Tonluk tosunlar kapışıldı

Eftal

Global Mod
Global Mod
Kurban Bayramı hareketliliği besicilerin yüzünü güldürdü. Türkiye’nin dört bir yanında kurulan kurban pazarlarında her bütçeye uygun kurbanlık bulmak mümkün. Küçükbaşlar bin 300 liradan başlayıp 6 bin liraya çıkarken, büyükbaşların fiyatı 40 bin liraya kadar yükseliyor. Tonlarca yükteki kurbanlıkların büyük ilgi gördüğü kurban pazarlarında İstanbul Avcılar’da 1 ton 170 kiloluk tosun 36 bin liradan alıcısı buldu.

40 BİN LİRADAN SATIŞA ÇIKTI

Çorum’da 1.3 ton tartısındaki boğa 40 bin liradan satışa çıktı. Merkeze bağlı Yoğunpelit köyünde hayvancılık yapan Müslüm Seyis, Altınbaş ismini verdiği ve 40 bin liradan satışa çıkardığı boğayı çiftliğinde yetiştirdiğini söylemiş oldu. Boğanın fazlaca kuvvetli ve sağlıklı olduğunu, neredeyse rekor tartıya ulaştığını söyleyen Seyis, bu niçinle ikinci el araba fiyatına satmaya karar verdiğini söylemiş oldu.

Hayvancılığı 25 yıldır yaptığını, yaklaşık 200 büyükbaş hayvanı olduğunu belirten Seyis, “Yılda 35 civarında dana doğuyor. Başkalarından daha güzel olan 3’ünü damızlık olarak ayırıyoruz. Altınbaş’ı, epeyce güzel gelişim göstermesinden dolayı kestirmedik. Kurban Bayramı’na beklettik” dedi.

Kastamonu’nun en büyüğü

Kastamonu’da, Kurban Bayramı öncesi satışa çıkarılan “Paşa” isimli 1 tonluk dana 22 bin liraya alıcısını bekliyor. Taşköprü ilçesinde besicilik yapan Doğan Yılmaz, “Buraya 10 hayvan getirdim. Paşa da onlardan biri. Başkalarını sattım. Paşa, elimizdeki en büyük dana. Artık de kurbanlık olarak satışa çıkardık. 22 bin lirayı verene Paşa’yı satacağım. Günde 19 kilogram yem yiyor” dedi.

Şampiyon pazarda

İstanbul Avcılar’da kurbanlıkların birçok tükenirken, pazarın en büyük ve en küçüğü yeni alıcılarını bekliyor. Yaklaşık 1 ton 300 kilo tartısı ile göz dolduran ‘Şampiyon’ isimli tosunun yanı sıra, birebir pazardaki en küçük kurbanlık ‘Coşar’ da 320 kilo yükü ile satışa sunuldu.

Zonguldak’ın 1 tonluk hükümdarı

Bayramın yaklaşması ötürüsıyla kurban pazarlarında hareketlilik devam ederken, besiciler büyük emekle yetiştirdikleri kurbanlıkları görücüye çıkarıyor. Merkez ilçeye bağlı Beycuma beldesinde ikamet eden Nazım Köktürk (43), besihanede yetiştirdiği ve “Kral” ismini verdiği 1 ton tartısındaki simental cinsi boğayı, 30 bin liradan satışa sundu. Nazım Köktürk, boğanın 2,5 yaşında olduğunu ve ona gözü üzere baktıklarını belirterek, “gösterişli oluşundan ve duruşundan dolayı bu ismi verdik. Onu 5 aylıkken almıştık. İki yıldır ona bakıyoruz. Hoş bir gelişim sağladı, onu bu vakte kadar getirdik.” dedi.

Trabzon paşası 22 bin liradan satışta

Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Akoluk Mahallesi’nde kurulan Kurban Satış ve Kesim Alanı’nda satışa sunulan 1 ton yükündeki ”Paşa” isimli boğa, 22 bin TL fiyatla alıcısını bekliyor. Boğayı, Erzurum’un Aşkale ilçesinden getiren Enes Şişman, “Pazarın en kilolu hayvanı burada. Yaklaşık 1 ton tartısında şimdilik satamadık. Fiyatı 22 bin TL alıcısını bekliyoruz. Bu pazarda bundan değerli ve kilolusunu çabucak hemen görmedim” sözlerini kullandı.

Ağrı’nın Gözdesi 32 bin liraya gitti

Canlı hayvan pazarlarında yoğunluk oluşturan vatandaşlar, bilhassa Doğu ve İç Anadolu bölgelerinden getirilen kurbanlıkları tercih ediyor. Alıcı ve satıcılar içinde sıkı pazarlık yapılırken, meblağların geçtiğimiz senelerla şimdi birebir olduğu görüldü. meblağların 8 bin TL’den başlayıp, 32 bin TL’ye kadar çıktığı Kocaeli pazarında, en beğenilen hayvan ise 1 ton 200 kiloluk tosun oldu. Sahibinin, ‘Ağrı’nın gözdesi’ diye sevdiği 1 ton 200 kiloluk tosun, 32 bin TL’ye alıcı buldu.

15 günde hepsi satıldı

Hayvanlarını Ağrı’dan getirdiklerini vurgulayan satıcı Ümit Çeçen, “15 gündür buradayız, hayvanlarımız yayla malıdır. Buraya 45 hayvan getirdik. 1 ton 200 kilo olan tosunumuz esasen birinci günden 32 bin TL’ye satıldı. Şuan hayvanlarımız bitti. Son 1 tane kalmıştı, o da bitti. tutarlarımız da 13 bin TL ile 32 bin TL içinde seyretti” diye konuştu.

Ankara’da 1,5 tonluk dana yetimlere gidecek

Kurban pazarlarında hareketlilik devam ederken, Ağrı’dan 2 yıl evvel Ankara’daki bir çiftliğe getirilen Montofon cinsi 1,5 tonluk “Paşa” isimli dana, yaklaşan Kurban Bayramı ötürüsıyla Pursaklar Belediyesinin Kurban Satış ve Kesim Alanında satışa çıkartıldı. Belediye Lideri Ertuğrul Çetin, belediye ismine kurbanlık Paşa’ya ilçedeki yetim ve öksüzlere bayramda dağıtmak için talip oldu.

Pazarlıkla 40 binden düştü

Besicinin 40 bin lira, Çetin’in de 25 bin lira fiyat belirlediği pazarlık, geçen senelerda el sıkışılarak gerçekleştirilirken, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında bir sopanın karşılıklı tutulmasıyla yapıldı. Paşa’nın satışı için uzun süren pazarlıkta tarafların sonuç alamaması üzerine satış alanının yer aldığı Saray Gümüşoluk Mahallesi’nin Muhtarı Lokman Aldemir’in ortaya girmesiyle 29 bin liradan mutabakata varıldı.

Liderden ‘Çetin’ pazarlık

Belediye Lideri Ertuğrul Çetin, “Bu yıl pazarın en hoş ve en büyük hayvanını alarak yetim ve öksüz çocuklara ikram etmeyi uygun gördük” dedi. İlçede yaşayan yetim ve öksüz çocukların her vakit en güzellere ve en hoşlara sahip olması için çalışmalarını sürdürdüklerini tabir eden Ertuğrul Çetin, yetim ve öksüz çocuklara kurban eti dağıtımının yanı sıra bayramlıklarını da armağan ettiklerini kaydetti.