Savaş uzadıkça Gazze'deki lise öğrencileri hayallerini ertelemek zorunda kalıyor

BenMelek

New member
Karim al-Masri'nin final sınavlarına mezuniyetinden sadece birkaç hafta önce Cumartesi sabahı başlaması gerekiyordu. Bunun yerine sabahı torbaları donup buza dönüşecek suyla doldurarak geçirdi. Ailesini geçindirmek için dondurmayı sattı.

18 yaşındaki el-Masri, “Son sınavlarıma çalışıp hazırlanmalıydım” diyor. Ancak savaşın başlamasından sekiz aydan fazla bir süre sonra, “Günlerimi ailemin geçimini sağlamak ve durumu onlar için mümkün kılmak için çalışarak geçiriyorum.”

Filistin Eğitim Bakanlığı'na göre Bay el-Masri, Gazze'de Filistin topraklarında ve Ürdün'de Cumartesi günü yapılması planlanan final sınavlarına giremeyen yaklaşık 39.000 öğrenciden biriydi ve bu nedenle mezun olamayacak.

Savaş, 2008'den bu yana birçok savaş ve gerginlikten sonra zaten sıkıntı içinde olan Gazze'nin eğitim sistemini sert bir şekilde vurdu. BM Filistin Yardım Ajansı UNRWA'ya göre Gazze'de en az 625.000 çocuk okula gidemiyor. Okullar, savaşın başlamasından bu yana Ekim ayında, yani okul yılının başlamasına bir aydan biraz fazla bir süre kala kapalı.

Gazze Şeridi'ndeki birçok okulu işleten UNRWA'ya göre, İsrail'in aylarca süren saldırısının ardından Gazze'deki okulların yüzde 76'sından fazlasının yeniden faaliyete geçebilmesi için yeniden inşa edilmesi ya da kapsamlı bir şekilde yenilenmesi gerekiyor. Bu okulların çoğu, çoğu kötü koşullarda yaşayan, Gazze'deki yerinden edilmiş çok sayıda aile için acil barınma yeri olarak kullanıldı.

Bay el-Masri, Gazze İslam Üniversitesi'nde veya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde bilgi teknolojisi eğitimi almayı hayal ettiğini söyledi; her iki üniversite de İsrail bombaları tarafından yok edildi. Birleşmiş Milletler'e göre Gazze'deki 12 üniversitenin tamamı çatışmalar nedeniyle ağır hasar gördü veya yıkıldı.

Umudunu okula geri dönmeye ve diploma almaya bağlamak yerine, savaşın önceliklerini değiştirdiğini ve artık ailesini geçindirmeye devam etmek için çalışmaya odaklandığını söyledi. Gazze'nin merkezindeki Deir al Balah kasabasında dondurma satarken, Bay al-Masri sık sık “sınıfların geçici barınaklara dönüştürüldüğü” okulunun önünden geçtiğini ve içeriye baktığında “dolu olduğunu” söyledi. ıstırapla”.

Cumartesi günü ilk final sınavına girecek olan 18 yaşındaki İslam el-Najjar, birçok Gazzeli'nin İsrail'in Refah saldırısından kaçtığı Deir el Balah'taki okulunun da acil durum sığınağına dönüştürüldüğünü söyledi.

“Geri dönüp eğitim aldığımız bir yer olan okulumun, kötü koşullarda yaşayan yerinden edilmiş insanlarla dolu bir sığınağa dönüştüğünü görmeyi hayal edemiyorum” dedi.

Savaş sırasında öldürülen sınıf arkadaşı, iki öğretmeni ve müdürüne atıfta bulunarak, “Geri döndüğümüzde aynı yüzleri görmeyeceğiz” dedi.

Bayan al-Najjar okula geri dönüp mezun olabileceği konusunda umutlu olmaya devam ediyor. “Gazze'de herhangi bir şeyi başarmak için aşmanız gereken pek çok engele” rağmen yurt dışında eğitim görmeyi hayal ediyor. Harvard Üniversitesi'nde veya Oxford Üniversitesi'nde işletme eğitimi almayı planlıyor.

Savaş başlamadan önce mezuniyet törenini planlayan ailesinin en büyüğü Bayan al-Najjar, “Okulun son yılını ve yeni bir bölümün başlangıcını gerçekten sabırsızlıkla bekliyordum” dedi. “Ama tabii ki savaş her şeyi durdurdu.”

Bayan al-Najjar, “Hayatımızın baharı neden ülkemizin çöküşüne denk geliyor?” diye sordu. “Hayal kurmaya cesaret etmek bizim suçumuz mu?”

Ebubekir Beşir Londra'dan bildirildi.