Ümit Karan’dan yıllar daha sonra gelen itiraf: Galatasaray’dan Hagi yüzünden ayrıldım

İzmirliEfe

New member
Ahmet UYKAN – MASKESİZ SÖYLEŞİLER

Galatasaray formasıyla 3 Üstün Lig, 1 Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Attığı estetik gollerle hafızalara kazındı. Bilhassa ezeli rakipleri Fenerbahçe’ye attığı gollerle sarı kırmızılıların kalbinde farklı bir yer edindi. Cimbom’un unutulmaz oyuncularından Ümit Karan, ‘Maskesiz Söyleşiler’e konuk oldu.

“DOĞUŞTAN FUTBOLCUYDUM”

-Almanya’da sizi futbola kim yönlendirdi?

Bizim ailede futbolcu fazlacatu. Dayılarım ve merhum babam futbolcuydu. Bir bakıma futbolculuk genlerimde vardı. 6 yaşındayken Berlin’de sokakta top oynarken Alman antrenör beni görmüş ve beğenmiş. Kolumdan tuttuğu üzere Minerva 93 kadrosuna götürdü. Bir sene daha sonra Hertha Zehlendorf’un altyapısına seçildim. O devirlerde ırkçılıktan dolayı Almanya’da alt yapılarda fazlaca fazla Türk oyuncu oynamıyordu. 1995 yılında Berlin Türkiyemspor’a transfer oldum.

“DAZLAKLARLA ÇOK KAVGAMIZ OLDU”

-Ben de tam onu soracaktım. Irkçı ataklara maruz kaldınız mı diye. Bilhassa de Türkiyemspor’da oynarken?

Maalesef… Alman vatandaşı olmamıza karşın bize yabancı gözüyle bakıyorlardı. Gruplarda Türk futbolcuları pek fazla ön plana çıkartmazlardı. Evvel Alman futbolcular tercih ediliyordu. Vaktinde sokakta Dazlaklarla da fazlaca arbede ettik.O niçinle büyük sorunlar yaşadık. Almanya’da her türlü yabancıydık. Gerçi Türkiye’ye gelince de gurbetçi dediler. Burada da yabancı sayıldık. (Gülerek)

-İdolünüz yahut örnek aldığınız biri var mı?

Almanların ünlü golcüsü Klaus Fischer ve Hollandalı Marco Van Basten’i beğenirdim.

“İLHAN CAVCAV ISRAR ETTİ, GENÇLERBİRLİĞİ’NE GİTTİM”

-Türkiyemspor’dan Gençlerbirliği’ne nasıl geldiniz?

Almanya’da Milliyet Gazetesi’nin temsilcisi gazeteci Münir Bağrıaçık vardı. Merhum İlhan Cavcav lider ile ortası epeyce uygundu. Bir gün İlhan Cavcav’a telefon açtı ve beni anlattı. O devir Almanya’daki birtakım kulüplerde beni istiyordu. Fakat İlhan Cavcav ‘Bu çocuğu illa bana yolla’ diye ısrar edince Gençlerbirliği’ne gittim.

‘BUNLAR GURBETÇİ, ONLARDA PARA ÇOK’

-Türkiye’deki birinci günlerinizde zorluk çektiniz mi?

Evet hayli zorluk çektim. Paramız yoktu. Türkçe’yi de tam konuşamıyordum. İki kültür içinde bocaladım. Kimseyi tanımıyordum. Ailen yanında yok. Kolay değildi natürel bunlar. Futbolcu olarak da kendinizi kabul ettirmeniz gerekiyordu. Gurbetten Audi, Mercedes yahut BMW ile geldiğiniz vakit beşerler size,’Aaa bunlar varlıklı… Almanya’da otomobiller ucuz’ diyorlardı. Lakin o denli bir şey yoktu. Biz buraya kimsenin ekmeğini çalmaya gelmedik.

“HAYALLERİM GERÇEK OLDU”

-Galatasaray ile yollarınız nasıl kesişti?

Gençlerbirliği’nde kendimi gösterdikten daha sonra Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin dikkatini çekmiştim. Fakat benim tek bir hayalim vardı. O da Galatasaray’da oynamak. Mehmet Cansun ile sözleşmem bitmeden 1 yıl evvel kelamlı muahede yapmıştım. Transferim sırasında kimi ezalar yaşandı fakat hoş sonuçlandı.

