İsrail ile Hamas arasındaki savaşa ilişkin son haberler: Netanyahu, iki önemli üyenin ayrılmasının ardından savaş kabinesini feshetti

BenMelek

New member
Duyuru, İsrail ordusunun İngilizce ve Arapça kanallarında ilk kez Pazar günü yayınlandığında birdenbire ortaya çıktı: Ordu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki önemli bir insani yardım koridoru boyunca gündüz saatlerinde muharebe operasyonlarını “duraklatacak”. daha fazla bildirim.

Kesintinin boyutuyla ilgili ilk kafa karışıklığının ardından, bu sefer İbranice olarak ve görünüşe göre evde kullanıma yönelik bir açıklama geldi. Açıklamada, değişikliğin Gazze Şeridi'nin güneyindeki çatışmaların sona ermesi anlamına gelmediği ve çatışmaların en güneydeki Refah kasabasında devam edeceği belirtildi. Askeri yetkililer, günlük kesintilerin yalnızca, uluslararası kuruluşların kıtlık konusunda ciddi uyarılarda bulunduğu Gazze'de gıda yardımı dağıtımını artırmayı kolaylaştırmayı amaçladığını söyledi.

Mesajların tuhaf koreografisi, hükümetin Başbakan Binyamin Netanyahu'nun ordunun planlarını yalnızca haberlerden öğrendiğini iddia etmesi ve onaylamadığının sinyalini vermesiyle daha da garipleşti.

Ancak analistler, başbakanın muhtemelen plandan haberdar olduğunu ve her duyurunun farklı kitlelere göre tasarlandığını söyledi. Karışık açıklamalar, Bay Netanyahu'nun, Biden yönetiminin ve dünyanın dört bir yanındaki diğer ülkelerin talepleri ile kendi saldırgan hükümetinin talepleri arasında denge kurmaya çalışırken karşılaştığı baskıları yansıtıyor gibi görünüyordu. Aşırı sağ koalisyon ortakları Gazze'de taviz vermeyi reddediyor ve iktidarda kalabilmek için onların desteğine güveniyor.

Askeri yetkililere göre, insani koridorla ilgili yeni politika (ordunun her gün sabah 8'den akşam 7'ye kadar çatışmaları durduracağını söyledi) Cumartesi günü yürürlüğe girdi. Ancak Netanyahu, planlardan ancak Pazar sabahı haberdar olduğunu belirtti.

Cumartesi günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta çocuklar yemek bekliyor.Kredi…Haitham Imad/EPA, Shutterstock aracılığıyla

Sol görüşlü Haaretz gazetesinin askeri analisti Amos Harel, Netanyahu'yu takma adıyla çağırarak “Bu tipik Bibi” dedi. Diğer uzmanlar gibi o da, askeri komutanların taktiksel değişiklik olarak tanımladıkları şeyin kesin zamanlaması konusunda kendisini bilgilendirmemesine rağmen duyurunun kendisi için muhtemelen tam bir sürpriz olmadığını söyledi.

Harel bir röportajda “Her duruma uygun bir maskesi var” dedi. “Amerikalılara yardım almak için daha fazlasını yaptığını göstermesi gerekiyor. İsrailli izleyicilere 'Bilmiyordum' diyebilir ve bunu inandırıcı bir şekilde inkar edebilir.”

Protokol uyarınca adı ve pozisyonunun yayınlanmasına izin verilmeyen isimsiz bir hükümet yetkilisi tarafından Pazar günü yayınlanan açıklamada, Netanyahu'nun insani duraklamayı öğrendiğinde bunu kabul edilemez bulduğu belirtildi. Başbakana daha sonra ordunun, son operasyonların odak noktası olan koridorun yakınındaki güney Gazze kasabası Refah'taki çatışmalara ilişkin planlarında herhangi bir değişiklik olmayacağına dair güvence verildi.

Filistin topraklarındaki politikayı denetleyen ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışan İsrail ajansı Cogat'ın sözcüsü Shani Sasson, bu hareketin amacının İsrail tarafından halihazırda denetlenen ve Gazze tarafında bekleyen 1000'den fazla kamyondan oluşan birikmiş yükün temizlenmesine yardımcı olmak olduğunu söyledi. Kerem Şalom sınır kapısı.

