Windows 11 için TPM 2.0 niye gerekli? Nasıl satın alınır?

Muskious

New member
Windows 11 ile bir arada ömrümüze giren kavramlardan birisi de TPM 2.0 oldu. Windows 11 sistem ihtiyaçlarının TPM 2.0 güvenlik yongasını zarurî kılması sayısız kullanıcıyı soru işaretleri içerisinde bıraktı. Pekala TPM 2.0 nedir ve nasıl satın alınır?

TPM 2.0 nedir?

Trusted Platform Module
yani sağlam platform modülü olarak tanımlayabileceğimiz TPM yongası bilgisayarınızdaki kritik dataların korunmasına yardımcı oluyor. Şifreler, sertifikalar, şifre anahtarları yahut onay süreçleri bu modül üzerinde şifrelenmiş bir biçimde depolanıyor ve ataklardan korunuyor. Anakarta entegre edilen mikro denetimci temelli TPM yongası hali hazırda ikinci jenerasyonu ile piyasada yer alıyor.

Microsoft yeni işletim sisteminin daha inançlı bir ortama kurulması için TPM 2.0 yongasını zarurî kılıyor. Aslında TPM çok eski bilgisayarlarda da mevcut fakat TPM 2.0 fazlaca daha eskiye gitmediği için uyumluluk sorunu ortaya çıktı.

TPM 2.0 yongasına sahip olmayan kullanıcılar Windows 11 işletim sistemini kurabilmek için farklı yollar arıyor. Microsoft bir süre evvel desteklenmeyen bilgisayarlara nasıl Windows 11 kurulabileceğine dair bir sistem göstermişti. Ne var ki TPM 1.2 ve evvelki sistemlerde bu işe yaramayabiliyor ve gelecek güncellemeler için bir garantisi yok.

Windows denetim yazılımı ile TPM 2.0 dayanağı olmadığını nazaranbilirken öteki bir araçla daha denetim yapabilirsiniz. birinci vakit içinderda Windows tuşu ve R tuşlarına basarak Çalıştır menüsüne gitmeli ve tpm.msc yazmalısınız. Açılan TPM idare aracından yonganın 2.0 sürümü olup olmadığını denetleyebilirsiniz.

Başka taraftan yazılımsal TPM 2.0 aktifleşme yaparak da elde edenler mevcut. Anakart modelinize ilişkin UEFI ayarlarına girdiğinizde AMD için fTPM, Intel için PTT menüsünden aktifleştirme yapabilirsiniz. bir daha yazılımsal TPM etkinleştirmenin de garanti olmadığını belirtelim.

TPM 2.0 nasıl satın alınır?

Kimi kullanıcılar ise imkân dahilinde anakartına TPM 2.0 modülü aramaya başladı. Bilgisayarınıza TPM 2.0 almaya karar verdiyseniz birtakım takip etmeniz gereken kimi adımlar mevcut.

birinci vakit içinderda anakartın TPM 2.0 için bir temas girişi olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Aygıt kullanım kılavuzlarında bunu bulabilirsiniz. Ayrıyeten temasın 14 mü yoksa 20 mi olduğunu da denetim etmeniz gerekiyor. TPM 2.0 modülünü bir daha anakartınızın markasına bakılırsa almanız daha inançlı olacaktır.

N11, Gittigidiyor, Amazon üzere platformlarda gerek yurt içi gerek yurt dışı TPM 2.0 modülleri satılıyor lakin Windows 11 daha sonrasında önemli bir yığılma yalandı ve sonuçta stok kahırları başladı. Şu sıralarda stok bulabilmek pek mümkün olmayabilir. Genelde 200TL civarında bulabildiğiniz TPM 2.0 fiyatları stok badiresi niçiniyle fazlaca daha yüksek düzeylere ulaşabilir. Bu bakımdan bir süre beklemede kalmak en uygunu.