Hiroşima'dan Mattarella: “Nükleer tehditler çoğalıyor, pervasızlığı rahatsız ediyor”

Sezai55

New member
Hiroşima – Hiroşima'nın buzlu parlaklığında, Sergio Mattarella Barış Anıtı'nın önünde sessiz dur. Bir çiçek tacı koyar, bir yay yapar. Önünde, ufukta, atomik vahşiliğin kubbe sembolünü görebilir: 80 yıl önce (6 Ağustos 1945) yaz gününün ayakta kaldığı tek bina. Havada yaygın bir duygu var. Burada her şey Amerikan bombası tarafından yakıldı. İki yüz bin ölüm. Sonsuza kadar yıkılmış nesiller. Çok az konuşulan insanlığa değersiz bir sayfa. Başkan, “Burada olmak bir izlenim bırakıyor” diyor.

Mattarella: “Yakında Ukrayna'daki İtalyan güçleri hakkında konuşacak. Kibir'e dayalı barış zor değil “

Eski konsept muhabirimizden

07 Mart 2025

Avrupa'ya savaş rüzgarları. Ve “Nükleer tehditler çoğalıyor. İnsanlığın kaderleri tehlikede “diyor. Hayatta kalanlardan biri – Hibakusha – Ona o öğleden sonra şöyle anlatıyor: “Ben bir çocuktum, açık havada oynuyordum, gökyüzünde kör bir flaş gördüm, merkez üssünden on yedi kilometre vardı, babamı aramaya gittim, cehennemdi, sadece ölümler veya yaralı insanlar …”. Diğer tanıklar konuşur. Bir noktada tercüman artık devam edemez. Ağlamaya başladı.

Mattarella: “Hiroşima'nın zulmü bir uyarı, bir daha asla benzer bir trajedi”

Mattarella parmağını Rusya'ya işaret ediyor. Diyerek şöyle devam etti: “Yenilenmiş ve tehlikeli bir nükleer anlatıyı teşvik etti, bu da nükleer cihazların kaçınılmaz olarak askeri yıkıma yol açmamış gibi çatışmaların yönetiminde sıradan bir araç haline gelebileceği kabul edilemez bir fikir aşılayarak” kabul edilemez bir fikir aşıladı “.

Diyor ki: “İtalyan Cumhuriyeti bu tehlikeli sürmeleri sıkıca kınıyor”.

Ve Kuzey Kore'ye karşı: “Kuzey Kore'nin tutumu affedilemez görünüyor. Atomik ve füze programını hemen terk etmeli ve Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırma yoluna girmelidir “.

Mattarella, “onlarca yıldır uluslararası ilişkilerdeki nükleer tabu – erozyona uğramış, bireysel operasyon tiyatroları ile çevrili sınırlı, kontrol edilebilir kapsamı altını çizen ve bu nedenle, yerel talep edilecek savaş alanlarında kabul edilebilirliklerini önererek” aşınmıştır.

Başkan, trajedinin işaretlerini toplayan müzeyi ziyaret ediyor. Sonra geçen yıl Nobel Barış Ödülü'ne sahip olduğu derneğiyle buluşuyor. O zamanlar yaklaşık yirmi kadın ve erkek. Son tanıklar. Mattarella, “Güç ve paylaşım mantığı kavramları etrafında dönen etki alanı itici güçlerine tanık oluyoruz” diyor Mattarella. Dünya aniden kendini karmaşık, hain hale getirdi.