Madencilerin canı 2 bayan mühendise emanet

KripTon

Member
MADEN, ELAZIĞ (DHA) – ZONGULDAK’ta özel bir şirkette çalışan maden mühendisleri Gülşen Yalçın Çağlan (31) ve Yeşim Erbil (24), 75 madenciyle yerin metrelerce altında mesai yapıyor. Çağlan ve Erbil, maden çalışanlarıyla taş kömürünü iktisada kazandırmak için çalışırken, madencilerin can güvenlikleri için de her önlemi alıyor.

Türkiye’nin kıymetli taş kömürü havzası Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yanı sıra özel firmalara ilişkin maden ocaklarında da üretim yapılıyor. Erkek hükümran bir dal olan madencilikte, özel bir firmada iki bayan maden mühendisi çalışıyor. Malatya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Kısmı’ndan 2012’de mezun olan Gülşen Yalçın Çağlan, 8 yıldır birebir şirkette ‘maden mühendisi’ olarak nazaranv yapıyor. Yeşim Erbil de birebir üniversiteden geçen yıl mezun olup, birebir firmada işbaşı yaptı. Bölgede 2 bayan maden mühendisi çalıştıran tek şirket olan firmanın sahibi İsmail Yılmaz (82) ise çalışanlarını çocukları üzere gördüğünü ve bayan mühendislerle çalışmanın gurur verici olduğunu söylemiş oldu.

Çağlan ve Erbil, yerin metrelerce altında 75 maden personeliyle bir arada taş kömürünü iktisada kazandırmak için çalışıyor. Bayan mühendisler, maden ocağında iş güvenliğinin yanı sıra tahkimat kontrolleri, kömür damarları denetimi ve tehlikeli gaz ölçümleri üzere çalışmaları yapıyor.Yeşim Erbil, yer altında çalışmanın zorlukları kadar sorumlulukları da olduğunu belirterek, “Normalde hayalim uçak ve uzay mühendisliğiydi. Yerin üstü değil, yerin altı oldu. Maden mühendisliğini bilmeden tercih ettim. Hayalim gerçek olmayınca madeni tercih ettim. İçerisine girince bu kadar haz alacağımı düşünmemiştim. Çok severek okudum. Bayan olmanın avantajı da var, dezavantajı da var. Dezavantajı, bayan olduğumuz için kırılgan bakıyorlar. Avantajlı tarafı da çalışanlar yumuşak davranıyorlar. Girdiğiniz anda üslup değişiyor. Sizin geldiğinizi görür görmez üsluplarını güzelleştiriyorlar. Bu da aslında hoş oluyor” dedi.’KÖMÜR KARA LAKİN GELECEĞİMİZE IŞIK TUTUYOR’Olumlu yansılar aldığını anlatan Erbil, ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutlayarak şu biçimde dedi: “Gelen müfettişler, ‘bu ocağa bayan eli değdiği belirli oluyor. Zira tertip geldi’ diyorlar. Ailem madenin ne olduğunu bilmiyordu. ‘Yer altında çalışacağım’ dediğimde biraz istemiyor üzere oldular fakat kararlarıma her vakit hürmet duydular. Ben stajlarımı da yer altı kömürde yaptım. Kömür beni çekiyor herbiçimde. Bir biçimde kömürle bir yerde birleşiyorum. Şu anda hayli memnunum. Bir bayan olarak burada olduğum için içim dolu dolu keyifli oluyor diyebilirim. Kömür kara fakat bizim geleceğimize, yarınımıza ışık tutuyor. Çok memnunum.”‘KADIN GELDİĞİNDE GERİ ÇEVRİLMEYEN İŞ YERİNDE ÇALIŞIYORUZ’Gülşen Yalçın Çağlan ise maden ocağının tüm sorumluluklarının, 2 bayan maden mühendisine emanet olduğunu söylemiş oldu. Maden ocağında personellerle aile üzere olduklarını anlatan Çağlan, “Ben 8 yıldır çalışıyorum ve son 1 yıldır Yeşim ortamızda. ‘Kadın ocağa iner mi?’ diye bir fikir de var birtakım yerlerde. bu biçimde düşünülmeyen bir iş yerinde olduğumuz için şanslıyız. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nün özel bir gün olması da beni fazlaca memnun ediyor” dedi.’İNSANOĞLU ÖLDÜĞÜNDE GİRER YER ALTINA, BİZ CANLI GİRİYORUZ’

46 yıllık maden emekçisi Akif Başol (64), uzun yıllardır maden ocaklarında çalıştığını ve bayan mühendislerle çalışmanın farklı bir memnunluk olduğunu söz ederek, “Son 10 yıldır tıpkı ocakta şeflik yapıyorum. Tüm arkadaşlarımın, madenciler günü kutlu olsun. Madencilik, emek ister. İnsanoğlu öldüğü vakit girer yer altına, biz canlı olarak giriyoruz. Bizim madencilikte bir direk, bir tahkimat can kurtarır. Emniyetli çalışmamız gerekir. 2 bayan maden mühendisimizle çalışmaktan da fazlaca memnunuz. Bize hayli yardımcı oluyorlar. Onlar bize, biz onlara yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Demirören Haber Ajansı / Gürkay Gündoğan – Son Dakika Haberleri