Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Dönmez Fatih gemisinde: Yurt haricinde çalışan Türk mühendisler gruba dahil oldu

Eftal

Global Mod
Global Mod
Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Alanı’ndaki Fatih gemisinden TRT Haber özel röportaj konuğu.

Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in açıklamalarının satır başları şöyleki:

Dün değerli bir kademeyi geride bıraktık. Yaklaşık 1 yıldır burada hummalı bir çalışma yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın deklare ettiğı 320 milyar metreküplük birinci keşfimizdi. Ekim ayında bir daha 85 milyar metreküplük keşfimizi açıklamıştık. Sakarya Gaz Alanı’nda 405 milyar metreküplük keşfimizi açıklamıştık. Toplamda bu bölgede 540 milyar metreküplük keşfimizi açıklamıştık.

Yalnızca sondajı yapmakla kuyuyu açmakla iş bitmiyor. Kuyunun üretime hazırlanması gerekiyor. Test ve tahliller yapılması gerekiyor bunun da son etabı gaz yakmadır. Bu da bir hafta on gündür devam ediyor. Dünkü son ateşlememiz testin son etabıydı.

Artık elimizde sahayı tanıma ismine tüm datalar ulaşmış oldu. Kıyıda bir terminalimiz var sürece tesisleri bir de ortada boru çizgilerimiz olacak. Filyos’a olan uzaklığımız 160-170 kilometre civarında. Üretim öncesi şimdi tüm çalışmaları teyid eden bir test basamağıydı bu ve muvaffakiyetle geçtik bu kademeyi.

Biz birinci günden beri inanıyorduk. Malesef kimi çevreler buna inanmak istemedi. Birinci keşiften daha sonra kuyunun içiresinde tüpleri doldurmuştuk. O imgeleri de aslında kamuoyu ile paylaşmıştık. bir daha inananlar ve inanmayanlar oldu. Bu işin gereği inansınlar diye yapmadık. Mutluluğumuzu da vatandaşımızla paylaşmış olduk.

“2023’te Karadeniz gazı ile buluşturacağız vatandaşımızı”

Biz birinci gün de açıklamıştık 2023 yılında gazı vatandaşımızla buluşturacağız. İnşallah 2023’te tüm vatandaşlarımız ocaklarını açtığında artık Karadeniz gazı ile fiilen buluşmuş olacaklar. İş planımız da bu çerçevede ilerliyor.

Karadeniz’in altındaki gaz, ben milyonlarca yıldır burada sıkışıp kaldım artık beni buradan çıkarın diyor. Son derece kaliteli bir gazdan bahsediyoruz. Bizim sistemimize uygun bir gaz.”