Moro davasıyla ilgili beyefendi: Bugün Cossiga'ya yapılan telefon görüşmesini uyduramam

Sezai55

New member
Claudio Signorilekaçırıldığı sırada PSI sekreter yardımcısı Aldo MoroKendisi, saatler önce tanık olduğu ve DC'li devlet adamının cesedinin bulunduğunun kendisine bildirildiği görüşmenin hikayesinin, stüdyosunda gerçekleştiğini söylüyor. Francesco Cossiga – Yıllardır bunu tekrarlıyor, hatta dramatik olayların hemen ardından.

Report'un dünkü bölümünden memnun kaldınız mı?

“Dürüstlerdi, bana düşündüklerimi söylettiler.”

bugün ayakta Cumhuriyet Cossiga'nın sözcüsü Luigi Zanda, hikayesinin abartılı olduğunu söylüyor.

“Zanda'yı o ofiste hatırlamıyorum”.

Aslında Cossiga'yla birlikte olmadığını açıklıyor.

«Ah, işte tam olarak bu. Ancak benim hiçbir amacım yok, bu konuyu hemen konuştum, ilk katliam komisyonunda savcıya verdiğim ifadeye inanıyorum. Cossiga hayattaydı ve hiçbir zaman yanıldığım ya da düzeltildiğim kanıtlanmadı. Bu çağrı zamanı güncel bir buluş değil.”

Cossiga'yı kim aradı?

“Vali mi yoksa emniyet müdürü mü olduğunu hatırlamıyorum.”

Eski Kızıl Tugay üyesi Paolo Persichetti, Insorgenze'de şöyle yazıyor: “Signorile'in mevcut ifadesi geçmişte ifade ettiği ifadelerle çelişiyor.”

“Tavsiyem belgeleri okuyun, her zaman söyledim.”

Daha iyi açıklayalım: Tuğgeneralin keşfin yerini bildiren ünlü ve tanınmış telefon görüşmesiyle karşılaştırıldığında bu ön haber neden bu kadar önemli ve rahatsız edici bir gerçektir?

“Keşif ile şahit olduğum resmi iletişim arasında ve bilinenler arasında birkaç saatlik bir boşluk olması, tartışmanın açık ve şeffaf olmadığı anlamına geliyor. Telefonda bürokratik jargonla “tanınmış yeniden keşfedilen bir kişiliğin” konuşulduğunu duyduğumda çok etkilendim. Ancak dürüst olmak gerekirse, hiçbir şey bana şok edici gelmedi, belki de Cossiga'nın o sabah benimle görüşme talebi anormaldi, o zamanki İçişleri Bakanı'na da onun adına ve genel olarak gittiği inancıyla gittim. DC yeni bir aşama açmak istiyordu, yoksa ne anlamı vardı, konuşacak başka bir şeyimiz yoktu…”.

Yani Kızıl Tugaylarla müzakerelere başlandı.

“Evet”.

Peki bunun yerine?

«Kızıl Tugay bölgesinde meseleyi siyasi olarak kurtuluşla kapatmak isteyen, büyüyen bir bileşen vardı. Bunun yerine ani bir el değişimi oldu ve şiddetli kanat kazandı. Keşiften önceki akşam, aldığım iletişimlerin güvenilirliği konusunda şüphelerim olmasına rağmen o dünyadan hala bazı umut dönüşleri aldım, ancak Tugay'ın olumlu bir sonuca doğru ilerlediği hissini yineliyorum.”

Soru hala ortada: Bunun yerine ne olacak?

“Bunu düşündüğümde büyük bir ıstırap duyuyorum. Ayrıca Moro'nun ölümünden bir gün önce Craxi'yi araç telefonumdan aradım. Yakalanabileceğimin çok iyi farkındaydım. Ama onu Fanfani'nin müzakereleri başlatmayı kabul ettiği, kısacası insani eylemimizin şekillendiği konusunda uyardım. Belki de bu geri dönüşü olmayan bir noktaya işaret ediyordu.”

Bu anlamda bazı servisler “kötü” veya “uzaktan kumandalı” Kızıl Tugayları uyarmış olabilir.

“Evet, dışarıdan empoze edilen bir sonuç olduğunu düşünüyorum, buna inanıyorum. Siyasal değişimin şiddet eylemiyle, dolayısıyla öldürmeyle kendini göstermesinin engellendiği bir an vardır. Eğer o yılların bağlamını anlamıyorsanız, büyük uluslararası politika ile terörizm arasındaki bağlantıyı da anlamıyorsunuz demektir. İngiliz servislerine gelince, Akdeniz'de koordinasyonları vardı, onlarınki belgelenmiş bir varlık, burada da yeni bir şey yok.”

Hükümette komünistleri istemiyordun, değil mi?

«Moro'nun kaçırılmasının zamanlaması her şeyi anlatıyor. Muhtemelen 78 Kasım'ında komünistler hükümete girecekti. Berlinguer, 48'in yarasını, yani ABD'nin istediği PCI'nin ihraç edilmesini iyileştirmek istiyordu.”

Peki Kızıl Tugaylar hakkında kiminle konuşuyordun?

“Kızıl Tugayların kalbiyle temas kuran Franco Piperno ve Lanfranco Pace'e, yani özerkliğe ve üniversite ortamına güvendim. Ancak bu, gösteriş yapılmadan geliştirilen bir ilişkiydi, asgari düzeyde yapıldı”.

Bu konuyla ilgili her şeyi söylediniz mi?

“Tahmin edebileceğiniz gibi ele alınabilecek, yeniden izlenebilecek, yeniden düşünülebilecek pek çok şey var ama yeni hiçbir şey yok.”

Son olarak: Politikayla işiniz bitti mi, yoksa aklınızda adaylıklar mı var?

“Ama şaka yapıyorsunuz, ben 85 yaşındayım… Ama iyi bir aile babası olarak sivil dünyaya yardım ediyorum, soyut olmayan, Avrupa yanlısı bir söyleme inanıyorum.”