Vietnam'dan 815.000 bombanın temizlenmesine yardım eden bir Amerikalı

BenMelek

New member
Vietnam Savaşı'nın en kanlı çatışmalarından birinin yaşandığı eski savaş alanı Khe Sanh'a yaptığı ziyaret sırasında, Chuck Searcy'nin geniş, çorak alanda karşılaştığı tek kişi, onu bir hendekte yatan patlamamış bir rokete götüren iki küçük çocuktu. .

Bay Searcy “Hayır, dur!” diye bağırana kadar gençlerden biri bombayı tekmelemek için uzandı.

Bay Searcy 1992'deki o an hakkında şunları söyledi: “Patlamamış mühimmatla ilk karşılaşmamdı.” “Hayatımı bu mühimmatın imhasına adayacağıma dair hiçbir fikrim yoktu.”

Bu Bay Searcy'nin Vietnam'la ilk karşılaşması değildi. Khe Sanh Muharebesi ile aynı yıl olan 1968'de orada asker olarak görev yaptı ve hayal kırıklığına uğramış bir şekilde oradan ayrıldı.

Bir ABD Ordusu istihbarat analisti olarak, düşman kayıp sayılarından Amerika'nın ilerleyişi hakkındaki abartılı iddialara kadar bir dizi ham bilgiye erişimi vardı.

Yakın zamanda yapılan bir röportajda “Neredeyse her şeyi gördük” dedi. “Ve memleketteki dostlarımıza sadece yanıltıcı değil aynı zamanda kasıtlı olarak yalan söyleyen bilgiler verildiğini gördüm.”

“Bu, masum gençler olarak bizi şok etti” diye ekledi, “ve sistemin bozulduğunu hissetmeye başladık.”

Hizmet yılı sona erdiğinde Bay Searcy sadece savaştan değil aynı zamanda kendi karakterinden de şüphe ediyordu.

“Aslında bazen utangaçlığımın ya da bunu söylemeyi reddetmemin yanlış olup olmadığını, bunun benim açımdan ahlaki bir başarısızlık olup olmadığını merak ediyordum” dedi. “Bir Amerikalı olarak üstlendiğim bir görevi yerine getiremiyormuşum gibi hissetmeme neden olan bir endişeydi.”

Bu görev duygusu onu, hayatını savaşın en ölümcül miraslarından birini ortadan kaldırmaya adamaya yöneltti: her yıl insanları öldürmeye ve yaralamaya devam eden milyonlarca patlamamış bomba ve mayın.

Şu anda 79 yaşında olan ve Hanoi'de yaşayan Bay Searcy, belki de Vietnamlılar arasında en tanınmış Amerikalı gazidir. Sık sık yerinde röportajlar veriyor ve savaş karşıtı görüşlerini vurgulayan açıklamalar yaparak Amerikan politikasını Vietnam'a müdahaleye doğru yönlendirmeye yardımcı oluyor.

Bay Searcy ile üniversiteden hemen sonra tanışan Quang Tri eyaletindeki üst düzey bir hükümet yetkilisi olan Hoang Nam, “Chuck, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinde öncü emektarlardan biriydi” dedi.

İki adam birlikte, 2001'den bu yana mayın temizleme ekipleri gönderen, okul çocuklarına nasıl güvende kalacaklarını öğreten ve kurbanlara protez ve iş eğitimi veren Quang Tri merkezli Project Renew'i kurdu.

Bay Searcy, kendisine sık sık Vietnam'ın savaştan sonra refahına olan bağlılığını neyin motive ettiğinin sorulduğunu söyledi.

Hiçbir suçu yok, dedi. Daha ziyade ülkesinin verdiği hasarı onarmaya çalışmak bir sorumluluk duygusudur.

Özellikle onayladığı ifade, kullanılmış metal mermi kovanlarının atış poligonunda imha edilmesini gerektiren Deniz Piyadeleri direktifidir: “Mürettebatınızı izleyin.”

Bay Searcy, Amerikalıların Vietnam'da geride bıraktığı ölümcül mühimmatı hem mecazi hem de gerçek anlamda yönetiyor.

Khe Sanh bölgesi olan ve Ho Chi Minh Patikası sınırındaki Quang Tri Eyaleti, güney ve kuzey Vietnam'ı ayıran çizginin hemen altında yer alır. Bay Searcy, buranın Vietnam'da en ağır şekilde bombalanan bölge olduğunu söyledi.

“Bu biraz anlamsızdı” dedi. “Hiç hedef kalmayıncaya kadar bombaladılar, bombaladılar, bombaladılar. Bu hiç mantıklı değildi.”

Bay Searcy, 1965 ile 1975 yılları arasında Vietnam'a toplamda yaklaşık sekiz milyon ton mühimmat atıldığını söyledi. Patlamayan bombalar fiilen kara mayınlarına dönüştü ve Vietnam hükümetinin tahminlerine göre savaşın bitiminden bu yana 100.000 ölüm ve yaralanma meydana geldi.

Project Renew, bir düzineden fazla ülkede mayın temizleme operasyonları yürüten bir kuruluş olan Norveç Halk Yardımı ile işbirliği içinde çalışmaya başladığından beri, Quang Tri'deki mağdurların sayısı yılda 70'in üzerindeki olaydan 2019'da sıfıra düştü. Norveçlilere göre Project Renew'te 180 mayın temizleme görevlisi çalışıyor.

