Rusya-Ukrayna Savaşı Canlı Güncellemeleri: Herson’da Rus Bombardımanında 2 Kişi Öldü

BenMelek

New member
Ukrayna makamları ve ülkenin hayır kurumlarının krizlerle başa çıkma konusunda uzun bir geçmiş geçmişi var ve zor öğrenilen becerileri -bazen afetten zarar görmüş ülkelerde eksik olan- Dnipro Nehri üzerindeki bir barajın liderler tarafından yıkılmasına insani müdahalede zaten gösteriliyor. söylemek.

Yaklaşık 2 bin kişiyi ani sel bölgesinden kurtardığını söyleyen devlet kurtarma servisi, Moskova’nın 15 ay önce tam ölçekli işgalini başlatmasından bu yana binlerce Rus roket saldırısına yanıt veriyor. Sivilleri kurtardı, yangınları söndürdü ve insanların tahliyesine yardım etti.

Ayrıca, işgalden bu yana hızla büyüyen ve birçok insanın savaş çabalarıyla dayanışmasını ifade etmek isteyen gönüllü grupları ağı var.

Dirençli olduğunu kanıtlayanlar sadece insanlar değil.

Ukrayna’nın ulaşım altyapısı, çok sayıda doğrudan saldırıya rağmen çatışma sırasında iyi durumda kaldı ve ulaşım, herhangi bir afet yardımı çabasında kritik bir faktör olabilir. Nova Kakhovka barajı Salı günü çöktüğünde, hükümet insanları sular altında kalan bölgeden trenle Mykolaiv şehrine tahliye edebildi.

Norveç Mülteci Konseyi genel sekreteri ve eski Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Jan Egeland, “Yerel sivil toplum, yetkililer, özel sektör – bunlar bir krizde hafife alınır” dedi. “Siteye ilk gelen onlar.”

Bay Egeland, Ukrayna’nın yardım çabaları için “daha fazla lojistik, daha eğitimli personel ve piyasada daha fazla kapasiteye” sahip olduğunu söyledi.

Perşembe günü, ülkenin Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy içinden bir rezervuardan gelen suyun mansaba doğru aktığı barajın yıkılmasına karşı daha geniş bir küresel tepki çağrısında bulundu. İnsani İşler Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke’ye göre, Birleşmiş Milletler şimdiye kadar 100.000’den fazla şişe su dağıttı ve 18.000 kişiye gıda yardımı ve 3.500 kişiye nakit yardımı sağladı.

Tahliyeleri yürütmek ve temiz su sağlamak, sular altında kalan bölgede en acil ihtiyaçlar arasında yer alıyor, ancak görev karmaşıktı. Dnipro’nun doğu yakasındaki Rus kuvvetleri, Ukrayna kontrolündeki bölgeleri bombalamaya devam ediyor. Aylarca işgale ve ardından aylarca süren saldırılara katlanan bazı sakinler de taşınma konusunda isteksizdi.

Uluslararası yardım kuruluşu CARE’in Ukrayna bölge müdürü Selena Kozakijeviç, nehir kıyısına yakın yerlerde yaşayan insanların çoğunun yaşlı, hastalık ve engelli olduğunu söyledi.

“Birçoğu, sular altında kalsa bile evlerini terk etmeyi reddediyor” dedi. “Bu, çatışmanın başından beri orada yaşayan bir nüfus.”

Sel azaldıktan sonra bile, kalmayı seçen insanlar, kirli su ve orijinal konumlarından sürüklenen kara mayınları dahil olmak üzere aylarca veya yıllarca başka risklerle karşı karşıya kalabilir.

Ukraynalı yardım grupları ve Ukrayna’da faaliyet gösteren uluslararası insani yardım kuruluşlarının çoğu, öncelikle dili konuşma, ülkeyi anlama ve genellikle afetten etkilenen yer hakkında derinlemesine bilgi sahibi olma avantajına sahip olan vatandaşlardan oluşur.

Bununla birlikte, yakın çevredeki Ukraynalı müdahale ekipleri genellikle müdahale ettikleri felaketin içine çekilme gibi ek bir zorlukla karşı karşıya kalıyor.

Egeland, en hazırlıklı ülkelerin bile büyük felaketlerle kendi başlarına başa çıkmakta zorlandıklarını söyledi. Türkiye’yi, Şubat ayında yaklaşık 60.000 kişinin ölümüne neden olan bir depremin ardından yine de başa çıkmakta zorlanan, güçlü bir acil durum hazırlık sektörüne sahip bir ülke olarak gösterdi.

Çok şey paraya bağlıdır.

Bir felaketten etkilenen ülkeler, hem acil krizle başa çıkmak hem de uzun vadeli destek sağlamak için mali yardıma ihtiyaç duyarlar. Bu bağlamda, savaşın zaten Ukrayna’ya kazandırdığı uluslararası görünürlük, yardım kuruluşlarının fon bulmasını kolaylaştırdı.

Norveç Mülteci Konseyi, çok sayıda insanın evlerinden yerinden edildiği diğer krizlere dikkat çekmek için geçen hafta dünyanın en çok ihmal edilen on yerinden edilme krizinin bir listesini yayınladı. On ülkenin tamamı Afrika veya Latin Amerika’daydı ve listenin başında Burkina Faso vardı.

— Matthew Mpoke Bigg Ve Cora Engelbrecht