Ukrayna’da Rusya’nın sivil binalara düzenlediği füze saldırılarında en az 25 kişi hayatını kaybetti.

BenMelek

New member
UMAN, Ukrayna — Inna Cuma günü evinin kalıntılarına baktı, binanın cephesi neredeyse tamamen uçmuştu. Belki de çocukları 17 yaşındaki Kyrylo ve 11 yaşındaki Sophia patlamanın etkisinde kaldı, diye tekrarlayıp durdu rüzgara. Belki canlı bulunurlardı.

Kocası Dmytro, Uman şehrinde şafaktan önce bir Rus füzesinin dokuz katlı apartmana girip kapılarını kırmasından hemen sonra çocukların odasına koştu.

Sadece ilk isimlerinin kullanılmasını isteyen Dmytro, “Kapının arkasında boşluk yoktu” dedi. “Yalnızca bir ateş ve duman bulutu.”

Inna ve 6 yaşındaki en küçük çocuğu başka bir odadaydı ve zarar görmemişti.

Kurtarma görevlileri binanın enkazını ararken hâlâ şokta olan Dmytro, “Ne yapacağımı bilmiyordum,” dedi. “Büyük çocuklarımı mı arayacağım yoksa karım ve küçük çocuğumun evden çıkmasına mı yardım edeceğim? Büyük çocuklarımı göremediğim için koşarak dışarı çıktım.”

Yerel bir psikolog, komşuları teselli sözleri söylemeye çalıştığında yardım etmeyi teklif etti.

Ukrayna kurtarma servislerine göre, roketin isabet etmesinden on iki saat sonra ölü sayısı dördü çocuk olmak üzere 23’e yükseldi. 17 kişi canlı olarak çıkarıldı.

Bir psikolog, grevden sonra iki çocuğu kaybolan Dmytro ile konuşuyor.Kredi…Haberler için Brendan Hoffman

Kaç kişinin hala kayıp olduğu belli değildi; En çok hasar gören bloğun sakinleri olarak 100’den fazla kişi kaydedildi.

Akşam olurken cesetler enkazdan çıkarılmaya devam etti. Bir çöp kamyonu konvoyu, işçilerin bodrumu kazabilmesi için enkazı temizlemek üzere tek sıra halinde geldi. Yetkililer, operasyonun hafta sonuna kadar sürebileceğini söyledi.

22 yaşındaki Dymytro Vynoradov, ilk gelen kurtarıcılardan biriydi. İtfaiyeciler şafaktan önce gökyüzünü aydınlatan alevlerle savaşırken, hayatta kalanları bulmak için koştu.

Yedinci katta, çökmüş bir beton levhanın arkasında mahsur kalmış iki yaşlı kadın ve bir adam bulduğunu söyledi. Yaralanmadıklarını, ama sersemlediklerini ve kafalarının karıştığını söyledi.

“Önce onu sakinleştirmemiz gerekiyordu” dedi. “Sonra balkondan inip itfaiye aracından uzun bir merdivenden inmelerine yardım ettik.”

Bay Vynohradov, bir meslektaşının beş kişilik başka bir aileye güvenli bir yere kadar eşlik etmesine yardım etmek için geri döndü.

Enkazda tanıştığı herkes hayatta değildi. Pijamalı 10 yaşında ölü bir erkek çocuk ve uyuyormuş gibi görünen sarı saçlı küçük bir kız olduğunu söyledi. “Görünür bir yarası yoktu ama öldü” dedi.

22 yaşındaki Dymytro Vynoradov, ilk gelen kurtarıcılardan biriydi.Kredi…Haberler için Brendan Hoffman

Ukrayna’nın en güzel parklarından biri olarak bilinen Uman şehri, Rusya’nın geçen yıl tam ölçekli işgalini başlattığında ilk bombaladığı yerlerden biriydi.

Rus kuvvetleri Karadeniz’den başkent Kiev’e füzeler fırlatırken, sakinler tepelerinde uçan roketleri görse de, şehir aylardır nispeten sessizdi.

Cuma günü sabah saat 4’ten hemen sonra ülke çapında alarmlar çalmaya başladığında, 34 yaşındaki Halyna Uman’daki baldızına mesaj atarak güvenlik nedeniyle soyadının açıklanmamasını istedi. Bir yılı aşkın bir süredir ikili, Uman’da hava saldırısı sirenleri çaldığında, Kiev’deki aile üyesini uyarmak için mesaj alışverişinde bulundu.

“Merhaba, her şey sakin mi?” diye yazdı Halyna.

“Evet, önce dinlen. Nasılsın?” diye cevapladı yengesi.

Baldızının telefonu sabah 4:23’te çaldı. Ailenin harabenin 7. ve 8. katlarında iki dairesi vardı.

Halyna, “Hâlâ hayatta olduğuna dair bir umudum var, belki de bodruma girmiştir” dedi.

Anna Lukinova raporlamaya katkıda bulundu.