İsrail-Hamas Savaşı: Son Güncellemeler – Haberler

BenMelek

New member
Filistinliler Pazar günü Gazze Şehri'ndeki bir plajda insani yardım bekliyor.Kredi…Mahmud Essa/Associated Press

Savaşın başlamasından bu yana, yiyecek taşıyan çok az yardım kamyonu Gazze'nin harap olmuş kuzeyine ulaştı ve bu da yaygın bir kıtlığa yol açtı.

Kriz, geçen hafta Birleşmiş Milletler kuruluşu Dünya Gıda Programı'nın yaptığı açıklamada zirveye ulaştı. BM'nin Gazze'deki Filistinlilere hizmet veren kuruluşu UNRWA'ya katılarak bölgede hüküm süren kanunsuzluğu gerekçe göstererek kuzeye yardım dağıtımını durdurdu.

UNRWA'nın Gazze direktör yardımcısı Scott Anderson, kuzeydeki kaosun, örgütün yardımlarının ihtiyaç sahibi insanlara zarar vermeden doğru alıcılara ulaşmasını sağlamasını imkansız hale getirdiğini söyledi.

“Bu unun kimin elinde olduğunu nasıl öğrenebilirsin?” Bu kesinlikle mümkün değil” dedi ve yüzlerce kamyonun kuzeye döküldüğü olaylara değindi. “Yalnızca genç ve güçlü insanların yiyecek almasını istemiyoruz.”

Anderson, Birleşmiş Milletler Afet Yardım Ajansı'nın kısaltması olan UNRWA'nın, yardımın militanların veya yurttaşlarının zararına kar elde etmek isteyen kişilerin eline geçmesinden endişe duyduğunu söyledi.

UNRWA'nın kuzeye kamyon getirme yönündeki son girişimi 5 Şubat'ta gerçekleşti ancak teşkilata göre bunlardan biri ateş altında kaldı. Bölgeye ulaşan son sevkiyat 23 Ocak'ta gerçekleşti. Bundan önce Ocak ayında sadece 93 kamyon giriş yapmıştı.

İnsani yardım kuruluşlarının son günlerde kuzeydeki pek çok Filistinlinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardığı gibi, İsrail de bölgeye havadan yardım gönderilmesine ve Birleşmiş Milletler ile bağlantılı olmayan bazı kamyonların girişine izin verdi.

İsrail'in bombalaması ve kara işgali kuzeyi harap etti, ama aynı zamanda Hamas'ın yönetim yapısını da çökertti ve anarşiyi ateşledi. Bölge sakinleri, Hamas liderliğindeki güvenlik güçlerinden az sayıda polisin son haftalarda Gazze Şehri'nde çalışmak üzere geldiğini ancak kanun ve düzeni sağlamakta büyük ölçüde başarısız olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz aylarda sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, düzinelerce Filistinlinin Gazze Şehri sahilinde kamyonların etrafını sardığı, un çuvallarını alıp onlarla birlikte şehrin yerleşim bölgelerine doğru koştuğu görülüyordu. Kamyonlar çoğunlukla güneyden geliyor ve kuzey-güney sahil yolu üzerinden kuzeye ulaşıyor.

Gazze'nin kuzeyindeki çaresiz Filistinliler, mültecilerin kilerini yağmalamaya ve hayvan yemlerini öğüterek un haline getirmeye başladı. Derme çatma pazarlarda yiyecek satılırken fiyatlar astronomik derecede arttı. Anderson'a göre 25 kilogramlık bir çuval un maliyeti 560 dolardı; bu, Gazze'deki birçok insanın savaştan önce eve getirdiği aylık gelirden daha fazlaydı.

İsrail'in mevcut krizin çözümlerinden birinin, kamyonların güneyden sahil yolu üzerinden gelmesine izin vermek yerine, kuzeydeki Gazze Şeridi'ne kuzeydeki sınır bölgesinden girmesine izin vermesi olacağını söyledi.

Gazze'ye yeni bir giriş noktasından halka haber verilmeden tırlar getirilirse, yardımların depolara ulaştırılması ve geniş çapta dağıtılmasının mümkün olabileceğini söyledi. Yardım malzemelerinin tutarlı bir şekilde dağıtılmasının, halkı yol ortasında kamyonları boşaltmayı bırakmaya teşvik edeceğini de sözlerine ekledi.

“Eğer 100 kamyon un dağıtabilseydik, bu piyasayı sular altında bırakmaya yeterdi” dedi.

Daha fazla göster