Öğrenci konutu döşemek 10 bin lira: Maliyetler iki yılda yüzde yetmiş arttı

Eftal

Global Mod
Global Mod
Pandemi niçiniyle bir yılı aşkın müddettir kapalı kalan üniversiteler, bu yıl yüz yüze eğitim yapacak. 13 Eylül’de başlayacak akademik takvime bakılırsa kimi üniversiteler bu ay, kimileri da önümüzdeki ay kapılarını açacak. Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla farklı kentlerde üniversite kazanan öğrencileri ve ailelerini tatlı bir telaş sardı.

Milyonlarca öğrenciyi barındıran İstanbul’da spotçular, dört gözle müşterisi olacak öğrencileri bekliyor. İkinci el mesken eşyalarının merkezi olan bu mağazalar, uygun maliyetle mesken döşemek isteyen öğrenciler için vazgeçilmez bir uğrak yeri pozisyonunda. İstanbul’a eğitim görmek için ayak basan öğrencilerin birinci adresi olan spot piyasasını sizin için araştırdık.

ARTAN MALİYET FİYATLARA YANSIDI

Kovid-19 salgınında en epeyce badire yaşayan dallardan biri olan spotçular, okulların açılacak olmasıyla eski günlerine dönmeyi bekliyor. Lakin artan maliyetler mesken eşyalarına da yansımış durumda. Pandemidilk evvelki eğitim öğretim periyodunda bir öğrenci ortalama 5 bin lira ile çamaşır makinesi, buzdolabı, ütü, ocak, televizyon, yatak, kanepe, halı, masa, sandalye, perde, mutfak araç gereçlerini alabiliyorken, artık 10 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor. İşlerin açıldığını lakin eskisi kadar canlı olmadığından yakınan spotçular, konut kiralarındaki fahiş fiyat artışlarına da dikkat çekiyor.

FİYATLARI GÖRÜNCE ŞAŞIRIYORLAR

Mecidiyeköy’de spotçu dükkanı işleten Kemal Karataş, 2019-2020 eğitim öğretim devrinde öğrencilerin ortalama 5-6 bin liraya meskenini düzebildiğini hatırlatarak, bu yıl ahşaba ve beyaz eşyaya gelen artırımların ikinci el fiyatlarını da artırdığını söylüyor. Eşya almak için gelen öğrencilerin meblağları görür görmez şaşırdığını anlatan Karataş, “Fiyatlar iki katına çıktı. Öğrenciler kimi semtlerde yalnızca beyaz eşya için bile 10 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Kaç gündür konut diziyoruz. Biz de 10 bin lirayı geçmedi. kimi vakit lükse kaçınca 10 bin lirayı geçiyor” dedi.

KİRALAR EL YAKIYOR

Şu an işlerinde yüzde 20-25 bir hareketlilik olduğunu anlatan Karataş, önce 2 öğrenci bir konutta kalırken, kiraların da atmasıyla artık 4, hatta 6 öğrencinin tıpkı meskende kaldığını söylemiş oldu. Eşya konusunda gerekirse kârlarından kısıp, öğrenciye ve memura yardımcı olmaya çalıştıklarını savunan Karataş, “Çünkü öğrenci Türkiye’nin bel kemiğidir. Şu an öğrencinin belini kiralar kırıyor. 1 odaya bin 500 lira istiyorlar” diye konuştu.

İnternetteki satışlarda düzenleme kaide

İnternet üzerinden ikinci el mamüllerin satıldığı platformların vergiye tabi tutulmadığını söyleyen Gazi Altıntaş, biroldukca esnafın da buraya yöneldiğini aktardı. Altıntaş, “Bu platformlarda işini hayli güzel yapanların yanında elindeki bozuk buzdolabını satıp müşteriyi güç durumda bırakanlar da var. Bu sitelerin denetim altına alıp denetlenmesi lazım. Esnafı ve müşteriyi korumak ismine bir nizam getirilmeli” teklifinde bulundu.

ESER YETİŞTİREMİYORUZ

Yenibosna’da spotçuluk yapan Ramazan Tunçel ise “Buzdolabı bin liradan başlıyor, bin 500 liraya kadar çıkıyor. Çamaşır makinası 750-1500, ocak 350-550, süpürge 250-600, ütü 150-250. İşlerimiz epey hareketli eser yetiştiremiyoruz. Hem öğrenciler, birebir vakitte atamaların olması bizi olumlu etkiledi. Bu sene işler epeyce hareketli. Ortalama aylık 300 bin liralık iş oluyor. Bir öğrenci 10 bin liraya her şeyini alır“ dedi.

BİR YIL CEPTEN YEDİK

Yenibosna’da ikinci el beyaz eşya satan Gazi Altıntaş, “25 yıldır bu işi yapıyorum. Geçtiğimiz yıl okullar açılmadığı için öğrenciler gelip gitmedi. Memur tayinleri de olmadı. Ortada bir sağlıkçılar geldi. Pandemide cepten yedik. Hiç iş yapamadık. Eser yetiştirmede problem yok. Bu sene de çok derecede fiyatlara artırım geldi. Yüzde 70 artış oldu. İnsanların aklı da halâ bir buçuk yıl evvelki fiyatlarda kaldı. Pandemide yalnızca yiyecek üzerine satışlar oldu. Eşya ikinci planda kaldı. meblağları da görür görmez korkuyorlar. Masraf sıfırını alırım diyorlar. Lakin sıfır eşyanın fiyatını görür görmez yeniden bize geliyor” dedi.