Trump neden Ukrayna için yardımı duraklatıyor? Ne bilmeli?

BenMelek

New member
Trump hükümetinin Ukrayna'ya tüm askeri desteğin teslimatını geçici olarak askıya alma kararı, hareketle ilgili ayrıntılar olsa bile Salı günü Avrupa aracılığıyla şok dalgaları gönderdi.

Boru hattında ve sırayla 1 milyar dolardan fazla etkileyen karar, Ukrayna'nın Bay Trump'ın yeniden seçilmesinden bu yana dağıttığı korkusunu ortaya koydu.

İşte bilmeniz gerekenler.

ABD neden yardım ediyor?

Bay Trump'ın açılışında, BIDUE hükümeti Ukrayna'ya Bay Trump'ın askeri desteği azaltacağından endişe edeceği kadar acele etti. Ve Ukrayna'dan Başkan Volodymyr Zelensky öfkeyle Avrupa desteğini desteklemeye çalıştı.

Bay Trump'ın ofisine başladığından beri Rusya üzerindeki tetikleri, bu korkuları kötüleştirdi – Cuma günü ABD lideri ve Bay Zelensky arasında Oval Ofis'te patlayıcı bir çatışmayla sonuçlandı. Bay Trump, ABD başkanını ABD'nin ABD Başkanı için Rusya ile savaşta ABD desteğine karşı rendelemedi.

Yardımın ortaya çıkması kararı, yüksek pist yönetimi ve iç hususları tartışmak için anonimlik durumu hakkında konuşan askeri memurlara göre, Pazartesi günü Bay Trump ve Beyaz Saray'daki önde gelen ulusal güvenlik asistanı arasında geldi. Bay Zelensky, Bay Trump'ın belirlediği veya ülkeyi büyük savaş alanı kayıplarına kınadığı koşullara katılmaya zorlanıyor gibi görünüyor.

Yetkililer, Bay Trump'ın Ukrayna'nın Rusya ile barış müzakereleri için iyi bir şans kanıtladığını tespit edene kadar direktifin yürürlükte olacağını söyledi. Neye benzeyebileceği veya süspansiyonun ne kadar süreceği hemen belli değildi. Şu anda Kiev ve Avrupalı müttefiklerinin Ukrayna'nın silahlarını vurmaya çalışmaktan kaynaklanıyor.

Bu daha önce hiç oldu mu?

Bay Trump'ın son Amerikan tarihindeki adımının çok az doğrudan emsal var. Amerika Birleşik Devletleri, Başkan Joseph R. Biden Jr. Jay'in Gazze'deki sivillere karşı kullanılabileceğinden korktuğu İsrail'e 2.000 £ bombalarla teslim ettiği gibi, müttefiklere ve ortaklara belirli silah sistemlerinin transferini teşvik etti. Ancak tam bir sınır olağandışı ve esasen bir ültimatomdur.

Bay Trump ilk kez Ukrayna'nın yardımını engellemedi. İlk döneminde, Bay Zelensky'yi cumhurbaşkanı için önde gelen demokratik adayken Bay Biden'i bulutlandırdı. Aynı zamanda Ukrayna'ya askeri yardım aldı – ve sadece danışmanların ve Cumhuriyetçi senatörlerin basılmasından sonra yayınladı. Bu eylemlerle ilgili şerit, Bay Trump'ın ilk ofisine yol açtı.

Ukrayna ABD'den ne kadar yardım aldı?

Rus birliklerinin Şubat 2022'de sınırı geçmesinden sonraki günden beri, Ukrayna, teklifler Ukrayna Savunma Bakanlığı hisselerinden 350 milyon ABD doları değerinde silahları onayladığında, bir yaşam çizgisi silahı silah bağına bağımlı.

Pentagon, mevcut envanterden 33.8 milyar ABD doları değerinde 71 daha askeri yardım programı gönderdi.

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca, KYIV'in yalnızca doğrudan ABD Savunma Şirketi'nden yeni askeri donanım satın alabileceği fon sağlayan Ukrayna Güvenlik Yardım Girişimi adlı bir programın bir parçası olarak 33.2 milyar ABD doları sağladı.

Toplamda, ABD Ukrayna'daki savaş için yaklaşık 119 milyar dolar harcadı. Sık kullanılan bir izleyiciye göre, 67 milyar ABD doları askeri harcamalara gitti. Avrupa, yaklaşık 65 milyar ABD doları askeri yardımda bulunan Ukrayna'ya yaklaşık 138 milyar ABD doları ayırdı.

Bay Trump, ABD'nin verdiği yardım miktarını önemli ölçüde abarttı.

Pentagon'a göre, Kongre'nin Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından ek ödemeler için onayladığı şeyle ilgili yaklaşık 3.85 milyar ABD doları kalıyor.

Söz konusu nedir?

Ukrayna, Kiev'de piyasaya sürülen Kinzhal hiperschallrakets gibi Rus balistik roketlerini engelleyebilen tek sistem olan Vatansever Hava Savunma Füzeleri için Amerika Birleşik Devletleri'ne güveniyor.

Ayrıca, yüzeylerden yüzeye kadar balistik roketler ve 155 milimetrelik üç milyondan fazla topçu midye, on binlerce rehberli topçu roketi, binlerce uçaksavar roket ve zırhlı araç ve bir düze tank da dahil olmak üzere ileri silahlar korundu. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca Ukrayna'dan parça, bakım ve teknik destek sunmaktadır.

Etkileri ne olacak?

Bay Zelensky, ABD askeri desteğinin kaybının yıkıcı bir darbe olacağını, ancak Ukrayna silahlı kuvvetlerinin savaşmaya devam edeceğini söyledi.

Avrupalı liderler, Ukrayna için sarsılmaz destek ve daha fazla yardım sözü verdiler. Ve Ukrayna'nın Amerikan mühimmatına bağımlılığı, paylaşılan eylemler ve zırhlı araçlar azaldı çünkü kendi silah üretimi arttı ve ölümcül olan dronları da patlattı.

ABD'li yetkililer ve analistler Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kendi silah üretimi ve Avrupa'dan silah teslimatları nedeniyle Ukrayna'nın birkaç hafta hatta birkaç ay boyunca bir ABD etkinliğine dayanabildiğini söyledi.

Savaştan bu yana birkaç kez Ukrayna'yı ziyaret eden Carnegie Uluslararası Barış Stiftment'in kıdemli bir üyesi olan Michael Kofman, “Ukrayna, günlük savaş ihtiyaçları için ABD'ye bir yıl öncesine göre çok daha az bağlı.” Dedi.

ABD askeri yardımı geçen yıl birkaç ay durduğunda, yıpranmış ve Rus roketleri oluşan Vatansever Hava Savunma pillerinin korunması, Ukrayna enerji altyapısı açıldı. Ukraynalı komutanların, malzemelerin azaldığından daha rasyon mühimmatına zorlandıklarını söyledikleri ön cephede hissedilmesi daha uzun sürdü.

Raporlama katkıda bulunuldu Andrew E. KramerSunmak Marc SantoraSunmak Erica L. GreenSunmak Eric SchmittSunmak David E. Sanger Ve Julian E. Barnes.