Renew'in eş direktörü Bay Nam, amacın, insanların hayatlarını korkmadan yaşayabilmeleri için sorunu kontrol altına almak olduğunu söyledi. Ancak Bay Searcy, mayın temizleme ekiplerinin her gün yeni keşfedilen mühimmatla ilgili iki, üç veya dört rapor aldığını söyledi.

Son üç yılda Quang Tri'de iki kişi öldü: mutfağında yeni bir zemin kazan bir adam ve parça tesirli bombayı alıp fırlatan bir çocuk.

Buna ek olarak, yıllık seller toprak kaymalarına neden olarak bir alanın kalıcı olarak temizlenmesini imkansız hale getiriyor.

Bay Nam, “Bir eyaletin veya ülkenin tamamen bombalardan arınmış olması imkansızdır” dedi.

Kurbanlardan biri olan 34 yaşındaki Ho Van Lai, şu anda Renew ile çalışıyor ve okul çocuklarına patlamamış bombaları tespit etmeyi ve bunlardan kaçınmayı öğretiyor.

24 yıl önce yol kenarında burada bomba olarak bilinen parça tesirli bombayla karşılaştığında çocuktu. “Onların oynanacak oyuncaklar olduğunu düşündük” dedi. “Merak ettim. Taşla vurmaya başladım. Patlamayı duymadım ama arkadaşlarımın çığlıklarını duydum ve içimin ısındığını hissettim.”

Her iki bacağını diz altı, dirsek üstü kolunu ve bir gözünün görme yetisini kaybetti.

Bay Searcy, Vietnam'da Ordu istihbarat analisti olarak görev yaptığı yılın ardından askerlik hizmetini Almanya'da tamamladı. 1970 yılında Atina, Georgia'ya döndüğünde şöyle dedi: “Kızgındım ve kafam karışmıştı.”

Georgia Üniversitesi'ne kaydoldu ve burada siyaset bilimi alanında lisans derecesi aldı, savaş karşıtı Vietnam Gazileri Savaşa Karşı grubuna katıldı ve görüşlerini kamuya açıklamaya başladı.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlara karşı savaşan ve hapsedilen babası öfkeliydi.

Anne babası ona “Artık kim olduğunu bilmiyoruz” dedi. “Ne oldu sana? Seni komünist mi yaptılar?”

Ancak o yıllarda pek çok Amerikalının başına geldiği gibi, anne ve babasının da savaşla ilgili şüpheleri giderek arttı ve görüşleri değişti.

Bir gün sonra babası ona “Annenle konuştuk” dedi, “ve savaşın kötü bir şey olduğu, senin haklı, bizim haksız olduğumuz sonucuna vardık.”

O ve bir meslektaşı haftalık The Athens Observer gazetesini kurdu ve onu on yıldan fazla bir süre yönetti. Bay Searcy daha sonra siyasetle ilgilenmeye başladı, siyasi kampanyalara katıldı ve ABD Senatosunda personel olarak çalıştı.

1992'de ordudan bir arkadaşıyla birlikte “ülkenin barış zamanında nasıl göründüğünü görmek için” Vietnam'a döndü.

Yolda bir ay geçirdiler ve hala acı çeken, Amerikan ambargosu nedeniyle uluslararası yardımdan mahrum kalan ve doktriner komünist ekonomik kısıtlamalar altında yoksullukla mücadele eden bir ülke buldular.

Bay Searcy, 2022'de The Vietnam Times'da yayınlanan bir anı yazısında, “Savaşta sebep olduğumuz korkunç acı ve ıstıraptan dolayı bizi bağışlamış görünen Vietnam halkının sıcak karşılaması karşısında hayrete düştük” diye yazdı. “O zaman geri dönüp Vietnam halkının ABD'nin neden olduğu trajik savaştan kurtulmasına yardım etmenin bir yolunu bulmak istediğimi fark ettim.”

İlk yardım şansı, 1995 yılında Amerika Vietnam Gazileri Vakfı'nın ondan engelli çocuklara, ampütelere ve çocuk felci, beyin felci ve diğer hastalıklardan dolayı sakat kalan diğer kişilere yardım etmek için bir insani proje başlatmasını istemesiyle geldi.

Bay Searcy, patlamamış bombalar nedeniyle hâlâ kaç kişinin öldürüldüğünü duyduğunda şunları söyledi: “Çenem açık kaldı.”

Bu onun misyonu haline geldi. O ve Norveçli grup, özel bağışçılardan gelen yarım milyon dolarlık başlangıç sermayesiyle Renew'i kurdu.

Bay Searcy, Hanoi'nin gurbetçi topluluğunun demirbaşı haline geldi; uzun boylu, ince yapılı, dili konuşan ve neredeyse herkesi tanıyor gibi görünen bir adam.

“Uzun Hesaplaşma: Vietnam'da Savaş, Barış ve Kefaretin Hikayesi” kitabında öyküsünü anlatan George Black, “O iflah olmaz derecede sosyal” diye yazdı.

2003 yılında Bay Searcy, ülkenin refahına katkıda bulunan bir yabancıya verilen en büyük onur olan Vietnam Ulusal Dostluk Madalyası'na layık görüldü.

Bay Searcy, Project Renew'in yürüttüğü yirmi yıl boyunca her türden 815.000 bombanın patlatıldığını veya etkisiz hale getirildiğini söyledi: hava bombaları, parça tesirli bombalar, top mermileri, bubi tuzakları, el bombaları ve havan mermileri.

“Düşünsenize! 815.000” dedi, “Allah'ım!”