Rehineler ve Ateşkes Çabalarına İlişkin İsrail-Hamas Savaşı Haberleri: Canlı Güncellemeler

BenMelek

New member
Bazı İsrailli aktivistler aylardır Gazze'ye insani yardım akışını engellemeye çalışıyor.Kredi…Amir Cohen/Reuters

Dışişleri Bakanlığı Cuma günü sağcı bir İsrailli gruba yaptırım uygulayacağını duyurdu. Bu, Ürdün'den kıyı yerleşim bölgesine giden kamyonları engelleyerek Gazze Şeridi halkına yardım sağlanmasını engellemeye çalışıyor.

Bakanlığın açıklamasında, yaptırım uygulanan Tzav 9 örgütünün “Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere hayat kurtaran insani yardım taşıyan konvoyları bloke eden, taciz eden ve onlara zarar veren şiddet yanlısı aşırıcı bir İsrailli grup” olduğu belirtildi.

Bakanlık, grup üyelerinin aylardır insani yardımın Gazze'ye ulaşmasını engellemeye çalıştığını söyledi. Batı Şeria da dahil olmak üzere Ürdün ile Gazze arasında yardım kamyonlarının geçtiği yolları kapattılar. Ajans, bazı durumlarda kamyonlara saldırdıklarını, onlara zarar verdiklerini ve yardım paketlerini yollara attıklarını söyledi.

Bakanlık ayrıca, 13 Mayıs'ta Tzav 9 üyelerinin Batı Şeria'nın El Halil kenti yakınlarında Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan iki kamyonu yağmalayıp ateşe verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, “Bu hayati insani yardıma yönelik sabotaj ve şiddet eylemlerine tolerans göstermeyeceğiz” dedi. Bu tür iğrenç eylemlere teşebbüs eden veya bunları gerçekleştirenlerden hesap sormak için elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz ve İsrailli yetkililerin de aynısını yapmasını bekliyor ve çağırıyoruz.”

Yaptırımların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada Tzav 9, ABD'nin hamlesini kınadı ve “Hamas'a doğrudan yardım verilmesine karşı, yalnızca barikatlar ve gösterilerle sınırlı, “halk veya insan olmadan demokratik ve barışçıl protestolar” gerçekleştirdiğini söyleyerek kendisini savundu. Mallara zarar verildi.”

Dışişleri Bakanlığı'nın ataması, grubun ve üyelerinin ABD şirketleriyle herhangi bir ticari veya mali işlem yapmasının yasak olduğu anlamına geliyor. ABD'de sahip oldukları tüm mülk ve varlıklar dondurulacak. Bunun grup üzerinde nasıl bir pratik etkisi olacağı belli değil ancak birçok İsraillinin ABD ile yakın bağları var ve bazılarının çifte vatandaşlığı var.

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Başkan Biden'ın Gazze'deki savaşta İsrail'i destekleme politikasıyla tutarlı olarak, Dışişleri Bakanlığı İsrail'den gelen silah siparişlerini onaylamaya devam ederken bile yardım taşıyan kamyonların Gazze'ye ulaşmasını sağlamanın önemini vurguladı. Ürdün'de tırların yardımlarla dolu olduğu bir depoyu ve yardım taşıyan birçok tırın kontrol edilerek Gazze'ye doğru yola çıktığı İsrail sınırındaki Kerem Şalom kontrol noktasını ziyaret etti.

ABD ordusu, Gazze sahilinde bölgeye yardım malzemelerinin gönderilebileceği yüzer bir iskele inşa etti. Ancak bu proje sorunlarla boğuşuyor.

Tzav 9 örgütü, Hamas ile İsrail arasındaki savaş sırasında, Hamas'a güç vereceğine inandıkları Gazze'ye insani yardım konvoylarını durdurmayı amaçlayan aktivistler tarafından kuruldu – adı İsrail'in askeri seferberlik emrine gönderme yapıyor.

Tzav 9 aktivistlerinden Sefi Ben Haim, İsrail'den gelen yardım konvoylarının Kerem Şalom sınır kapısından Gazze'ye girmesini engellemek için aylardır çalışıyor. Gazze'deki birçok Filistinlinin, 7 Ekim'de İsrail'e Hamas liderliğindeki saldırının sorumluluğunu taşıdığını söyledi ve sivillerin sınırı geçtiğini ve Hamas milislerinin onları takip ettiğini gösterdi.

Gazze sınırına yakın bir kasaba olan Netivot'un sakini Ben Haim, “Çocukları bile gelip bizi öldürdüler” dedi. “Büyüyünce katil oluyorlar.”

Aktivistler aylarca yolları kapatarak yardım konvoylarını engellemeye çalıştı. Ancak Mayıs ayında İsraillilerin defalarca kamyonlara saldırması, camları kırması ve sokaklara eşya atmasıyla çatışmalar daha da arttı. İsrail ordusu ve Filistinli tanıklara göre, çıkan arbedede çok sayıda Filistinli ve asker yaralandı.

Bu tür saldırılar genellikle WhatsApp mesajlaşma platformu üzerinden düzenlendi. İsrailli yerleşimciler, bir kamyon konvoyunun belirli bir kavşağa yaklaştığını fark ettiklerini ve yakındaki herkesi buraya saldırmaya çağırdıklarını bildirdi.

Tzav 9 aktivistleri geçen ay en vahşi saldırılardan uzaklaşmaya çalışmış ve protestolarına son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

— Edward Wong, Aaron Boksör Ve Nathan Odenheimer Washington ve Kudüs'ten raporlar

Daha fazla göster