MHK’dan eğitim ismi altında hakemlere tebligat!

İzmirliEfe

New member
Hürriyet Gazetesi muharriri Murat Fevzi Tanırlı’nın yanı savına bakılırsa, MHK’nın ‘Eğitim çalışması’ ismiyle hakemlere gönderdiği tebligat şoke etti. TFF antetli tebligatta, Üstün Lig’in 20. haftasındaki birtakım tartışmalı durumlara ait MHK değerlendirmeleri yer aldı. Trabzonspor-Yeni Malatya maçında konuk takımın penaltısının verilmediği, Rizespor-Beşiktaş müsabakasında konut sahibinin attığı birinci gol öncesi siyah beyazlı futbolcuya faul yapıldığı, hakemlerin her iki durumda da yanılgılı kararlar verildiği açıklandı. İşte o yazı…

Gün geçmiyor ki “Yok artık!” denilecek gelişmelerle yeni bir sabaha uyanmayalım. Evvelki gün TFF’nin kurumsal antetli kağıdıyla ‘sözde’ ‘eğitim çalışması’ ismi altında hakemlere bir tebligat gönderildi. Tebligatta, ikinci yarının birinci haftasındaki hakem kusurlarına dair MHK’nın değerlendirmeleri yer alıyor. Hakemlerin kararlarını belirtip, gerçek olması gerekenleri paylaşmışlar.

DAİMA HÜSRANLA SONUÇLANDI

Hatırlarsınız, hakem yanlışlarına dair kamuoyunu bilgilendirme halleri daha evvel de denenmiş ve hüsranla sonuçlanmıştı. Yani yeni bir icraat değil. “Kulüpler Birliği ile konuştum, yeni bir icraat yapıyorum” demek beğenilen değil. Sayın Zekeriya alp MHK Lideri iken, her hafta basın açıklamasıyla konum değerlendirmesi yapıyordu. 3 hafta geçmemişti ki, Gaziantepspor Lideri İbrahim Kızıl ile yaşanan tartışmalar, Alp’in TFF’den takviye davetine karşılık bulamaması ve istifaya kadar giden bir müddetç yaşandı.

niye 20. HAFTA?

Bu tebligatın medyaya ulaşacağı aşikarken, maksadı anlamak güç. Ayrıyeten bunun vakti, 20. hafta olmamalı. Bir proje düşünülüyorsa ön çalışma yapılır, eski prosedürlerle artısı eksisi karşılaştırılır. Ligin ortasında birden teğe yapılması sakıncalı.

MHK’YA 10 KRiTiK SORU

1- Konumların hangi kıstaslara bakılırsa seçildiği açıklanacak mı?

2- Haklı gördüğünüz durumlara yer vermeyip, haksız olduğunu düşündüklerinize mi yer veriyorsunuz?

3- Trabzon-Malatya maçında son dakikadaki penaltı durumu yer alırken, 5. dakikadaki kırmızı kart durumundan bahsedilmiyor. MHK’ya bakılırsa bir ihlal yok mu?

4- Gaziantep-Karagümrük maçı daha sonrası Volkan Demirel’in tezli açıklamalarına istinaden Demirel’in ya da hakem Zorbay Küçük’ün mesleklerini bırakmamaları için mi duruma yer verilmedi?

5- Göztepe-Antalya maçındaki kırmızı kart konumu niye yok?

6- Kamuoyunun en epeyce merak ettiği konum, Yeni Malatyaspor kalecisi Ertaç’ın Fırat aydınus’a topu nişanlaması. VAR karışmalı mı, hakemler dahil kimse bilmiyor.

7- Yanılgı yaptıkları biçimde durumları yer almayan hakemler, çabucak bakılırsav verileceği için mi bu raporun ortasında gizlendiler?

8- Seçilen konumlardan dolayı “niçin benim yanılgı yaptığım durum getiriliyor da seninki getirilmiyor?” sorusunun hakemlerde yaratacağı travma, sizin için kıymetsiz mi?

9- “Biz MHK olarak üzerimize düşeni yapıp her hafta bilgilendirme yapıyoruz. Hâlâ yanılgı yapılıyorsa biz ne yapalım?” anafikrini mi vermek istiyorsunuz?

10- İstenmeyen yahut vedalaşılmak istenen hakemler, kamuoyunun önüne mi atılmak isteniyor?

DÜNYADA EŞi Gibisi OLMAYAN UYGULAMALARIN PEŞiNDEYiZ

Her türlü komplo teorisiyle yaşayan Üstün Lig’de yanılgılar, MHK ile hakemler içinde paylaşılır, eğitim çalışması yapılır. Başarısız performans gösteren hakem, MHK’nın ödül/ceza sistemi kapsamında dinlendirilir. Kamuoyu da MHK’nın takdirini yeni atamalarla anlayabilir. Kaldı ki, UEFA’da ve üst seviye liglerde bu biçimde bir uygulama yok. Sistem hakemini korur, eğitir, geliştirir, yenilerini yetiştirir. Hakemini, enteresan uygulamalarla gündeme taşımaz!

KENDi YANILGINIZI DA AÇIKLAMALISINIZ

Sistemin adil olması isteniyorsa MHK kendi yanılgılarını da belirtmeli. Eğitimi veren ve atamayı yapan kendileri. “Şu maça bu hakemi ve VAR’ı atadık ancak yanlış nazaranvlendirme yapmışız. Bu hakem formsuzdu, geçen hafta vasat bir maç yönetmişti” yahut “Hakem çabucak hemen bu düzeyde maçı kaldırabilecek deneyime ulaşmadığından hatalıyız” üzere özeleştirileri de eklemeli.

HAKEMLİĞİMİZİN ‘ŞEKİLDE’ DEĞİL, ZİHİNDE DEĞİŞİME MUHTAÇLIĞI VAR

MHK’nın ‘hakemlere eğitim’ ismi altında bu tıp uygulamalara muhtaçlığı yok. Bunlar spekülasyonları artırmaktan, hakemleri kurtlar sofrasına atmaktan ve güvensizlik ortamını kışkırtmaktan diğer işe yaramaz.

GOLDEN EVVEL FAUL

MHK’nın tebligatında Rizespor-Beşiktaş maçında konut sahibinin attığı birinci gol için “Rizespor’un 20 nolu oyuncusu golü atmadan evvel iki eliyle net bir biçimde savunma oyuncusunu itmektedir. Faul sonucu verilmesi gerekirdi” denildi.

PENALTI VERiLMELiYDi

Trabzon’un 1-0 kazandığı Yeni Malatya maçının son dakikasındaki bu konum için “Savunma oyuncusu yandan bir itme gerçekleştiriyor, hakemin penaltı vermesi gerekirdi” değerlendirmesi yapıldı.