten yeni fabrika yatırımlarına kadar çeşitli alanlarda yatırımlar devam etti. Bu kapsamda yenilenebilir güçte 1.2 milyar liralık finansmanla 309 adet santral yatırımı gerçekleşirken, organize sanayi bölgelerinde de kapasiteler yeni tesislerle dolmaya başladı.

YÜZDE 50’Sİ YURT DIŞINA

Bünyesinde Bingo, Molfix, Molped, Papia markaları ve Kastamonu Entegre’yi bulunduran Hayat Holding de koronavirüs sürecinde 1.1 milyar dolarlık yatırım sonucu aldı. Globalleşme seyahati kapsamında logo değişimini ve yatırım planlarını düzenlenen çevrimiçi basın toplantısında açıklayan Hayat Holding İdare Heyeti Lider Yardımcısı ve İcra Şurası Lideri Avni Kiğılı, kelam konusu yatırımın yüzde 50’sinin yurt içi, yüzde 50’sinin de yurt dşına yapılacağını bildirdi.

BİN 600 EK İSTİHDAM

Kiğılı, yatırımın detaylarını şöyleki deklare etti: “Bu süreçte; Hayat Kimya ile Mersin’de yeni bir paklık kağıdı üretim tesisi; Kastamonu Entegre ile Samsun’da yonga levha ve Balıkesir’de MDF tesisi kuruyoruz. Geçen yıl ülkemizde oluşan acil muhtaçlığa yanıt verebilmek için Kocaeli üretim yerleşkemizde cerrahi maske fabrikası kurduk. Yurt dışına baktığımızda da Mısır’da non-woven, Cezayir ve Rusya’da kağıt ve bir daha Rusya’da yonga levha tesisi kuracağız. Vietnam’da 100 milyon dolarlık yatırımla bebek bezi fabrikası açtık. Bu yatırımla Türk markalarının kalitesini uzak topraklarla tanıştırıyoruz ve bayrağımızı gururla Güneydoğu Asya’da dalgalandırıyoruz. Pandeminin başından bu yana 2 binden çok ek istihdam oluşturduk, yeni yatırımlarımızla bin 600 şahsa daha iş imkanı sağlayacağız.”

Avni Kiğılı

BİTKİSEL DETERJANA İLGİ ARTTI

Salgın süreciyle birlikte doğal eserlere ilginin arttığını söyleyen Avni Kiğılı, deterjanda yüzde 70 bitkisel kaynaklı toz, sıvı deterjan, yumuşatıcı ve yüzey temizleyiciler olacağını belirterek, “Yüzde 70 bitki bazlı sıvı çamaşır deterjanımız ise zeytinyağı, fındıkyağı, hindistan cevizi, nişasta, hindibaba koku üzere doğal içeriklerden oluşuyor” dedi.

İSTANBUL VE KOCAELİ OSB’LERİ DOLDU

Türkiye’de bulunan Organize Sanayi Bölgelerinin üretim kapasitesinde yüzde 50 artış yaşandı. Endüstrinin kalbi Kocaeli ve İstanbul’daki Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) doluluk oranlarının şuan hayli üst seviyede olduğunu söyleyen ve her iki OSB’de sanayicilere gayrimenkul ve yatırım danışmanlığı yapan Mustafa Dönmez, “Özellikle son 7 aydır Uzak Doğu, Avrupa ve başka ülkelerden, ülkemizde üretim yapmak isteyen yatırımcı talepleri alıyoruz ” dedi. Süratli üretim artışıyla bir arada yatırım yapmak isteyen sanayicilerin OSB’de yer konusunda sorun yaşadığına işaret eden Dönmez, “Devletin bu mevzuya el atması gerektiğini düşünüyorum. beraberinde arsa meblağları, satılık ve kiralık fabrika meblağlarında önemli artış kelam konusu. ötürüsıyla bu yer temini manasında biz, bölgedeki yatırım yapan danışman firmalara önemli derecede sorun çıkarıyor” dedi.