“Orada mısın Tanrım? Benim, Margaret’ geliyor

BenMelek

New member
Judy Blume ile büyüyen çocuklara sorarsanız, size Blume’un her bir kitabından tam olarak ne öğrendiklerini söyleyeceklerdir; her kitabın getirdiği tabu geçiş törenleri; muhtemelen bu bilgiye ilk rastladıklarında fiziksel ve gelişimsel olarak bulundukları yerde bile. Ortaokulda dağıtılan ve en açıklayıcı pasajların yer aldığı karton kapaklı kitabın tam sayfa numarasını çok iyi hatırlıyor olabilirsiniz.

Geçenlerde onun klasiğini okudum “Orada mısın, Tanrım? Benim, Margaret”, kitabın yayınlanmasından 52 yıl sonra bu hafta başlayan film uyarlamasını izlemeden önce.

Hatırladığım kadarıyla, Margaret çoğunlukla ergenlikle ilgiliydi, özellikle de ilk defa adet görüyorsan. Margaret’in hijyenik pedlerle ilk tanıştığı ve o ve arkadaşlarının “şu bebek sütyenlerinden çıkmak” için egzersizler yaptıkları ve “Göğsümüzün boyutunu almalıyız” sloganları attıkları ünlü sahneleri canlı bir şekilde hatırladım. !”

Bununla birlikte, kitabı yeniden okuduğumda, yalnızca büyük anları değil, aynı zamanda bilmeden dünya anlayışıma dahil ettiğim birçok küçük, neredeyse önemsiz anları da beni şaşırttı.

Margaret’in babasının çimleri biçerken kendini yaraladığı ve Margaret’in doktorun tekrar dikebilmesi ihtimaline karşı “uzvunu aramak için” bahçeye koştuğu erken bir sahne var.

Aniden durdum. O sahne benim için kendi anılarımdan biri kadar gerçekti. Kitabı gençken okuduğumda, böylesine korkunç bir cerrahi prosedürü ilk kez duydum. Artık bunun hakkında aktif olarak düşünmüyordum, ama “her zaman uzvunu ara” benim ukala dünya görüşümün bir parçası, asla sorgulanmayan bir bilgelik parçası haline geldi. Bu bilgiyi hiçbir zaman kitaba veya herhangi bir kaynağa bağlamadım.

Margaret ayrıca çorapla terlik giymenin sizi “bebek gibi gösterdiğine” ve ev yapımı bir süveterin üzerine “Sizin için özel olarak yapıldı … Büyükanneden” yazan özel bir etiket almanın mümkün olduğuna beni inandırdı. Küçük ayrıntılar, kesinlikle kitabın ana temaları değil, onu okumaktan “aldığım” sırada herhangi bir yetişkine söyleyeceğim şeyler değil.

Kitabı ya da yönetmen Kelly Fremon Craig’in ilk filmi Edge of Seventeen’i sevdiyseniz izlemeniz gereken Margaret filmi, bu ayrıntılarla dolu, genç bir okuyucuyu sessizce dönüştüren anlarla dolu. İzlediğimde, çocukluk beynimle yetişkin beynim arasında, onlarca yıl önce girilen veriler ile onun dönüştüğü tutarlı bilgi arasında minik elektrik bağlantılarının yapıldığını hissettim.

Daha fazlası için

KÜLTÜRDE HAFTA
KÜLTÜR TAKVİMİ

📚
“Güven” (Salı):
Hernan Diaz’ın şu anda karton kapaklı olarak mevcut olan romanı, 20. yüzyılın başlarında New York’lu bir finansçının hayatını dört farklı perspektiften anlatıyor. The Times tarafından The Times’ın 2022’nin en iyi 10 kitabından biri olarak adlandırılan Güven’i “heyecan verici bir arayış” olarak adlandırdık.

🍿
“Galaksinin Koruyucuları Cilt 3” (Cuma): Marvel Sinematik Evreni ile DC Genişletilmiş Evren arasında gidip gelen birkaç yönetmenden biri olan James Gunn, Süpermen’in yeniden başlatılmasına başlamadan önce Star Lord ve şirket ile bir kez daha hamle yapıyor. Şakalar, klasik rock melodileri ve hafif küfür bekleyin.

HAFTANIN TARİFİ
enginar karbonara

İster şenlikli bir bahar buluşması planlıyor olun, ister bu hafta sonu akşam yemeği için ekstra özel bir şeyler pişirmek isteyin, Anna Francese Gass’ın enfes Enginar Carbonara tam biletiniz olabilir. Zekice tarifinde, konserve veya donmuş enginar çeyreklerini karıştırarak ve az çabayla lezzet ve doku ekleyerek hafta içi kolay bir makarnayı yükseltiyor. Vejetaryen bir versiyon için pancetta’yı çıkarın ve bunun yerine tavada biraz soğan veya mantarı karamelize edin. Ardından, akla gelebilecek en ipeksi carbonara sosu için her kaseyi çiğ yumurta sarısı ile doldurun.

TEL KESİCİDEN TAVSİYE

Soğuk demlemenizi yapın

Yıl boyunca buzlu kahve sevmiyorsanız, sıcak damlamadan soğuk demlemeye yıllık geçişi yapıyor olabilirsiniz. Kahve dükkanında israf olabilir, ancak evde soğuk demlemeye geçmek aslında size para kazandırabilir. OXO’nun Wirecutter’s Pick gibi iyi bir soğuk kahve üreticisi, ucuz, vasat çekirdeklerin pürüzlü kenarlarını düzeltebilir ve tüm hafta dayanan tatlı, hafif bir konsantre üretebilir. Hatta aynı kahve telvesini iki kez demlemeyi seviyorum – kahve profesyonelleri itiraz edebilir, ancak sonuçlar harika, özellikle bir tutam sütle. -Marguerite Preston

HAFTA SONUNUN OYUNU

New Jersey Devils – New York Rangers, NHL Playoffları: Bu iki takım o kadar yakın ki, gökdelenler önünüze çıkmadan muhtemelen bir arenayı diğerinin tepesinden görebilirsiniz. Belki de bu yüzden deplasman maçlarında kendilerini bu kadar rahat hissettiler: Rangers galibiyet serisine Newark’ta iki çarpıcı galibiyetle başladı ve ardından Devils Manhattan’da iki maç kazandı. Devils şu anda seriye 3-2 önde ve bu gece galibiyetle ilerleyebilir. Size iyi haber: Oyun New York’ta geçecek. 20:00 Doğu’da ABC’de.

Daha fazla NHL haberi

• Adalılar – New York’un diğer takımı – dün gece Carolina Hurricanes tarafından elendi. Dallas Stars, Minnesota Wild’ı devirdi.

• Boston Bruins’in tarihi sezonu, dün geceki mağlubiyetin ardından Florida Panthers’a karşı 7. Maça girerken başı belada.
ŞİMDİ OYNAMA ZAMANI

Dünkü Spelling Bee’deki pangram şuydu: heyecanlanmak. İşte bugünün bulmacası.

Geçen hafta Heceleme Arılarından çıkan en zor ve en kolay 10 kelime neydi? Listelerimize buradan bakın.