Sudan’dan canlı güncellemeler: Çatışmalar yoğunlaştıkça düzinelerce kişinin öldüğü bildirildi

BenMelek

New member
Ordunun rakip grupları çatışmaya başlamadan önce, Sudan halkı birkaç krizle karşı karşıyaydı: artan enflasyon, artan işsizlik ve artan açlık.

Ardından Cumartesi günü, ordu başkent Hartum’da ve diğer şehirlerde büyük bir paramiliter güçle savaşırken şiddetli silah sesleri ve patlamalarla uyandılar. Çatışmalar, 17 aylık askeri yönetim, sivil protestolar ve kuzeydoğu Afrika ulusunun demokratik yönetime nasıl geçmesi gerektiğine dair sonu gelmeyen siyasi çekişmelerin ardından geldi.

Hartum’un güneyindeki Jabra semtinde yaşayan bir mühendislik öğrencisi olan 23 yaşındaki Bassam Mohamed, “Generaller kaynaklar ve nüfuz için savaşıyorlar” dedi. Ordu karşıtı protestolara düzenli olarak katılan Bay Mohamed, kendisinin ve erkek kardeşinin endişeli olduklarını ve bütün gün evde saklandıklarını söyledi. Bir röportaj sırasında arka planda ara sıra silah sesleri duyuldu.

Bay Mohamed, “Korkuyoruz” dedi. “Sudan’daki durum, özellikle de çatışmalar bir iç savaşa dönüşürse, mümkün olan her şekilde kötüleşecek.”

Diğer Sudanlılar olayların talihsiz dönüşünü beklediklerini söylediler. Ordu komutanı General Abdel Fattah al-Burhan ile güçlü bir paramiliter güç olan Hızlı Destek Güçlerinin lideri Korgeneral Mohamed Hamdan arasında son haftalarda gerilim arttı.

Hartum’da yaşayan Sudanlı bir sanatçı olan Galal Yousif, “Hiç şaşırmadım” dedi. Ne yazık ki, bir yanda milis, diğer yanda da iktidarda kalmasına yardımcı olmak için ulusal orduyu milis gücüne çeviren bir general var.”

Son çatışmaların, 2019 halk ayaklanması sırasında demokrasi için sokaklara çıkan tüm Sudanlıların çabalarını baltaladığını söyledi. Sanki hiçbir şey olmamış gibi” dedi.

Diğerleri şiddete şaşırdı. Bir Amerikan-Sudan vatandaşı olan Nisrin Elamin, üç yaşındaki kızıyla birlikte sadece iki hafta önce akademik araştırma yapmak için ülkeye geldi. Bu, çocuğunun ülkeye ilk seyahatiydi. Cumartesi sabahı ağır silahlarla uyandılar.

Ramazan orucunu henüz yeni açmış olan Elamin, Cumartesi gecesi telefonla konuşurken, “Pencereden dışarı bakıyorduk ve Hartum üzerinde bir duman bulutu vardı” dedi. “Bu tür roket benzeri bir ses duyduk. Bütün binayı salladı.”

Bayan Elamin, planlarının artık tepetaklak olduğunu söyledi. Ailesinin Cumartesi sabahından beri elektriksiz olduğunu ve telefonlarını şarjlı tutmak için binalarının yedek jeneratörüne güvendiklerini söyledi.

Diğerleri, son birkaç gündeki söylentilere rağmen bunun gerçekten olduğuna inanamadı. Güvenlik nedeniyle tam adının kullanılmamasını isteyen Hüda, olası bir çatışma söylentilerini uzun süredir duyduğunu ancak Cumartesi günü yaşananların hayal edebileceğinden çok daha büyük olduğunu söyledi.

Ailesinin “kilitli” olduğunu çünkü Hartum’un Arkaweet semtindeki evinin iki büyük parlama noktası arasında olduğunu söyledi – kuzeyde güç durumdaki havaalanı ve güneyde çatışmaların çoğunun başladığı Soba Kampı.

Huda, silah ve patlama seslerinin bazen o kadar yakından geldiğini ve sanki yan binadan geliyormuş gibi hissettiklerini söyledi. Evlerinin ortasındaki açık avluya birkaç kurşun isabet etmişti. O, kocası ve çocukları bütün gün kapılar ve kapılar kapalıyken içeride saklandıkları için kimse yaralanmadı.

“Evin dışına bile bakamıyoruz,” dedi, “çünkü bundan sonra ne olacağını bilmiyorsun.”

Güvensizlik duygusu ancak gece çöktüğünde arttı. Güney Hartum’da yaşayan 21 yaşındaki Makuoi Agany Dong, yüksek sesle uyandıktan sonra bir şeylerin ters gittiğini hemen anladıktan sonra durumu kötüleşirken bütün gün televizyonda ve sosyal medyada izliyor. Dışarı çıktığında, “tüm kasaba sadece savaştı” dedi.

Gençken eğitim için Güney Sudan’dan ayrılan Bay Dong, gençken çatışmaların kendisini özellikle üzdüğünü söyledi. Yarın sabah Rus büyükelçiliğinde tercüman ve güvenlik görevlisi olarak işe gelip gelmeyeceğini bilmediğini, ancak savaşın bitmediğini bildiğini söyledi.

“Yarın,” dedi, “başka bir savaş olabilir.”