“GALATASARAY’A GOL ATINCA NE YAPACAĞIMI ŞAŞIRDIM”

-Gençlerbirliği’nde forma giyerken Galatasaray’a gol atmıştınız. O anda neler hissettiniz?

Açıkçası ne yapacağımı şaşırmıştım. Sevinsem mi mutsuz mu olsam diye. Şoktaydım yani. Farklı hisler ortasındaydım. Hayallerimin grubu Galatasaray’a gol attığıma inanamamıştım.

“BEN BU KADROYA AYAK UYDURAMAM”

-Galatasaray’da ahenk sorunu yaşadınız mı?

Birinci hafta epey bocalamıştım. Hatta menajerime, ’Bunlar nasıl top oynuyorlar bu biçimde. Onların temposuna ben ayak uyduramam.’ dedim. Beni Gençlerbirliği’ne geri götürmesini rica ettim. Lakin fazlaca şükür ilerleyen günlerde kadroya adapte oldum.

“LUCESCU İŞİNİN ERBABI İDİ”

-Galatasaray’a birinci geldiğinizde Mircea Lucescu vardı ve o dönem şampiyonluk yaşadınız. Lucescu’nun en besbelli özelliği neydi?

Öncelikle rakibi güzel tahlil ederdi. Elindeki oyuncunun kalitesine göre sistem kurardı.

“FUTBOL BİR GÖSTERİ, GOLLERİM DE ESTETİK OLMALIYDI”

-Golleriniz genelde jeneriklik diye tabir edilen tiptendi. Bunun için özel bir uğraşınız var mıydı?

Çocukluğumdan beri o şekil goller atmayı seviyorum. Daima bu biçimde goller atmak istemiştim. Hatta hocalarım, ’Yapma o denli, toplara olağan vur’ derlerdi. Ben de daima tam aksisini yapardım. Alışılmış bunun için özel çalışmak lazım. kimi vakit de anlık gelişiyordu . Aklıma geldikçe farklı vuruşlar yapıyordum. Zira futbolun görsel bir gösteri olduğunu düşünen biriyim.

“RÜŞTÜ ABİNİN BELALISIYDIM”

– Neredeyse her Fenerbahçe maçlarında golünüz vardı.

Evet, Fenerbahçe maçlarını boş geçmezdim. (Gülerek). En hayli Rüştü (Reçber) ağabeye talihim tutuyordu. Daha Gençlerbirliği’nde oynarken Rüştü abiyi yakalıyordum. (Gülüyor)

-Rüştü Reçber’in size reaksiyonu nasıldı?

‘bir daha mi sen’ diyordu bana. (Gülerek). Rüştü abi Beşiktaş’a gittiğinde de gol attım. Ona karşı oynadığım her maçta golüm vardı yani.

“FENERBAHÇE DERBİLERİNDE HEYECAN YAPAN ÇOKTU”

-Sizin devrinizde Galatasaray, Fenerbahçe derbilerinde âlâ oynasa da birçok kere üstünlük sağlayamıyordu. Bunun niçini neydi?

Ekipte fazlaca gerilim ve heyecan yapan oyuncular vardı. Ben biraz serinkanlı futbolcular içindeydım. örneğin Arda Turan ve Hasan Şaş üzere oyuncular gergin oluyorlardı. Bir orta Fenerbahçe’ye karşı hiç talihimiz tutmuyordu. Ne kadar uygun oynasak bile kazanamıyorduk. Enteresan bir durumdu.

“ÖZHAN BAŞKAN’I DİNLEDİM, FENERBAHÇE’YE GİTMEDİM”

-Bir periyot Fenerbahçe’den teklif almıştınız. niye kabul etmediniz?

Merhum Özhan Canaydın liderdi. Ekipten ayrılacağımı kulübe bildirdim. daha sonrasında lider Canaydın beni aradı. ’Bonservisin bende. Galatasaray’dan ayrılırsan Ümit Karan olursun lakin Galatasaraylı Ümit Karan olamazsın. Gitme.’ dedi. Ben de onu dinledim. Fenerbahçe’ye gitmedim.

