Sudan’da ateşkes duyurusuna rağmen çatışma çıktı

BenMelek

New member
NAIROBI, Kenya — Her biri kendi ordusuna sahip iki rakip general Pazartesi günü Sudan’da iktidar için savaşırken, artan sayıda yaralıyla ilgilenmeye çalışan hastaneler bile artık güvenli sığınaklar değildi.

Dolu dolu bir tıp merkezinde sabah bombardımanla başladı. Bir doktorun söylediğine göre daha sonra paramiliter güçler içeri girdi, yeni doğan bebeklerin ve diğer hastaların tahliye edilmesini emretti ve pozisyon almaya başladı.

Başkent Hartum’un kuzeydoğusundaki Burri’deki polis hastanesinde acil durum doktoru olan doktor Musab Khojali, “Hastane bir savaş alanına dönüştü” dedi.

Sudan’daki çatışmaların üçüncü günü olan Pazartesi günü birçok başka hastanenin saldırıya uğradığı söyleniyor.

Ölü sayısı en az 180’e yükseldi ve yaklaşık 1.800 kişi de yaralandı.

2021’de birlikte iktidarı ele geçiren iki general, aylardır güçlerini tek bir çatı altında birleştirmeye, iktidarı devretmeye ve sivil yönetime geçişe izin vermeye çağıran arabulucuların tüm girişimlerini reddederek şimdi birbirlerine düşman oldular.

Ayrım gözetmeyen şiddet ve yağmayla ilgili artan raporlar arasında, çatışmaların ülkede askerleri bulunan Mısır, Çad, Etiyopya ve Libya da dahil olmak üzere bölgedeki diğer ulusları da kapsayabileceğine dair endişeler arttı. Rusya ayrıca Sudan’ı işgal etme girişiminde bulundu ve Kremlin’e bağlı Wagner özel askeri şirketinin üyeleri burada konuşlanmış durumda.

Dünyanın dört bir yanından liderler ateşkes çağrısında bulundu, ancak Afrika’nın bölgelere göre üçüncü büyük ülkesi olan Sudan’ı kimin kontrol ettiği belli değildi.

Pazartesi günü Hartum’da mağazalar kapalı.Kredi…Marwan Ali/İlişkili Basın

Birçoğunun elektrik ve suyunun kesildiği Hartum’da, bölge sakinleri tehditkar bir şekilde dönen savaş uçaklarını ve askeri helikopterleri izledi ve evler mermi sesleriyle sallandı. Evlerini terk etmeye cesaret eden birkaç kişi, sokakları tehlikeli ve ıssız buldu.

Cep telefonunu şarj etmek için dışarı çıkan 28 yaşındaki makine mühendisi Ahmed Abuhurira, “Herkes korkuyor” dedi. “Bunu onun gözlerinde görebilirsin. İnsanlar panikliyor.”

Çatışma, Cumartesi günü Lt.’yi taşıyan birliklerin başlamasıyla başladı. Hızlı Destek Kuvvetleri adlı paramiliter grubun lideri General Mohamed Hamdan, Sudan genelkurmay başkanı General Abdel Fattah al-Burhan’a bağlı birliklerle çatıştı.

Sadece ordunun uçakları var ve Pazartesi günü General Hamdan rakibini suçladı “sivillerin havadan bombalanması”. Sudan ordusu yaptığı açıklamada, “çatışma kuralları ve uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde hareket ettiğini” söyledi.

Olayların dönüşü, 45 milyon insanının üçte birinin zaten gıda yardımına bağımlı olduğu bir ülkede krizi şiddetlendirdi. Şimdi şiddet, yardım kuruluşlarını operasyonları durdurmaya zorladı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, çalışanlarından üçünün öldürüldüğünü söylüyor.

