Petrolde yeni rekor

Eftal

Global Mod
Global Mod
Ulusal güç ve maden siyaseti çerçevesinde Türkiye hidrokarbon üretimini yeni alanlarla büyütüyor. 2021 yılının birinci altı ayında yurt içi ham petrol üretimi, geçen yılın tıpkı periyoduna göre 1 milyon varil arttı. Türkiye tıpkı zamandavlet tıpkı vakitte özel bölümün ağır aramalarıyla birinci altı ayda 11 milyon 725 bin varil ham petrol üretti. Türkiye, bu üretimle 2020’nin birebir periyodunda elde edilen 10 milyon 731 bin varil üretimi de yaklaşık yüzde 10 artırmış oldu.

TPAO LOKOMOTİF

Yükselen petrol üretiminde liderliği Türkiye’nin ulusal petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim İştiraki elinde tutuyor. Birinci altı aydaki üretimin 8 milyon 900 bin varilini gerçekleştiren TPAO, yurt içi ham petrol üretiminde yüzde 75 hisseye sahip.

GÜNLÜK 61 BİN VARİLİ AŞTI

PAO bu yılın mayıs ayında Diyarbakır’daki Akoba-1 kuyusundan 2 bin 800, Yenişehir-1 kuyusundan 3 bin ve Kırklareli’deki Misinli-2 kuyusundan günlük bin varil petrol üretmeye başladı. 3 yeni kuyudaki petrol üretimi günlük 6 bin 800 varilin üzerine çıktı. TPAO’nun 2021 yılı yurt içi günlük üretim ortalaması ise yaklaşık 54 bin varil düzeylerinde seyrederken son aylarda gerçekleştirilen keşiflerle günlük üretim ortalaması 61 bin varilin üzerine çıktı. Yurt içi petrol üretim ölçüsü bu biçimdece son 3 yılda yüzde 35 arttı.