İsrail'in Refah saldırısı Mısır'la gerilimi artırıyor: Gazze savaşıyla ilgili canlı güncellemeler

BenMelek

New member
Yardım yetkilileri Perşembe günü yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarına yönelik ölümcül saldırılardan moloz yığınına dönüşen mahallelere kadar, Gazze Şeridi'nde hızla kötüleşen durumun, insani yardım kuruluşlarının İsrail'in Hamas'a karşı savaşının yol açtığı yıkımla başa çıkma becerisini daha da engellediğini söyledi.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir şehir olan Refah'a düzenlediği askeri operasyon, son üç hafta içinde bu vahim durumu daha da kötüleştirdi. Bölge nüfusunun yarısından fazlası daha önce savaş sırasında oraya sığınmıştı. Buradaki çatışmalar, kitlesel yerinden edilme dalgalarına ve sağlık ve insani hizmetlerin geniş çapta yok olmasına yol açtı.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı başkanı Samantha Power Perşembe günü sosyal medyada şunları yazdı: “Gazze'de çalışan insani yardım ortaklarımız bize koşulların artık her zamankinden daha kötü olduğunu söylüyor.”

Biden yönetiminin üst düzey üyeleri son günlerde Gazze'de sivillere yönelik kötüleşen koşulların henüz ABD'nin İsrail'i silahlandırma politikasında değişiklik gerektirecek noktaya ulaşmadığını söyledi. Başkan Biden bu ayın başlarında, İsrail'in Refah'ta nüfusun yoğun olduğu bölgelere geniş çaplı bir saldırı yapması halinde ABD'nin belirli silah sevkiyatlarını engelleyeceği konusunda uyarmıştı.

Çok sayıda insani ve tıbbi yardım kuruluşu, yalnızca yardımların dramatik bir şekilde azalması nedeniyle değil, aynı zamanda bombalamanın yoğunluğunun hastaneleri kapatmaya ve klinikleri yer değiştirmeye zorlaması nedeniyle, krizin daha da kötüleştiğinden bahsediyor.

Filistin Kızılayı üyeleri, İsrail saldırısında kurtarma görevine giden bir ambulansın vurulması sonucu Refah'ta ölen iki sağlık görevlisinin naaşlarının yanında dua ediyor.Kredi…Hatem Halid/Reuters

Filistin Kızılayı Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail saldırısında iki sağlık görevlisinin öldürüldüğünü duyurdu. Böylece Gazze savaşında öldürülen çalışan ve gönüllülerin sayısı 19'a yükseldi.

Uluslararası Kızılay Komitesi saldırı hakkında şunları yazdı: “Bu, sağlık çalışanlarının karşı karşıya olduğu korkunç gerçeğin bir başka hatırlatıcısıdır; ölüm, bitkinlik ve her gün yaşanan korkunç manzaralar.”

İsrail ordusu, saldırıyla ilgili yorum talebine yanıt olarak Haberler'a, “şüpheli bir aracın” İsrail askerlerine “Refah bölgesinde faaliyet gösteren güçlere tehdit” oluşturacak şekilde yaklaştığını söyledi.

Askeri açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne atıfta bulunularak, “Buna göre İsrail Savunma Kuvvetleri'ne ait bir tank araca ateş açtı” denildi. Saldırının şu anda araştırıldığı belirtildi.

Yardım kuruluşları, yalnızca Refah'taki koşullar hakkında değil, aynı zamanda savaşın Gazze Şeridi'ndeki insani yardım çalışmaları üzerindeki etkisi konusunda da giderek daha ciddi uyarılarda bulunuyor. Şehrin Mısır ile olan sınır kapısı, yardım teslimatları için önemli bir güzergahtı ancak çatışmalar nedeniyle haftalardır kapalıydı. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre, İsrail kampanyası başladığından bu yana bölgeye yapılan yardım teslimatları yüzde 67 oranında düştü.

Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Refah ve Gazze'nin eteklerinde yaşanan şiddetli çatışmalarda son 24 saat içinde 53 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Bölgenin daha kuzeyinde, perşembe günü İsrail tanklarının çekilmesinin ardından Jabaliya kasabasına akın eden sakinler tarafından çekilen videolar, blok blok halindeki beton kraterleri ve sivri uçlu binaları gösteriyor.

Yaygın yıkım, sivillerin ve yardım çalışanlarının güvenlik arayışındaki günlük mücadelesini vurguluyor.

Yerinden edilmiş Filistinliler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın Tel el-Sultan semtindeki derme çatma kampın yakınında toplanıyor.Kredi…Eyad Baba/Agence France-Presse — Getty Images

Pazar günü Refah'ın Tel el-Sultan ilçesinde bir mülteci kampını ateşe veren ve 45 kişinin ölümüne yol açan saldırı ve Salı günü Refah yakınlarındaki sahil bölgesi Al Mawasi'de 21 kişinin ölümüne neden olan saldırı, kafa karışıklığı ve korku hem siviller hem de yardım çalışanları arasında arttı.

İsrail, tahliye edilen Gazzelilerin gitmesi gereken “insani bölgeler” olarak belirlediği bölgelere saldırmadığında ısrar etti. Ancak İsrail'in bölgeleri belirlemek için Gazze'ye bıraktığı sosyal medya paylaşımları ve broşürler bazen net değildi.

Görüşülen bazı siviller broşürleri hiç görmediklerini söylerken, bazıları da talimatların kafalarını karıştırdığını söyledi. Bunlar, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından farklı alanları tanımlamak için kullanılan bir numaralandırma sistemini içerir.

Yakın zamanda Refah'tan Deir el-Balah'a kaçan dört çocuk annesi Rafeef Aziz, “Ordunun düşürdüğü broşürlerdeki talimatları anlamıyoruz” dedi ve İsrail askeri sözcüsünün “”daha güvenli” olarak tanımladığı bir açıklamada alan. “Birbirimize soruyoruz ve çoğunluğun inandığını takip ediyoruz.”

Talimatlar siviller ve insani yardım grupları için anlaşılır olsa da bunlara uymak yine de zor olabilir.

BM'nin Filistin'e yönelik ana yardım kuruluşu olan UNRWA'nın sözcüsü Louise Wateridge, bölgenin güvenilmez cep telefonu ağlarının, kendisi gibi yardım kuruluşlarının personeline nereye gitmenin veya ekipman getirmenin güvenli olduğuna inandıklarını açıklamasını zorlaştırdığını söyledi.

Bayan Wateridge, bölge sakinleri için broşürlerin genellikle eyleme dönüştürülebilir bilgilerden daha fazla korku yaydığını söyledi.

“İnsanlara ne söylemelisin?” diye sordu. “Kimse nereye gideceğini bilmiyor. Panik var, kaos var. Pek çok kişi bu broşürleri yalnızca ölümün yaklaştığının işareti olarak görüyor.”

Rawan Şeyh Ahmed, Ebu Bekir Beşir ve Johnatan Reiss haberciliğe katkıda bulundu.