İş dünyası yangını seyretmedi

Eftal

Global Mod
Global Mod
Türk iş dünyası yurdun dört bir yanından gelen yangın haberlerine karşı yardım ve fidan seferberliği başlattı. Başta iş dünyası STK’ları olmak üzere birfazlaca özel kuruluş fiyatsız yardım ve lojistik takviye sağlıyor. Başlatılan kampanyaya birinci etapta milyonlarca fidan bağışında bulunuldu.

BANKALAR 1 MİLYON FİDAN BAĞIŞLADI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) İdare Konseyi yaşanan yangın felaketi niçiniyle dün acil bir toplantı yaptı. Toplantı kararında, “Ortak varlıklarımız olan ormanlarımızın bir daha kazanılması emeliyle yapılacak ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere Türkiye Bankalar Birliği üyelerinden her bir çalışanı için 5 fidan olacak biçimde, adedi 10 TL’den 10 milyon TL meblağında yaklaşık 1 milyon adet fidan bağışta olmasına karar verilmiştir” sonucu çıktı. Öte yandan yangın mahalinde bulunan şubelerin müşterilerine zorlayan sebepten dolayı borç erteleme ve takviye sonucu alınırken, kredi süreçlerinde ise kolaylık sağlanacağı duyuruldu.

TOBB’DAN 5 MİLYON TL TAKVİYE GELDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, yanan ormanları eski haline kavuşturmak ve daha yeşil bir Türkiye için TOBB olarak 5 milyon lira takviye verdiklerini duyurdu.

Hisarcıklıoğlu, “yaşamını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi de (TİM), yangın niçiniyle kaybedilen ormanlık alanlara fidan dikimi için seferberlik başlattı. TİM, ihracat ailesini, yangında ziyan bakılırsan orman bölgelerinde geleceğe nefes olacak fidanları toprakla buluşturmaya davet etti. Üç büyük operatör ise toplamda 250 bin fidan bağışladı.

2 MİLYON ESNAFA YARDIM DAVETİ

2 milyondan fazla üyesi bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Lideri Bendevi Palandöken ise esnafa davet yaparak, “Yanan ağaçlar, yangında kaybettiğimiz canlar geleceğimizdi. Yanan ormanlarımızı telafi etmek ve bir daha yeşertmek için TESK olarak düzenlediğimiz kampanya ile ülke genelindeki tüm esnaf ve sanatkarlar olarak en az bir ağaç dikerek orman yangınlarıyla gayret seferberliğine takviye oluyoruz” tabirlerini kullandı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Lideri Erdal Eren de, “Ülkemizin yanan akciğerlerini bir daha hayata döndürmek hepimizin ortak vazifesi. Üyelerimiz ile birlikte bu sorumluluk şuuruyla fidan bağışı kampanyamızı başlattık” açıklamasında bulundu.

ANTALYALI ENDÜSTRİCİ HERKESİ DAVET ETTİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Lideri Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Lideri Ali Çandır ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Seydi Tahsin Güngör, ortak bir açıklama ile Manavgat’taki orman yangında ziyan bakılırsan vatandaşlar için Antalya Valiliği tarafınca düzenlenen kampanyaya dayanak davetinde bulundu. Oda liderleri, yaptıkları ortak açıklamada, “Antalya tarihinin en büyük orman yangını felaketini yaşıyoruz. Yanan ormanlarımızı bir daha yeşillendirmek için hepimize büyük nazaranv düşüyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası 500 bin TL ile kampanyaya dayanak verdi. Antalya Ticaret Borsası tarafınca da Manavgat bölgesindeki çiftçilerin muhtaçlığı doğrultusunda birinci etapta 100 ton saman ve yem bölgeye intikal ettirildi. Tüm oda ve borsalarımız ile iş insanlarını kampanyaya davet ediyoruz” dedi.

FİYATSIZ LOJİSTİK

Antalya merkezli havayolu SunExpress, yaşanan yangın facialarının akabinde gereksinim sahiplerine yardım göndermek isteyen dernek ve kuruluşların yardım materyallerini hiç bir fiyat talep etmeden ulaştırıyor. Öte yandan CarrefourSA, yangının tesirli olduğu Antalya’nın Manavgat ve Akseki ilçelerine yardım tırı gönderdi.