Pazartesi günü Hartum Uluslararası Havalimanı’nda imha edilen uçaklar.Kredi…Agence France-Presse aracılığıyla Maxar Technologies — Getty Images

Ve Pazartesi günü, BM’nin Sudan elçisi Volker Perthes, silahlı kişilerin çok ihtiyaç duyulan malzemeleri içeren depoları, misafirhaneleri ve Dünya Gıda Programı ve UNICEF gibi kuruluşların ofislerini yağmalayıp yaktığını söyledi.

BM Genel Sekreteri António Guterres, her iki savaşan generalle de görüştüğünü ve derin endişesini dile getirdiğini söyledi. Sudan’daki insani durum zaten istikrarsızdı ve şimdi bir felaket” dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken’in derhal ateşkes çağrısında bulunduğunu ve General Hamdan ve General al-Burhan ile “ateşe varmanın aciliyetinin” altını çizmek için ayrı ayrı görüştüklerini söyledi. ifade.

“Bakan, devam eden ayrım gözetmeyen çatışmalar nedeniyle çok sayıda Sudanlı sivilin ölmesi ve yaralanmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdi ve iki generalin sivillerin, diplomatik personelin ve insani yardım çalışanlarının güvenliğini ve esenliğini sağlama sorumluluğunu vurguladı.” dedi Bay Patel.

dedi General Hamdan Twitter’dan Bay Blinken ile “önemli bir görüşme yapmaktan onur duyduğunu” ve “halkımız için özgürlük, adalet ve demokrasiye olan ortak bağlılıklarını” tartıştığını söyledi.

Ancak şu an için çok daha mütevazi bir ateşkes hedefi bile ulaşılamaz görünüyor.

Perthes, her iki askeri grubun liderleriyle her gün görüştüğünü ve çatışmayı durdurmaya niyetlerinin olmadığını açıkça belirttiklerini söyledi. Ancak insani yardım erişimine izin vermek için bir “duraklama” fikrine sıcak baktıklarını söyledi.

Sivillere verilen zarar en çok Hartum’da görülse de, yardım görevlileri başkent dışındaki ve özellikle Batı Darfur bölgesindeki durumdan da endişe duyduklarını söylüyor.

Pazartesi günü Hartum’da bir Hızlı Destek Kuvvetleri aracı.Kredi…Agence France-Presse — Getty Images

Bir yardım kuruluşu olan Save the Children, Pazartesi günü Darfur’daki ofislerinden birine düzenlenen baskın sırasında yağmacıların çocuklar için tıbbi malzeme, buzdolabı, dizüstü bilgisayar ve araba çaldığını söyledi. Grubun Sudanlı direktörü Arshad Malik, savaşçıları insani yardım hizmetlerini sağlamaya çağırdı.

“Son üç gün içinde,” dedi, “Sudan’ın dört bir yanındaki insanlar evlerini terk etmenin güvenli olup olmadığını bilmedikleri için korkuya kapıldılar ve şimdi korkudan dışarı çıkıp çıkmama seçeneğiyle karşı karşıyalar. yüzleş ya da aç kal.”

MSF’nin Kuzey Darfur’daki koordinatörü Cyrus Paye, yaptığı açıklamada, oradaki yaralıların çoğunun “çapraz ateş arasında kalan siviller olduğunu ve birçok çocuğun da dahil olduğunu” söyledi.

Sağlık çalışanları için koşulların kasvetli bir resmini çizdi.

Paye, “Hastanede hayatta kalanları tedavi etmek için tıbbi malzeme hızla tükeniyor” dedi. “İlaç ve kan tükeniyor. Ayrıca, çatışma başladığından beri şehrin elektriği yok ve hastanenin jeneratörünün yakıtı azalıyor.”

Sudanlı Doktorlar Merkez Komitesi, bir düzineden fazla hastanenin kapanmaya zorlandığını söyledi. Grup, “Sudan’daki hastaneler bombalanıyor” dedi.

Amerikalı diplomatlar olay yerinde kendilerini koruyor ve bir Beyaz Saray sözcüsü “tüm ABD hükümet çalışanları sorumlu tutulacak” dedi.

