Malatya Büyükşehir Belediye Lideri Yeni Cami Onarım çalışmaları inceledi

KripTon

Member
1893 yılında yaşanan sarsıntıdan daha sonra büsbütün yıkılan ve Sultan 2. Abdülhamid periyodunda yenilenen Yeni Caminin, 24 Ocak 2020 yılında yaşanan sarsıntının akabinde aldığı hasar daha sonrasında onarım çalışmalarına devam ediliyor. Malatya‘nın sembolü haline gelen ve uzun yıllardır merkezde ibadet etmek isteyen vatandaşlar tarafınca tercih edilen Yeni Cami’nin 2020 yılının Ekim ayında başlayan ve şuanda devam eden onarım çalışmalarını Malatya Büyükşehir Belediye Lideri Selahattin Gürkan ve AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci inceleyerek ilgililerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Yeni Mescit’te yapılan onarım çalışmaları hakkında bilgiler veren Müellif firma yetkilisi Semih Akbal, “24 Ocak sarsıntısından daha sonra yapılan ihale kararında 2020 Ekim ayında yer teslimini aldık. Süratli bir biçimde imalatlarımıza devam ediyoruz. Onarım çalışmaları hayli süratli ilerlemeyen işler fakat buna karşın çalışmalarımızı elimizden geldiğince ağır bir biçimde sürdürerek camimizi ibadete açmaya çalışıyoruz. Camimizde güçlendirme ismine dokunulmayacak rastgele bir alan kalmayacak biçimde imalatlarımız devam ediyor” dedi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Savaş Özdemir ise, “24 Ocak’ta meydana gelen zelzele daha sonrasında süratli bir biçimde projeleri tamamlanıp 2020’nin Eylül ayında ihale sürecini başlatmıştık. 12 Ekim’de yer teslimi yapıldıktan daha sonra 13 Ekim’de şantiye çalışmalarına başlanıldı. İş bitim tarihi 7 Aralık 2021 lakin biz biran evvel merkezi camimizi ibadete açabilmek için süratli bir biçimde çalışmalarımıza devam ediyoruz. En kısa vakitte da açılışımızı yapacağız inşallah” açıklamalarında bulundu.

Yeni Mescit’te yapılan onarım çalışmalarının hızlanması noktasında müellif firma yetkilileriyle görüştüklerini söyleyen Lider Gürkan, “24 Ocak sarsıntısında Malatya’da bilhassa Pütürge, Kale, Doğanyol, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimiz ağır biçimde etkilendi. Merkezde sarsıntıdan olumsuz tarafta etkilendi. Yeni Camimizde sarsıntıdan etkilenen, vakıflar tarafınca tescil edilmiş bir yapı hüviyetindeydi. Camimiz zelzeleden etkilenince ister istemez ibadete kapanma durumu ve ardından ziyan, ziyan tespiti gerçekleştirildi. sonrasındasındaki süreçte rölöveleri, onarım projeleri gerçekleştirilerek ihale sürecine getirildi. İhale sürecinin akabinde çabucak onarım çalışmaları başlatıldı. Çalışmaların daha hızlanmasını temenni ediyoruz. İlgili arkadaşlar çalışmaların Aralık ayının sonlarına gerçek bitirileceğini söz ettiler. Tabi camimizin merkezi bir cami olması niçiniyle bir an evvelden ibadete açılması noktasında ilgili müellif firmayla da görüştük. Kendileri de ağır bir çalışma örneği göstereceklerini tabir ettiler. Çalışmaların vaktinden erken bitirilmesi sağlanırsa hem vatandaşlarımızın muhtaçlıklarının giderilmesi noktasında birebir vakitte merkezi bir mescitte onarımla birlikte hoşluğun vatandaşlarımıza gösterilmesi açısından değerli olacağına inanıyorum. Çalışmaları yakından takip eden Sayın Cumhurbaşkanımıza, onarım çalışmalarını yapan bakanlığımıza, vakıflar bölge müdürlüğümüze ve müellif firmamıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’de inceleme seyahatinde yaptığı açıklamada, “24 Ocak sarsıntısında ziyan nazarann ve Malatya’nın merkez mescitlerinden birisi olan Yeni Mescidinin onarım çalışmalarını yerinde inceledik. Çalışmalar devam ediyor. 24 Ocak sarsıntısının üzerinden bir çok vakit geçti ve bu sürecin hızlanması noktasında gerek milletvekili arkadaşlarımız gerekse Büyükşehir Belediye Liderimiz çalışmaların hızlandırılması noktasında takip ediyoruz. Bakıldığında camimizin aslı üzere onarılması ve Malatya’ya kazandırılması da kıymetli. İhale bitim tarihi 2021 Aralık ayı lakin belirtilen tarihtilk evvel çalışmaların bitirilip teslim etme noktasında müellif firma çaba gösteriyor. İnşallah değerli bir aksaklık çıkmaz ve bu mühlet içerisinde ibadete açılır. Hem Malatyalılar birebir vakitte cami etrafında bulunan esnaflar camimizin ibadete açılmasını istiyorlar. İnşallah başarılı bir biçimde çalışmalar tamamlanır ve camimiz ibadete açılır. Ben başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.

SON SARSINTILAR: Türkiye ve dünyadan son dakika sarsıntılar listesi.

Kaynak: Bültenler