“HAGİ’NİN YÜZÜNDEN GALATASARAY’DAN AYRILDIM”

-Olumlu ve olumsuz manada etkilendiğiniz teknik yöneticiler kimlerdi?

Hagi beni fazlaca etkiledi. Zira onun periyodunda Ankaraspor’a kiralık olarak gitmek zorunda kaldım.

-Hagi ile niye yıldızınız barışmadı?

Uzun hikaye…Onlar öteki olaylar. Karışık işler. Vaktinde olanları anlattım. tekrar o mevzulara girmeye gerek yok.

“GERETS’İN OYUN BİÇİMİ TAM BANA GÖREYDİ”

-Peki olumlu manada sizi etkileyen hoca var mıydı?

Eric Gerets, ofansif futbol oynatıyordu. Tam benim sevdiğim şekildi. Önde oynayan bir kadroyduk. Lucescu da bana hayli katkı sağladı. Birinci geldiğim vakit epeyce yardım etti. Ancak benim en düzgün dönemim Gerets periyoduydu.

-Alman teknik adam Karl Heinz Feldkamp ile aranız nasıldı?

Feldkamp, Alman eski okulundan gelme bir niyet yapısına sahipti. Onunla da şampiyon olduk ancak 6 hafta Cevat (Güler) hoca ile devam etmiştik.

“FATİH TERİM, BİZİ UYGUN GAZLARDI”

-Fatih Terim için de bir iki cümle söyler misiniz?

Fatih Hoca’nın en büyük özelliği motivasyon doğal. Konuşmaları, oyuncularla ilgilenmesi, onları gazlaması…Futbolculuk ruhundan uygun anlardı. Kendisini onların yerine koyabiliyordu.
Fakat futbolcu berbatsa ve onu oynatmadığı vakit meşakkat olurdu. (Gülüyor)

“BİR KAYINPEDERİM BİR DE FATİH HOCA!”

-Ondan çekiniyor muydunuz?

birebir vakitte oldukça…Biz ona karşı fazlaca saygılıydık. Ben daima şunu söylerim; bir kayınpederimle telefonda konuştuğum vakit ayağa kalkarım bir de Fatih Hoca ile konuştuğumda. Alışkanlık olmuş.(Gülüyor)

“LİNCOLN İLE EKÜRİ GİBİYDİK”

-Saha ortasında en uygun anlaştığınız oyuncu kimdi?

Ümit Davala, Hasan Şaş, Volkan Arslan’la güzel anlaşırdım. daha sonra Lincoln geldi. Onunla eküri üzereydik. Sasa İlic’le de anlaşıyordum.

“LUGANO RAHAT DURMAZDI”

-Zorlandığınız defans oyuncusu var mıydı?

Fenerbahçeli Lugano, bana karşı sert oynardı. Onunla epeyce didişirdik. Bâtın bilinmeyen aşil tendonlarıma basardı. Ben de ona karşılık verirdim. Fakat saha haricinde fazlaca uygun arkadaş olduk. Saha ortasında ise tam bir panzer üzereydi.

“FATİH TERİM’İN GİDİŞ FORMU BEĞENİLEN OLMADI”

-Şimdi de şimdiki konulardan bahsedelim. Fatih Terim’in gidişi sizin için sürpriz oldu mu?

Futbolda ayrılıklar olabiliyor. Lakin Fatih Hoca’nın gidiş biçimi pek güzel olmadı. Tahminen devre ortasına kadar yahut dönem sonuna kadar beklenebilirdi. Lakin ekip berbattı. Birkaç yanlış transfer de yapıldı. Sonuçta sportif muvaffakiyet değerli. Futbolda makûs gidişatta kesinlikle birinin başı kopuyor. Bu sefer Fatih Hoca’ya olan oldu. Bu yanlış mı gerçek mu tartışılır olağan. Lakin muvaffakiyet olmayınca bu üzere hadiseler yaşanabiliyor.

“ARTIK SAHA KENARINDA DURMAMALI”

-Hıncal Uluç, ‘Fatih Terim Bodrum’a yerleşip torun baksın.’ dedi. Siz bu yorum için ne diyorsunuz?

