Sudan başkentindeki savaşın önceki askeri çatışmalardan farkı nedir?

BenMelek

New member
Uzun süredir isyanlar, darbeler ve soykırım şiddetiyle boğuşan bir ülkede, Sudan’ın başkentindeki savaş sahneleri, Sudan’ın savaşlarının şimdiye kadar geniş Afrika ulusunun coğrafi ve siyasi kenarlarında oynadığı göz önüne alındığında dikkate değer.

Sudan ordusu onlarca yıldır ülkenin güneyinde, doğusunda ve batısında acımasız çatışmalar yürütüyor. Bu mücadeleler 2011’de Güney Sudan’ın ayrılmasına yol açtı; Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hükümet yanlısı güçlerin Darfur’un batı bölgesinde soykırım yaptığına dair bir bulgusu; komşu Etiyopya ile bölgesel bir anlaşmazlıkta toprak kaybı; ve anıtsal ölüm, yerinden edilme ve ıstırap.

İşte Sudan ordusunun son yıllarda yaptığı diğer çatışmalardan bazılarına bir göz atın:

Güney Sudan’da İç Savaş

Güneydeki ayrılıkçı savaşçılar ile kuzeydeki Hartum’daki hükümet arasındaki ölümcül bir savaş, Sudan’ı on yıllarca tüketti ve iki milyondan fazla kişinin hayatına mal oldu. İki taraf, Güney Sudan’ın Güney Sudan’ın yeni bir ulus olması için bir referandumda oy kullanmasının ardından 2011’de ülkeyi bölen bir barış anlaşmasını müzakere etti.

Güney Sudan’da, 2013’teki hükümet güç mücadeleleri çatışmaları ateşledi ve sonunda iki ana etnik grup arasında şiddetli bir düşmanlığı ateşledi. Bu çatışma resmen 2018’de sona erdi, ancak Afrika’nın en genç ülkesi, milyonlarca insanın yiyecek için mücadele ettiği bir insani krizle karşı karşıya olduğu için kırılgan olmaya devam ediyor.

Darfur’da soykırım

Birleşmiş Milletler tahminine göre, Darfur’daki etnik şiddet 2003 yılından bu yana 300.000 kadar insanı öldürdü; Arap milisler, çoğunlukla etnik Afrikalı toplulukların yaşadığı köyleri yok ediyor ve terörize ediyor.

Etnik azınlık isyancılarının uzun süredir Devlet Başkanı Omar Hassan al-Bashir’i baskı yapmakla suçlamasının ardından başlayan zulümler, onun UCM tarafından soykırım suçlamalarıyla itham edilmesine yol açtı. El Beşir, 2019’da birçok Darfurlu’nun şiddeti sona erdirmesi için dua ettiği bir halk ayaklanmasında devrildi. Ancak bölgedeki etnik azınlıklara yönelik saldırılar, kısmen merkezi hükümetteki ayaklanmalarla bağlantılı olarak geçen yıl yeniden arttı.

Sudan’daki mevcut çatışmanın ana figürlerinden biri olan Korgeneral Mohamed Hamdan, Darfur’da sivillere karşı en kötü zulümlerden bazılarını işleyen korkulan Cancavid milis grubunun eski bir komutanıydı. General Hamdan şimdi Sudan ordusuna karşı savaşan Hızlı Destek Güçleri paramiliter grubunun başı.

Etiyopya ile arazi anlaşmazlığı

Yüzyılı aşkın bir süredir Sudan ve Etiyopya, her iki ülkeden çiftçilerin topraklarını paylaştığı yemyeşil sınır bölgesi al-Fashaga konusunda anlaşmazlığa düşmüş durumda. Anlaşmazlık, Etiyopya’nın Tigray bölgesinde çatışmaların El Fashaga’ya başkanlık eden Etiyopyalı askerlerin geri çekilmesine yol açmasının ardından 2020’nin sonlarında yoğunlaştı. Yardım kuruluşlarına göre Sudanlı askerler daha sonra tartışmalı bölgenin bazı kısımlarını ele geçirmek için harekete geçti ve bu süreçte Etiyopyalı çiftçileri yerinden etti. Tartışmalı bölgede bazı ölümlerin olduğu bir mermi değişimi oldu. Çatışma şimdi yatıştı, ancak temel anlaşmazlık hala çözülmedi.

Yardım kuruluşları, anlaşmazlığın tırmanmasının Mısır ve Eritre gibi komşu ülkeleri etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Nuba Dağlarında Çatışma

Güney Sudan’ın ayrılmasının ardından, Sudan’ın Güney Kordofan eyaletinde hükümet güçleri ile isyancı Nuba savaşçıları arasında çatışmalar çıktı ve Nuba savaşçıları Güney Sudan’ı destekledi.

Pek çok Nuba sivili köylerinden kaçtı ve dağ mağaralarına sığındı ve yardım kuruluşları gıda kıtlığı, hükümetin hava saldırılarından sivil ölümleri ve binlerce insanın yerinden edildiğini bildirdi. 2016’da ateşkes ilan edildi, ancak bölgedeki Nuba nüfusu o zamandan beri Hartum hükümetine sadık paramiliter gruplar tarafından hedef alındığını bildirdi.