Nar ekşisi Malatyalı bayanların ek gelir kapısı oldu

KripTon

Member
Nar ekşisi Malatyalı bayanların ek gelir kapısı oldu

Mesken bayanlarının imece yöntemi ile nar ekşisi mesaisi

MALATYA – Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde, bayanlar tarafınca imece adabıyla yapılan sofraların vazgeçilmezi olan nar ekşisi için mesaisi başladı.

Tadıyla ve aromasıyla sofraların vazgeçilmezi olan nar ekşisi, Malatya’da bayanların elinden zahmetli seyahatin akabinde sofralardaki yerini alıyor.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Hoca Ahmet Yesevi Mahallesinde mesken bayanları, narların taneleri tek tek ayırırken hem eğleniyor tıpkı vakitte aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Yazıhan ilçesinden getirilen narlar, burada sopa ile tanelerinden ayıklanıyor ve fabrikaya gönderiliyor. Yapılan süreçte tanelerden nar ekşisi yapılan narın kabuğundan da çay yapılıyor.

Arkadaşlarıyla bir arada keyifli bir biçimde nar ayıkladıklarını belirten Fatma Bayram, “Akrabamız narları dışarıdan toplamış getirmiş. Biz burada yevmiyeci olarak çalışıyoruz. Bunlar fabrikaya gdolayılecek nar eksisi yapılacak. Mahallece geldik yapıyoruz. Hem konutumuza biraz katkıda bulunuyoruz birebir vakitte arkadaşlarla güle oynaya latifelere yapıyoruz” halinde konuştu.

“Narın kabuğundan da çay yapılacak”

Bayanlarla toplu bir biçimde yardımlaşarak nar ayıkladıklarını söz eden Medine Aysöndü, “Amcamın oğlu narları getirdi. Arkadaşlarla birlikte geliyoruz ve yardımlaşarak yapıyoruz. Hem yapıyoruz hem eğleniyoruz tıpkı vakitte aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Eğleniyoruz, çocuklarda burada bir arada yardım ediyoruz. Narlar Yazıhan’dan geldi. Yardım ediyoruz. Hem kendi kesemize tıpkı vakitte onların kesesine. Nar ekşisi olması için fabrikaya gidecek. Biz yalnızca narı posasından ayırıyoruz. Narın kabuğundan da fabrikada çay yapılacak” diye konuştu.

Narın kabuklarından ayrıma sürecinin sıkıntı ve meşakkatli olduğunu belirten Emine Özdemir ise “Toplandık çocuklarımızla hem yardım hedefiyle tıpkı vakitte maddi imkan olsun diye yapıyoruz. Fabrikaya gdolayıp nar ekşisi yapılıyor. Narın kabuklarından da bitki çayı yapılıyor. Güç oluyor muhtaçlığımız olduğu için geliyoruz. Sevinçli oluyor çay var sohbet var. Latife var her şey var” halinde konuştu.