İsrail-Hamas Savaşı ve Gazze Yardımı: Son Güncellemeler

BenMelek

New member
Cuma günü sosyal medyada yayınlanan cumhurbaşkanının sözlerinin ses klibine göre, Başkan Biden Perşembe günü kendisinin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki insani krizle ilgili “İsa'ya gelme toplantısına” gittiklerini söyledi.

Bay Biden'ın yorumları, Gazze'deki sivil ölümlerinin amansız bir şekilde artması ve Bay Biden'ın İsrail'in kendilerini bu saldırıları gerçekleştirmeye zorlaması konusunda daha fazlasını yapması için yurtiçinde ve yurtdışında siyasi baskı altına girmesi nedeniyle kendisi ve Bay Netanyahu arasında son haftalarda artan gerilimin altını çiziyor. ateşkesi kabul edin.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Biden, Müslümanların kutsal ayı olan ve birkaç gün içinde başlayacak olan Ramazan ayına kadar en az altı haftalık bir ateşkes anlaşmasına varılacağı yönündeki umudunu dile getirmişti. Ancak İsrail ve Hamas, kalıcı ateşkes ve İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi karşılığında 7 Ekim'deki saldırı sırasında İsrail'de ele geçirilen savunmasız rehinelerin ülkelerine geri gönderilmesi yönündeki müzakerelerde bir çıkmaza girdi.

Cuma günü gazetecilerin Ramazan ayına kadar hâlâ bir anlaşmaya varılıp varılamayacağını sorması üzerine Bay Biden, “Zor görünüyor” dedi.

Başkanın önceki “İsa'ya gelin” yorumları, Birliğin Durumu konuşmasının ardından Colorado Demokratı Senatör Michael Bennet ile yapılan özel görüşme sırasında sıcak mikrofona yakalandı.

Konuşmanın bir kaydına göre, Bay Bennet, İsrail'in Hamas'a karşı savaşını sürdürürken, ABD'nin para ve silah sağladığı bir savaş olan Gazze'ye insani yardım konusunu “ilerletmeye devam etmesi” konusunda Başkan'ı teşvik etti.

Biden, başbakana takma adıyla atıfta bulunarak, “Ona 'Bibi' dedim, bunu tekrarlamayın, 'Sen ve ben bir toplantı yapıp İsa'nın yanına geleceğiz' dedim.” dedi.

Sayın Biden'a bir yardımcı tarafından mikrofonunun hala açık olduğu ve görüşmenin kaydedildiği bilgisi verildi. Bay Biden, “Burada sıcak bir mikrofonla mı konuşuyorum?” dedi. “Güzel. Bu iyi.”

Bay Biden, Kongre'deki prime time konuşmasını, İsrail'i sivil kayıplarını sınırlamaya ve kuşatma altındaki bölgeye daha fazla miktarda gıda, ilaç ve diğer yardımların girmesine izin vermeye çağırmak için kullanmıştı. Gazze sağlık otoritelerine göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında çoğu sivil olmak üzere 30.000 kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca bölge sakini yerinden edildi ve yüzbinlercesi daha açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Sayın Biden konuşmasında, “Ancak İsrail'in Gazze'deki masum sivilleri koruma konusunda da temel bir sorumluluğu var” dedi. “Bu savaş masum sivillere Gazze'deki önceki tüm savaşların toplamından daha fazla zarar verdi.”

İsrailli yetkililere göre, Bay Biden, Hamas militanlarının 7 Ekim'de sınırı geçip sınır kasabalarında 1.200'den fazla İsrailliyi zulüm işleyerek ve rehin alırken öldürmesinin ardından İsrail'in Gazze'yi işgal etme hakkını güçlü bir şekilde destekledi.

ABD İsrail'e silah sağlamaya ve BM'nin ateşkes çağrısı yapan kararlarını engellemeye devam ediyor; bu da Netanyahu'nun kalıcı ateşkesin ABD'nin terörist grup olarak kabul ettiği Hamas için bir zafer olacağı yönündeki tutumunu destekliyor.

Ancak İsrail'in bombalamalarından kaynaklanan sivil kayıpları, Gazze'de artan açlık ve hastalık oranlarıyla birleştiğinde uluslararası öfkeye yol açtı ve ABD'nin ateşkes sağlamak için İsrail üzerindeki nüfuzunu kullanması yönündeki çağrılar artıyor. Bay Biden, kendi ülkesinde, özellikle de savaş alanı eyaleti Michigan'da, 2020'de koalisyonu kazanması için önemli olan sol eğilimli Demokratlar ve Arap Amerikalıların konuyla ilgili bir isyanıyla karşı karşıya kaldı.

Bay Biden'ın Perşembe günkü konuşması kısmen bu çitleri onarmayı amaçlıyor gibi görünüyordu. Ayrıca ABD ordusunun Gazze açıklarında yüzen bir iskele inşa edeceğini de duyurdu.

Sayın Biden konuşmasında, “İsrail liderlerine şunu söylüyorum: İnsani yardım ikinci planda kalmamalı veya pazarlık konusu olmamalıdır” dedi. “Masum hayatları korumak ve kurtarmak bir öncelik olmalı.”

Cuma günü Air Force One'a binmeden önce bu konu sorulduğunda Bay Biden, yorumunu Senatör Bennet'e kurnazca doğruladı. “Ben bunu konuşmamda söylemedim” dedi. Ancak konuşmanın ardından yorumları sorulduğunda Bay Biden gazetecilere şunları söyledi: “Siz bazı şeylere kulak misafiri oluyorsunuz.”

— Erica L. Green Washington'dan bildiriliyor