Taliban’dan sakal tıraşına yasak

KripTon

Member
Taliban yetkilileri Afganistan’ın Güney Helmand bölgesinde saç kesiti ve sakal tıraşında şeriat kanunlarını uygulamaları gerektiği konusunda berberleri uyardı.

Yetkililer tarafınca yapılan duyuruda kimsenin şikayet etme hakkının olmadığı belirtilirken, Kabil’deki bir berber ‘’Askerler gelip duruyor ve sakalları kesmeyi bırakmamızı emrediyor. Ortalarından biri, bizi yakalaması için bâtın bir müfettiş gönderebileceklerini söylemiş oldu’’ diye konuştu.

Taliban askerlerinin Cumartesi günü, insan kaçırdığı kestirim edilen 4 kişiyi vurup, Herat sokaklarında sallandırmalarından daha sonra bu karar, geçmişteki katı kararlarına geri döndükleri konusundaki telaşları arttırdı.

BERBERLER İŞLERİNİ KAYBETMEKTEN KORKUYOR

Berberler Taliban’ın bu yeni kuralı getirmesiyle para kazanmanın kendileri için giderek zorlaşacağından telaş duyduklarını anlattı. Başşehir Kabil’de bir berber, ‘’senelerdır benim salonum gençlerin nasıl isterlerse o denli tıraş oldukları ve modaya uygun göründükleri bir yerdi. Artık bu işe devam etmenin bir manası yok’’ diye konuştu.

Bir diğer berber ise, ‘’Güzellik salonları ve berberler yasaklı işlere dönüşüyor. 15 yıldır bu işi yapıyorum ve devam edebileceğimi sanmıyorum’’ dedi.

Kentteki bir öbür berber de resmi bir buyruk almamasına karşın sakal tıraşı yapmayı bıraktığını söylerken, ‘’Müşteriler tıraş olmuyorlar zira sokakta Taliban askerlerinin maksadı haline gelmek istemiyorlar’’ diye belirtti.

Kentteki en büyük salonlardan birini işleten bir berber de, hükümet vazifelisi olduğunu argüman eden birinin kendisini aradığını söylemiş oldu. Ayrıyeten yetkilinin ‘’Amerikan biçimi kesimi’’ bırakmasını, kimsenin sakalını tıraş etmemesini ya da kısaltmamasını emrettiğini aktardı.

TALİBAN DAHA EVVEL DE YASAKLAMIŞTI

Taliban’ın 1996-2001 yılları içinde birinci kere iktidarı ele aldığı devirde, radikal İslamcılar dikkat cazip saç modellerini yasaklamış ve erkekleri sakal bırakmaya zorlamıştı. O devirden daha sonra ise sinek kaydı tıraş bir daha tanınan olmuş, bir epey Afgan erkek modaya uygun sakal tıraşı için berberlere gitmeye başlamıştı.