Netanyahu Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşması nedeniyle siyasi krizle karşı karşıya

BenMelek

New member
Bay Ben-Gvir zaten güvenilmez ve sorunlu bir koalisyon ortağı olduğunu kanıtlamıştı. Polis maaşlarının artırılmasını talep etti ve geçen ay hükümetin çok önemli bir yasayı geçirmesine yardım etmeyi reddetti ve bu durum Bay Netanyahu'yu prostat ameliyatından sonra iyileşirken hastane yatağından çıkmaya ve yasanın geçmesi için mecliste oy kullanmaya zorladı.

Sayın Netanyahu, son günlerde Sayın Smotrich'i koalisyonda kalmaya ikna etmek amacıyla sık sık ve uzun süreli görüşmelerde bulundu. Bay Smotrich ve partisinin milletvekilleri arasında Perşembe günü yapılan üç saatlik görüşmelerin ardından parti, Bay Netanyahu'dan ilk altı haftalık ateşkesin hemen ardından Hamas'a karşı savaşın yeniden başlatılması sözünü talep eden bir ültimatom yayınladı. hükümette kalıyor.

Bu arada Bay Netanyahu, ayrıntılar konusunda Hamas'la yaşanan son dakika anlaşmazlıklarını gerekçe göstererek, anlaşmanın onaylanması için Kabine'yi oylamaya çağırmaktan kaçındı.

Bay Netanyahu uzun süren bir duruşmada yolsuzluk suçlamalarıyla mücadele ediyor ve savaş bittikten sonra Hamas'ın 2023'teki saldırısına yol açan askeri ve siyasi başarısızlıklardan kamuya açık olarak sorumlu tutulma riskiyle karşı karşıya. Koşullar göz önüne alındığında bazı analistler, Hamas'ın koalisyonunu sağlam tutmak için ilk önce bunu yapmaması halinde anlaşmanın ikinci aşamasını iptal etmeyi seçeceğine inanıyor.

Kudüs İbrani Üniversitesi'nden siyaset bilimci Gayil Talshir, “Netanyahu iktidarda kalmak istiyor” dedi. Kazanamayacağı bir seçime gitmesinin hiçbir anlamı yok. İki yıl daha hükümete liderlik etmek istiyor.”

Sayın Netanyahu hâlâ Sayın Smotrich ile bir anlaşmaya varmayı başardı. Maliye bakanı Sayın Ben-Gvir ile birlikte koalisyondan ayrılsa bile Sayın Netanyahu en azından bir süreliğine azınlık hükümetinin başında kalabilir. Muhalefet partisi liderleri, Sayın Netanyahu'ya barışın yararına siyasi bir güvenlik ağı sağlayacaklarını söylüyor.

Kudüs'teki partizan olmayan bir araştırma grubu olan İsrail Demokrasi Enstitüsü başkanı Yohanan Plesner, her halükarda hükümetin anlaşmanın ilk aşamasının sonuna kadar muhtemelen ayakta kalacağını söyledi.

Ancak Bay Netanyahu parlamentodaki çoğunluğu ile Washington'daki yeni hükümetle olan ilişkisi arasında bir seçim yapmak zorunda kalabilir; Bay Trump ve Suudi Arabistan ona potansiyel olarak mirasını parlatma fırsatı sunuyor.

Plesner, Bay Netanyahu hakkında “Zaten bir sonraki büyük adıma geçtiğini düşünüyorum” dedi ve şunları ekledi: “Trump yönetimi ile Smotrich ve Ben-Gvir ile yakın ilişki arasında seçim yapmak zorunda kalırsa, bunu seçecektir.” Trump için.”

Amerikalı ve İsrailli yetkililer, bu hafta varılan anlaşmanın, Başkan Biden'ın geçen Mayıs ayında ana hatlarını çizdiği öneriye çok benzediğini söyledi.