Ben diyorum ki Fatih Terim, Mustafa Denizli, Şenol Güneş…Bunların artık Türk futbolunu yönetmesi gerekiyor. Yani bu insanların Türkiye Futbol Federasyonu’nun başına geçmeleri lazım. Futbolu, futboldan gelen beşerler yönetmeli. Şu anda bir tek bizim Hamit Altıntop kaldı federasyonda. Bence artık Fatih Terim’in saha kenarında olmamalı. Kendisi de bunu istemez. esasen Türkiye’de Galatasaray’dan diğer bir ekipte çalışacağını düşünmüyorum. Fakat dediğim üzere Federasyon başkanlığı üzere bir durumda yer alabilir.

-Fatih Terim’in Galatasaray başkanlığını düşündüğü argüman ediliyor.

Sanmıyorum…Ancak ona dışarıdan bunun için baskı gelebilir.

“BAŞKANLIK YAPSIN ANCAK HOCALARIN İŞİNE KARIŞMASIN”

-Peki siz ona lider olmasını tavsiye eder miydiniz?

Başkanlık yapsın fakat teknik yöneticinin işine karışmasın. (Gülüyor)

‘GALATASARAY BU KADAR GOL YİYEMEZ TORRENT’

-Domenec Torrent hakkında birinci izlenimleriniz nedir?

Kendisini tanımıyordum. Daha evvel Guairdola’nın yanında çalışmış. Şu anda tanıma kademesindeyiz. Fakat şunu gördük ki son üç lig maçında 9 gol yemişsin. Bir de hazırlık maçında 6 gol yiyorsun. bu biçimde devam ederse büyük dert olabilir. Biri Torrent’e bunu anlatmalı. Galatasaray’ın bu kadar gol yememesi lazım.

“BİZDE DE ‘İSMAİL KARTAL’ VARDI!”

-Siz olsanız Fatih Terim’in yerine kimi bakılırsave getirirdiniz?

Galatasaray’da yetişmiş biroldukça oyuncu var. Fenerbahçe, niçin İsmail Kartal’ı getirdi? En makus Türkiye ligini tanıyan birini bakılırsave getirdiler. Torrent’in yanındaki yabancı antrenörler de Türkiye’yi tanımıyor. Rakipleri, oyuncuları tahlil etmeleri lazım. Bu da vakit isteyen bir iş.

‘GALATASARAY KÜME DÜŞMEZ’ DEMEK SORUN YARATABİLİR

-Galatasaray’ın küme düşme korkusu yaşar mı? Son vakit içinderda bu tarafta yorumlar yapılıyor.

Galatasaray küme düşmez diyorsun. Evet. Galatasaray forması düşmez diyoruz lakin şöyleki bir zahmet olacak. Alt tarafta oynamak futbolcunun üzerinde büyük baskı ve gerilim yaratır. Burada fazlaca uygun irtibat halinde olmak lazım. Zira genç ve deneyimsiz bir kadrosun. Bu sefer futbolcular saha ortasında sorumluluktan kaçabilirler. Alt tarafta oynamak hayli güç. Üst taraf kolay. O sene şampiyon olmasan bile ikinci olursun. Seneye tekrar denersin. Lakin alt taraf o denli değil. Orada artık can pazarı var. Daha hayati maçlar oynanacak. Oranın latifesi yok. Önemli olmak lazım. Galatasaray’daki oyuncu,’Ben düşmem’ demeyecek. Fatih Terim olsaydı ekibin üstündeki bu yükü alırdı. O işi epeyce düzgün yapardı.

“ARDA, ESKİ ARDA DEĞİL”

-Arda Turan’daki düşüşü neye bağlıyorsunuz?

Arda Turan, artık kaç yaşında oldu? 35-36 yaşında galiba. Bu sene ağır bir sakatlık geçirdi. Bir de daima gündemde. Natürel mental açıdan da yoruldu. Arda’nın en büyük özelliği grup ortasında birliği sağlamak. Kaptan olmak yalnızca alana kaptanlık pazubandı ile çıkmak değil ki. Arda, saha haricinde da kaptanlık yapıyordu. Ancak alandaki performansı âlâ değil. Bence bundan kendisi de şad değil. kimi vakit hayatta bu biçimde düşüşler yaşanıyor.

“36 YAŞINDAKİ GOMİS’E BU PARALAR ÇOK”

-Galatasaray’ın eski bir golcüsü olarak Bafetimbi Gomis’in yine transfer edilmesi gerçek mu?

