Lübnan’da korkutan tehlike: Toplumsal patlamanın birkaç gün uzağında

KripTon

Member
Lübnan derin bir ekonomik krizin ortasında. Ülkenin resmi para ünitesi yüzde 90 kıymet kaybetti. Ülke nüfusunun yarıdan fazlası yoksulluğa sürüklendi.

Dünya Bankası bilgileri Lübnan’ın çağdaş tarihin en büyük ekonomik buhranlarından birisini yaşadığını gösteriyor

Hayat standartlarındaki düşüş açısından bakıldığında da Lübnan dünya tarihinde 1800’lü yılların ortasından beri en berbat ekonomik krizlerinden birini yaşıyor

Yaklaşık 7 milyon nüfusu bulunan ülkenin gayri safi yurt içi hasılasında yüzde 40’lık bir düşüş yaşandı.

Ülkede işsizlik fırlarken, ithalat durma noktasına geldi. Piyasada birfazlaca eser bulunamıyor.

Hastaların tedavisinde kullanılan kritik değere sahip ilaçların bile tedariğinde sorun var.

Etrafı petrol zengini ülkelerle çevrili Lübnan’da yakıt sorunu da büyük. Akaryakıt istasyonlarının önünden uzun kuyruklar eksik olmuyor.

Lübnanlılar araçlarının depolarını doldurabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalıyor.

Lübnan’da başbakanlık nazaranvini süreksiz olarak yürüten Hasan Diab, ülkenin toplumsal patlamanın eşiğinde olduğu uyarısı yaptı.

Hasan Diab

Birkaç gün ortasında bu patlamanın yaşanabileceğini belirterek milletlerarası topluma yardım daveti yaptı.

Ülkede geçen yıl Beyrut Limanı’ndaki patlamanın akabinde hükümet istifa etti fakat yerine hala yenisi kurulamadı.

Süreksiz Başbakan Diab, IMF ile lakin kurulacak yeni hükümetin masaya oturabileceğini belirtti.

Lakin Diab yardımları yeni hükümetin kurulması koşuluna bağlamanın Lübnanlıların ömrünü tehdit ettiği ihtarında da bulundu. Lübnan’a yardımların kesilmesinin siyasetçileri değil halkı etkilediğini vurguladı.

Lübnan’daki ekonomik kriz ülkenin makûs yönetilmesine bağlanıyor. Bu niçinle milletlerarası toplum Lübnan’a yardım için yolsuzluğa karşı adım atılmasını ve yeni hükümet kurulmasını kural koşuyor.