Silah sesleri ve patlamalar Sudan’ın başkentini sallıyor: canlı güncellemeler

BenMelek

New member
Cumartesi günü başkent Hartum’da patlak veren çatışmalar, daha 18 ay önce bir askeri darbeyle iktidarı ele geçirmek için güçlerini birleştiren iki askeri lider arasında aylarca süren gerilimin doruk noktasıydı.

Başkentteki silah sesleri, patlamalar ve kaotik sahneler, 2019 devriminin ateşlediği bir zamanlar güçlü olan umutları yerle bir ederken, on binlerce Sudanlı yaklaşık 30 yaşındaki otokratik hükümdarları Başkan Ömer Hasan El Beşir’i devirmek için sokaklarda toplandı. zorlamak için .

Bu coşkulu sahneler, El Beşir’in hapse atılmasına yol açtı ve Sudan’ın onlarca yıllık yıkıcı uluslararası izolasyona son verip demokrasiye yönelebileceğine dair umutları artırdı.

Ancak bu iyimserlik, ordunun darbeyle iktidara geldiği Ekim 2021’de ezici bir darbe aldı.

Devralma, ordu komutanı General Abdel Fattah al-Burhan ve güçlü paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerine komuta eden Korgeneral Mohamed Hamdan tarafından yönetildi. Ancak iki general, Sudan’ın asi siyasi sahnesine otorite empoze etmek için mücadele etti.

Ülke ekonomisi daha derin bir mücadele verdi ve Hartum’da neredeyse her hafta, demokrasiye geçiş için sabırsız olan öfkeli Sudanlı gençlerin önderliğinde askeri karşıtı protestolar patlak verdi.

Ve sonra iki generalin kendi aralarında bir tartışma çıktı.

Bir yıldan uzun bir süre önce General Hamdan ve General al-Burhan arasında özel keskin nişancılar olarak başlayan şey, son aylarda ya iki generalin konuşmalarında ya da yakın arkadaşlarının açıklamalarında gerçekleştirilen, ince örtülü halka açık saldırılara dönüştü.

Artan uluslararası baskının ortasında, iki general Aralık ayında iktidarı sivillerin önderliğindeki bir hükümete iade etme konusunda anlaştılar ve bu sürecin bu ay sona ermesi bekleniyor.

Ancak iki general, özellikle de iki rakip gücün tek bir orduya ne kadar çabuk entegre edilmesi gerektiği gibi temel konularda fikir ayrılığına düştü. Ordu içindeki sertlik yanlıları, yabancı diplomatlar tarafından 70.000 kadar savaşçı olduğu tahmin edilen Hızlı Destek Kuvvetlerinin iki yıl içinde dağıtılmasını istedi.

2000’li yıllarda Batı Darfur bölgesindeki mezalimlerden sorumlu kötü şöhretli Janjaweed milislerinin komutanı olarak başlayan General Hamdan, müzakerecilere sürecin en az 10 yıl sürebileceğini söyledi.

Aynı zamanda General Hamdan ile General al-Burhan arasındaki gerilim artmaya devam etti. Her iki adam da güçlerini Hartum’daki ve eyalet başkentlerindeki kamplarda sessizce takviye etti. Hartum sakinleri, gece saatlerinde şehre asker taşıyan araçlar ve zırhlı araçların girdiğini görünce şüphelendi.

Hızlı Destek Güçleri komutan yardımcısı Abdul Rahim Dagalo, geçen ay Haber’a verdiği bir röportajda, General el-Burhan’ı ülkenin “yanmasına” izin vermeye istekli olmakla suçladı.

Gerginlikler geçen Çarşamba günü Hızlı Destek Güçlerinin Hartum’un 125 mil kuzeyindeki Meroe’deki bir ordu üssünün kontrolünü ele geçirmesiyle yükseldi. Ordu daha sonra RSF’yi “huzuru bozmak ve korku yaymakla” suçlayan bir bildiri yayınladı.

Bu tırmanış, Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan yetkililerin önderliğinde gerilimi yatıştırmak için yoğun bir diplomatik çabaya yol açtı.

Ancak bu çabalar, Cumartesi sabahı başkentte patlamalar ve silah sesleri duyulunca suya düştü.