İnternetten alışverişe kritik ihtar: Gerekirse görsel kayıt yapın!

Eftal

Global Mod
Global Mod
Fiyatsız heyetim taahhüdü olmayan kontratlardan artan şikayetleri kıymetlendiren Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Onur Konseyi Üyesi Yusuf Sünbül, ”Tüketiciler eser satış ilanlarını yeterli okumalı, fiyatsız suram olup olmadığına dikkat etmeli, gerekirse görsel kayıt yapmalıdırlar” dedi.

Sünbül alışveriş yapan vatandaşları, “Son günlerde internetten/uzaktan yapılan alışverişlerde fiyatsız suram taahhüdü bulunmayan kontratlardan mağduriyetler ve şikayetler artarak devam ediyor. Pandemi periyodunda yaygınlaşan internet alışverişlerinde satış ilanlarındaki aldatıcı ibarelere epey dikkat edilmeli, satıcı ve sağlayıcıların ilanlarındaki “taahhüt” niteliğindeki açıklamalar dikkatle okunmalı, gerekirse görsel kayıt yapılmalıdır. Bilhassa kontratta fiyatsız heyetim ve servis olup olmadığı denetim edilmelidir” kelamlarıyla uyardı.

Ayrıyeten yaşanan birtakım sorunları lisana getiren Sünbül, “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun bakılırsa ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması niçiniyle kontrata ters olan maldır. Ayıplı mallar, ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir yahut birden çoksını taşımaz. Ayrıyeten satıcı tarafınca bildirilen yahut teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe karşıt olan; muadili olan malların kullanım maksadını karşılamayan, tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan yahut ortadan kaldıran maddi, tüzel yahut ekonomik eksiklikler içeren mallar da ayıplı olarak kabul edilir. Satıcı, malı satış kontratına uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür. Malın ayıplı olmadığının ispatı da satıcıya aittir” sözlerini kullandı.

Belirttiği kanunlar ve durumlar dahilinde satıcının malı mevzuata yahut satış kontratına muhalif göndermesi durumunda vatandaşları yönlendiren Yusuf Sünbül, şunları söylemiş oldu:

“Olmaması gereken durumlarla karşılaşan vatandaşların hiçbir münasebet göstermeksizin eser ambalajını açmadan 14 gün ortasında iade etme vardır. Ayrıyeten kontratta satıcı yahut sağlayıcı tarafınca fiyatsız heyetim taahhüdü var ise; tüketici yetkili servis fiyatını ödeyerek eserin açılması, eser hasarlı ise tutanak tutulması, sağlam ise heyetimin gerçekleştirdikten daha sonra İl/İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine “servis fiyatının iadesi” için müracaat yapması gerekiyor. Tüketiciler mağduriyet yaşamamak için internet satış ilanlarındaki yazılan her satırı düzgünce okumalı, gerekirse ilan koşullarının görsellerini (Ekran görüntüsü/fotoğraf) almalıdır. Tüm dikkat ve ihtimama karşın mağduriyet hallerinde uyuşmazlığın ölçüsüne göre tüketiciler; İl/İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine ve arabulucuya başvurabilirler.”