İsrail-Hamas Savaşı ve Gazze Yardım Haberleri: Canlı Güncellemeler

BenMelek

New member
Yetkililer Cuma günü yaptığı açıklamada, Britanya, Avrupa Birliği ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Gazze'ye insani yardım için bir deniz yolu açma konusunda ABD'ye katılacağını belirterek, acil ihtiyaç duyulan yardımı bölgeye deniz yoluyla ulaştırmak için karmaşık ve denenmemiş bir çabaya işaret ettiğini söyledi. .

AB yürütme organı başkanı Ursula von der Leyen ve İngiltere dışişleri bakanı David Cameron, Başkan Biden'ın gıda taşımacılığını desteklemek için Gazze'nin Akdeniz kıyısında geçici bir yüzer iskele inşa etme yönündeki ABD planını açıklamasından birkaç saat sonra katılımlarını duyurdular Çaresiz Filistinli sivillere su, ilaç ve diğer temel malzemeleri sağladık.

Bayan von der Leyen, yardım malzemelerini taşıyan ilk geminin Cuma günü AB'nin Kıbrıs devletinden Gazze'ye doğru yola çıkabileceğini ve Pazar günü devamının geleceğini söyledi. Ancak İsrail bombardımanı ve aç Filistinlilerin saldırıları sırasında gemilerin yüklerini nasıl ve nereye boşaltacakları ya da yardım kamyonlarına nasıl dağıtılacakları henüz belli olmadı.

Gazze'de işleyen bir liman yok, kıyı suları çoğu gemi için fazla sığ ve ABD'li yetkililer yüzer iskelenin inşasının 30 ila 60 gün sürebileceğini söyledi.

Kıbrıs'ta düzenlenen bir basın toplantısında Bayan von der Leyen birkaç ayrıntı verdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, malların Kıbrıs'tan ayrılmadan önce “İsrail standartlarına göre” kontrol edilmesi koşuluyla deniz koridorunu desteklediğini söyledi.

Pek çok soruya rağmen ABD'li ve Avrupalı yetkililer, yardım gruplarının İsrail'in Hamas'a yönelik hava saldırıları ve kara saldırıları nedeniyle 2,2 milyon Filistinlinin aşırı açlık çektiğini söylediği Gazze'ye acil olarak yeni yardım yolları açılması gerektiğini vurguladı. İngiltere, AB ve Birleşik Arap Emirlikleri ortak bir bildiride, deniz koridorunun “olası tüm rotalar üzerinden Gazze'ye insani yardım ve ticari mal akışını artırmaya yönelik sürekli çabanın bir parçası olması” gerektiğini söyledi.

Aylardır ABD ve diğerleri, İsrail'in yeterli yardımın kara yoluyla Gazze'ye ulaşmasına izin vermediği konusunda uyarıyordu. Filistinli sağlık yetkililerinin Gazze Şeridi'ndeki bazı çocukların yetersiz beslenmeden öldüğünü bildirmesi ve Birleşmiş Milletler'in 570.000'den fazla insanın “felaket düzeylerinde yoksunluk ve açlıkla” karşı karşıya olduğu konusunda uyarmasıyla bu endişeler son günlerde daha da arttı.

Yardım yetkilileri, deniz taşımacılığının ve ABD ile diğer ülkelerden gelen sınırlı sayıdaki hava yardımlarının, karadan tedarik yollarının eksikliğini telafi edemeyeceğini söylüyor. Şubat ayında, iki açık kara yolu üzerinden günde ortalama yalnızca 100 yardım kamyonu Gazze'ye girdi; bu, Ekim ayında savaşın başlamasından önce yaşananların çok küçük bir kısmıydı. İsrail, Hamas tarafından yönlendirilebileceğini öne sürerek Gazze Şeridi'ne giden malzemeleri kontrol etmekte ısrar etti, ancak bunun gelen yardım sevkiyatlarını sınırlamadığını söylüyor.

Bayan von der Leyen gazetecilere verdiği demeçte, “Gazze'deki kara sınırlarındaki zorlukları biliyoruz” dedi.

Bay Cameron İngiltere'nin denizcilik çabalarına katılacağını açıkladığında sosyal medya paylaşımında şunları söyledi: “İsrail'e Gazze Şeridi'ne daha fazla kamyonun girmesine izin vermesi çağrısında bulunmaya devam ediyoruz çünkü bu, Gazze'dekilere yardım ulaştırmanın en hızlı yoludur.” ki buna ihtiyaçları var.”

İsrailli yetkililer, pek çok yardım grubunun, özellikle de güvensizlik nedeniyle yardım teslimatlarının neredeyse durduğu kuzey Gazze Şeridi'nde talep ettiği gibi, Gazze'ye daha fazla kara yolu açıp açmayacaklarını söylemediler.

Deniz güzergahına ilişkin planlar aylar öncesinden şekillenmeye başladı. Kasım ayında, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, sevkıyatların ülkesinde toplanması, Larnaka limanında denetlenmesi ve güvenli bir deniz koridoru üzerinden yaklaşık 240 mil uzaktaki Gazze Şeridi'ne nakledilmesi yönünde bir girişimde bulunduğunu duyurdu.

Kıbrıs hükümeti sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, bu hafta sonu yapılan ilk teslimatların başarılı olması halinde daha fazla teslimatın yapılacağını söyledi. Yolculuğun yaklaşık 15 saat süreceğini söyledi ancak güvenlik endişelerini gerekçe göstererek sevkiyatın Gazze'de nereye teslim edileceğini söylemeyi reddetti.

Christodoulides Cuma günü yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği'nin bir üyesi olarak, bölgenin kalbinde yer alan Kıbrıs'ın, insani krizin hafifletilmesine yardımcı olmak için elinden gelenin en iyisini yapmak gibi ahlaki bir görevi vardır.” dedi.

Niki Kitsantonis raporlamaya katkıda bulunmuştur.

— Monika Pronczuk Ve Aaron Boksör