Ancak Batılı yetkililer, Avrupa Birliği’nin Sudan Büyükelçisi Aidan O’Hara’nın Hartum’daki evinde silahlı kişilerce içeri girip silah zoruyla tehdit edip para çaldıktan sonra saldırıya uğradığını bildirdi.

Bazı yetkililer, güvenlik nedenleriyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan saldırganların, üniformalarından tespit edilen Hızlı Destek Kuvvetleri paramiliterlerinin üyeleri olduğunu söyledi.

Bloğun üst düzey diplomatı Josep Borrell Fontelles, “Bu, Viyana Sözleşmesi’nin ağır bir ihlalidir” dedi. Twitter’da dedi. “Diplomatik bina ve personelin güvenliği, Sudan makamlarının birincil sorumluluğu ve uluslararası hukuk uyarınca bir yükümlülüktür.”

BM sözcüsü Stéphane Dujarric, silahlı kişilerin Hartum’daki çalışanları evlerinden tahliye ettiğini ve ardından oradan operasyon yaptığını söyledi.

Bir uydu görüntüsü, Pazartesi günü Hartum’daki bir yakıt deposunda imha edilen tankerleri gösteriyor.Kredi…Maxar Technologies, Reuters aracılığıyla

Çatışmanın diğer ulusları da kapsayabileceğine dair artan endişeler arasında, gözlemciler dikkatlerini komşusunun işlerine derinden karışan Mısır’a çevirdiler.

Analistler, demokrasi yanlısı protestocuların Sudan’ın otokratik cumhurbaşkanını istifaya zorladığı 2019’dan bu yana Mısır’ın sivil liderliğindeki bir demokrasinin güney kapısının eşiğinde kök salmasını engellemeye istekli olduğunu söylüyor. Mısır, 2011’de kendi hükümet karşıtı isyanının ardından iktidara gelen ve Sudan’daki benzer liderliği tekrarlamaya çalışan, ordu destekli bir hükümet tarafından yönetiliyor.

Mısırlı yetkililer, diktatörü komşularını istikrara kavuşturmanın ve onları Mısırlılara ilham verebilecek demokratik bir yoldan uzaklaştırmanın en iyi yolu olarak görüyorlar ve özellikle Rapid’deki bir hizipten sonra General el-Burhan’ı bir müttefik olarak benimsediler. Destek Güçleri Mısırlı Mısır askerleri ve hafta sonu ele geçirilen yedi savaş uçağı.

Çatışma, ülkeye giriş çıkışları zorlaştırdı. Rakip askeri gruplar kritik altyapının kontrolü için savaşırken, Pazartesi günü Hartum’daki ana havaalanında uçaklar yeniden saldırıya uğradı.

Haberler, çatışmanın patlak vermesinden bu yana havaalanında tahrip olan veya ağır hasar gören 20 uçağı tespit etmek için uydu görüntülerini kullandı.

Pazartesi akşamı, başkentin kuzeybatısındaki Omdurman şehrinin sakinleri, çok sayıda insanın evlerinden çıkması ve bazı alışveriş bölgelerinde trafiğin kademeli olarak artmasıyla durumun sakin olduğunu söyledi. Ancak, birçok evde hala su veya elektrik yoktu.

Başkentte, birçok sakin evde kalmayı en güvenli buldu. Telefonunu şarj etmek için dışarı çıkan elektrik mühendisi Abuhurira Bey, sokakta geçirdiği yarım saatte neredeyse hiç kimseyle karşılaşmadığını söyledi.

Tanıştığı birkaç kişi “bir zombiye benziyordu – ruhsuz ya da ruhsuz” dedi.

Pazartesi günü Hartum’da ıssız bir semt pazarı.Kredi…Agence France-Presse — Getty Images

Raporlamanın katkısı Vivian Yee Kahire’den, Farnaz Fassihi Ve Christoph Koettl New York’tan ve Edward Wong Karuizawa, Japonya’dan.