İdarenin transferde hakikat bir siyaset izlediğini düşünmüyorum. 36 yaşındaki Gomis’i almışlar. Bu paralara daha genç ve daha düzgün oyuncular da var. Tamam. Gomis, alanda yüreğini ortaya koyan karakterli bir oyuncu. Düzgün bir golcü. Lakin bu yaşlarındaki bir futbolcu için yüksek sayı bunlar.

“GALATASARAY’DA BEDELLİ FUTBOLCU GÖREMİYORUM”

-Galatasaray’da beğendiğiniz yabancı oyuncu var mı?

Marcao, ligin birinci yarısında güzel oynadı. Son periyotta ise formdan düştü. Şu anda Galatasaray’da satılacak kıymetli bir oyuncunun olduğunu düşünmüyorum.

“ŞU ANDA DAHA ÇOK GOL ATARDIM”

-Şimdi Muhteşem Lig’de oynasaydınız piyasa bedeliniz ne olurdu? Kaç gol atardınız?

Bonservisim 30-35 milyon olurdu. (Gülerek). Kaç gol atardım bilemiyorum. Daima atıyordum aslına bakarsan. Fakat artık daha hayli gol atardım.

“MİLLİ FORMA İÇİN HAKKIMI YEDİLER”

-A Ulusal Kadro’da yeteri kadar forma giydiğinize inanıyor musunuz?

Hayır…Orada hayli hakkım yendi. Bunun niçinini anlatmam uzun sürer.

-Size göre Türk futbolunun gelmiş geçmiş en düzgün 3 golcüsü kim?

Metin Oktay, Tanju Çolak ve Fatih Tekke. Bir de kendimi sayarım. (Gülerek). İlhan Mansız da güzel golcüydü. Ama Fatih Tekke, hayli özel bir oyuncuydu.

“kimi vakit ÇIKIP OYNAYASIM GELİYOR”

-Geriye dönüp baktığınızda en epeyce neyi özlüyorsunuz?

Kalenin önünde o topu ağlarla buluşturduğunuz an tanım edilemez bir memnunluk. Artık de oyuncularım gol attığında emsal hisleri yaşıyorum. Fakat kendim atınca daha epey keyifli oluyordum. kimi vakit ben de mi alana çıksam diyorum. Doğal buna fiziğim müsaade vermez. (Gülerek)

“NERDE HAGİLER, ALEXLER; NERDE ŞİMDİKİ YABANCILAR”

-TFF lideri olsanız birinci icraatınız ne olurdu?

Yabancı transferlerine kaide koyardım. Kısıtlama değil de kaliteli yabancıların gelmesini sağlardım. Ulusal Kadrolarda oynama zaruriliği getirirdim. Bizim vaktimizde kimler vardı? Hagi, Popescu, Alex, Roberto Carlos, Ortega, Anelka, Drogba, Sneijder…İşte bu biçimde oyunculara kapıları açmalıyız. Lakin şu anda Türkiye’deki yabancı transferlerin yarısı makus. Günümüzde bir tane yeterli oynayan yabancı söyler misiniz? Çok zor… Trabzonspor’da Nwakaeme ve birkaç oyuncu var. Onların haricinde yok. Bunun önüne geçmemiz lazım. bayağı yabancıları getirmemeliyiz.

“SURVİVOR İÇİN YALNIZCA FİZİK GÜÇ YETMEZ”

-Survivor’a katılmak size neler kattı?

Farklı bir deneyim oldu. Orada açlıkla ve yoklukla çaba etmek inanılmazdı. Yalnızca fizikî değil mental açıdan da hazır olmanız gereken bir yarış. ‘Vücudum güzel, ben epeyce âlâ sporcuyum.’ diyemiyorsun. Baş yapınız da kıymetli. Survivor’ın ömrüme renk kattığını düşünüyorum.

-Pişmanlık duyduğunuz bir şey var mı?

Var lakin onlar bende kalsın.

“FENERBAHÇE’YE ATTIĞIM HER GOLÜ HATIRLIYORUM”

-Unutamadığınız maç yahut golleri sorsam pekala?

Barcelona’ya Nou Camp’ta attığım gol. Liverpool maçım var. Fenerbahçe’ye attığım her golü hatırlıyorum. Sanırım toplamda Fenerbahçe’ye 13 gol var..

