Son dakika haberleri! Malatya’da işitme kaybı olan çocuklara koklear implantasyon operasyonlarına başlandı

KripTon

Member
MALATYA (AA) – Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Polikliniği’nde ileri derecede işitme kaybı olan ve işitme aletinden yarar görmeyen çocuk ve erişkin hastalarda uygulanan koklear implantasyon operasyonlarına başlandı.

MTÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, ileri derecede işitme kaybı olan, işitme aletinden yarar görmeyen çocuk ve erişkin hastalarda uygulanan koklear implantasyon operasyonları, MTÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Polikliniği’nde uygulanmaya başladı.

MTÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Işıl Çakmak Karaer tarafınca, Doç. Dr. Secaattin Gülşen’in dayanakları ile mondini deformitesi rahatsızlığı olan 2 yaşındaki hastaya birebir seansta çift taraflı koklear implantasyon ameliyatı gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rektör Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kulak, burun, boğaz branşında epey değerli bir operasyon olan koklear implantasyon sürecinin Malatya’da gerçekleşmesinin sıhhat hizmetleri açısından değerli olduğunu belirtti.

Dr. Karaer, gerçekleştirilen operasyon ile 2 yaşındaki hastanın sıhhatine kavuştuğunu aktararak, “Halk içinde biyonik kulak olarak da bilinen koklear implantasyon, iç kulaktaki koklear içerisine duymayı sağlayan elektrotun yerleştirilmesi ameliyatıdır. İşitme kaybı birinci vakit içinderda kişinin ailesi ve toplumla olan bağını bozulmasına niye olur, ayrıyeten kişinin zihinsel faaliyetlerinin azalmasına, toplumdan uzaklaşmasına yol açar. Şayet hasta çocuk ise lisan gelişimi tamamlanamaz ve bu durum entellektüel işlevlerini olumsuz tesirler.” sözlerini kullandı.

Koklear implantasyon ameliyatının 2 yaşından daha sonra toplumsal garantisi olan tüm vatandaşlara fiyatsız olarak uygulandığını anlatan Karaer, şu biçimde devam etti:

“Koklear implantasyon ameliyatı daha sonrası çocuk hastalar özel bir eğitime doğal tutulmalıdır. Bu eğitim yardımıyla hem konuşmayı tıpkı vakitte aygıta adapte olmayı öğrenirler. Başarılı bir koklear implantasyon daha sonrası ve gerekli eğitimlerin düzenle verilmesiyle çocuk, yaşıtlarından hiç bir farkı olmadan hayatını devam edebilir.”