Bayan Sasson, “Yardım kuruluşlarından yardım malzemelerini toplayıp dağıtmalarını istiyoruz” dedi. “Bu onlara kalmış.”

Ordunun hareketi, Müslümanların Kurban Bayramı'nın başlangıcına ve İsrail'in Filistinli mahkumlar için rehine değişimini de içeren Hamas'la ateşkes önerisinin akıbeti konusundaki belirsizlikle aynı zamana denk geldi. Yetkililere göre Hamas, Biden yönetiminin desteklediği ve BM Güvenlik Konseyi'nin de onayladığı öneride uygulanamayacak bazı değişiklikler talep etmişti.

Filistinliler Pazar günü Gazze Şehri'nin doğu el-Tuffah semtindeki derme çatma mezarlıkta bir akrabasının mezarını ziyaret etti.Kredi…Omar Al-Qattaa/Agence France-Presse — Getty Images

“Taktiksel duraklama” aynı zamanda İsrail'in Gazze'deki gıda kıtlığıyla ilgili bu ay beklenen başka bir uluslararası raporu beklediği bir dönemde geldi. Mart ayındaki daha önceki bir raporda, Gazze nüfusunun yarısının “felaket” niteliğindeki gıda kıtlığı ve yaklaşmakta olan kıtlıkla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunulmuştu.

Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant da savaş suçları nedeniyle Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya. Açlığı savaş silahı olarak kullanmakla suçlanıyorlar.

İsrail, Refah'ı Hamas'ın organize taburlarının son kalesi, buradaki askeri operasyonu ise savaştaki son büyük adım olarak gösterdi. Ordu artık Gazze'nin Mısır'la olan güney sınırı boyunca uzanan, bölgeye silah kaçakçılığının ana kanalı olan koridorun kontrolünü ele geçirdi.

İsrailliler savaşın nasıl devam edeceğini ve ne zaman biteceğini giderek daha fazla merak ediyor. Her iki tarafın maliyeti de sürekli artıyor. Bu hafta sonu çatışmalarda en az 10 İsrail askeri öldürüldü ve 11'incisi de günler önce meydana gelen yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybetti.

7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlenen ve savaşı ateşleyen Hamas liderliğindeki saldırıda yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü ve o tarihten bu yana çatışmalarda toplam 300'den fazla İsrail askeri hayatını kaybetti.

Savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmayan Gazze Şeridi Sağlık Bakanlığı'na göre savaşta şu ana kadar 37 binden fazla Filistinli öldürüldü.

Geçtiğimiz hafta parti lideri Benny Gantz ile birlikte savaş zamanı olağanüstü hal hükümetinden istifa eden eski bir askeri şef ve merkezci politikacı olan Gadi Eisenkot, bu hafta sonu İsrail'in Channel 12 kanalına verdiği bir röportajda, Netanyahu'yu siyasi ihtiyaçlarını ulusal güvenliği sağlamaktan üstün tutmakla suçladı.

Eisenkot, Netanyahu'nun aşırı sağ koalisyon ortaklarından biri olan ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir'in etkisinin, Ben-Gvir'in bu karar alma organının bir üyesi olmamasına rağmen, savaş kabinesi tartışmalarında sürekli var olduğunu söyledi.

Bu hafta sonu çatışma sırasında öldürülen Yüzbaşı Waseem Mahmoud'un cenazesi Pazar günü İsrail'in Beit Jann kentinde gerçekleşti.Kredi…Amir Levy/Getty Images

Ben-Gvir ve aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, savaş sırasındaki askeri liderliği açıkça eleştirdiler ve ayrıca Netanyahu'nun, Hamas tamamen yok edilmeden önce ateşkesi kabul etmesi halinde hükümetini devireceklerini duyurdular; bu, birçok uzmanın ulaşılmaz olduğuna inandığı bir hedefti.

Tahmin edilebileceği gibi Ben-Gvir, Pazar günü sosyal medya paylaşımında ordunun insani ateşkes ilanına hemen saldırdı. Buna “çılgın ve sanrılı bir yaklaşım” olarak adlandırdı ve bu kararı veren “kötü aptal” ın “konumuna devam etmesine izin verilmemesi gerektiğini” ekledi.

Bay Ben-Gvir kimi kastettiğini belirtmedi.

Gabby Sobelman raporlamaya katkıda bulunmuştur.

— Isabel Kershner Kudüs'ten bildiriyorum