“HOCALIK İÇİN SABIRLIYIM”

-Gelecek ile ilgili planlarınız ve beklentilerinizi anlatır mısınız?

Amerika’da çalıştım. Orada eğitim aldım. İki sene de Makedonya’da çalıştım. ondan sonrasında Menemenspor ve İskenderunspor’da bakılırsav yaptım. Şu an teklif bekliyorum. Bu mevzuda sabırlıyım. Âlâ bir kadroda çalışmak istiyorum. Sportif Yöneticilik de yapabilirim. Almancanın yanında İngilizcem de var. Kendimi daima geliştirmeye çalışıyorum.

“KUNTZ’UN GELİŞ SEBEBİ BELLİ”

-Almanca söylemiş olduğiniz için aklıma A Ulusal Takım’ın başındaki Stefan Kuntz hakkındaki niyetlerinizi de sormak geldi.

Bence Kuntz’u misyona getirerek Avrupa’da bilhassa de Almanya’da yetişen gurbetçi oyuncuları Ulusal Takım’a kazandırmak istediler. Şu anda grubun yüzde 60 gurbetçi.

“GURBETÇİLER, ULUSAL TAKIM’DA MUTSUZDU”

-aslına bakarsan Abdullah Avcı’nın Ulusal Takım’da olduğu devirden bu yana gurbetçiler ağırlıktaydı.

Evet lakin gurbetçi oyuncuların ‘Bizimle yeteri kadar ilgilenmiyorlar. Dışardan geldiğimiz için yüzümüze bakmıyorlar.’ üzere serzenişte bulunduklarını duyuyordum. Bana göre Kuntz ile bunun önüne geçmeye çalışıyorlar.

-Hakan Çalhanoğlu’nun kendi kulübünde uygun oynamasına karşın Ulusal Takım’da birebir performansı göstermemesini neye bağlıyorsunuz?

bahsetmiş olduğum mevzudan dolayı işte…Mutsuz geliyorlar buraya. Bir biçimde Ulusal Takım’da memnun olamıyorlar. Zira içerde kendilerine yabancı üzere davranan oyuncular var.

“YILDIRAY BAŞTÜRK EFSANEYDİ, HAKAN ÇALHANOĞLU İLE KIYASLANAMAZ”

-Yıldıray Baştürk de gurbetçiydi. Ancak A Ulusal Takım’da da klasını konuşturmuştu.

Yıldıray Baştürk ile Hakan Çalhanoğlu’nu kıyaslayamazsınız. Yıldıray, büyük futbolcuydu. Hakan da fazlaca üst seviye futbolcu lakin Yıldıray Baştürk bir efsane. bu biçimde bile Alman Bundesliga’yı sallıyordu. Kolay değil o devirler bir Türk olarak doruğa çıkmak. Yıldıray, gerçek bir 10 numaraydı.

KİMLİK KARTI

İsmi soyadı: Ümit Karan

Doğum yeri: Berlin, Almanya

Doğum tarihi: 1 Ekim 1976 (45 yaşında)

Mevkii : Santrafor

Forma numarası : 99

Altyapı mesleği: Minerva 93, Hertha Zehlendorf

Profesyonel mesleği: 1995-1996 Türkiyemspor Berlin (50 maç-22 gol), 1996-2001 Gençlerbirliği (137 maç-49 gol), 2001-2009 Galatasaray (170 maç-71 gol), 2005 (Ankaraspor-Kiralık, 11 maç-5 gol), 2009-2011 Eskişehirspor (41 maç-11 gol), 2020 Vefa. (Toplam : 409 maç-158 gol)

Ulusal ekip mesleği: 10 sefer A Ulusal (3 gol)

Teknik yöneticilik mesleği: 2017 Malatyaspor USA, 2018-2019 Shkupi, 2020 KF Skupi SK, 2021 Menemenspor, 2021 İskenderunspor.

Muvaffakiyetleri

Gençlerbirliği: 2000-2001 dönemi Türkiye Kupası şampiyonluğu.

Galatasaray: 2001-2002, 2005-2006, 2007-2008 dönemlerinde Muhteşem Lig şampiyonlukları, 2008’de Türkiye Harika Kupası.