Gelecek için yeşil dönüşüm: Z Raporu’nun Temmuz sayısı bayilerde

Eftal

Global Mod
Global Mod
Aylık iktisat mecmuası Z Raporu, Temmuz sayısının kapağına, ihracatı da derinden etkileyecek yeşil dönüşüm evrakını taşıdı. Dış ticaretin de altın anahtarı olan yeşil dönüşüm, tüm taraflarıyla ele alındı.

ENDÜSTRİDE GELECEK YEŞİL DÖNÜŞÜMDE

Türkiye’nin en büyük dış ticaret bölgesi olan Avrupa Birliği’nin etraf ve sürdürülebilirlik alanında en kıymetli teşebbüsü olan Yeşil Mutabakat, birliğin ekonomik ve siyasi bağda olduğu tüm aktörleri etkileyecek. 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması başta olmak üzere ekonomik büyüme üstündeki kaynak etkisinin azaltılması üzere konularda büyük değişimler getirecek yol haritası, Türkiye açısından da belirleyici olacak. Bu niçinle Türk endüstrisinde çevreci dönüşüm için geri sayımın bir an evvel başlatılması gerekiyor. Geri dönüşümü arttırarak atıkların azaltılmasını sağlayan döngüsel bir iktisada geçiş endüstriciler için hayati kıymet taşıyor.

DÜNYA ALARM VERİYOR: BİRAZ YAVAŞ!

Günümüzde alışveriş yapmak daha evvel hiç olmadığı kadar kolay. Tüketimi artıran faaliyetler de hiç durmuyor. Her türlü taban, alışveriş iştahını artırmak ve canlı tutmak için kullanılıyor. Tüketim artışının oluşturduğu ağır mal talebi ise daha fazla üretimi ortaya çıkarıyor. Üretim arttıkça, tüketimi sağlamak için kullanılan reklamlar ve öbür pazarlama teknikleri ile tüketim daha büyük boyutlara taşınıyor. ötürüsıyla birbirini tetikleyen bir üretim ve tüketim kısır döngüsü sürüp gidiyor. Lakin dünya da alam veriyor. Bildirisi net, “biraz yavaş!” Z Raporu, tüketim çılgınlığını sayfalarına taşıdı.

PETRO-DEVLET İÇİN TEHLİKE ÇANI ÇALIYOR

Gelişmeler düşük karbonlu bir dünyaya geçiş ile ekonomik gücün beklenmedik biçimde değişeceğini gösteriyor. Dünyada sıfır karbona geçiş uğraşları, iklim değişikliği tesirlerine yönelik çaba ve rezervlerde düşüş, petrol üreten ülke ekonomileri için artık son dönemece girildiğini gösteriyor. CarbonTracker tarafınca yayınlanan son rapor da bu ülkelerin önümüzdeki 20 yıl içerisinde 9 trilyon dolar gelir kaybı yaşayacağını ve bunun tesirlerinin tüm dünya iktisadı için belirleyici olacağını belirtiyor. Z Raporu’nun araştırması, petrol ve gaza büyük ölçüde bağmlı olan ülkelerin ekonomilerini çeşitlendirmemesi durumunda oluşacak olumsuz mali sonuçlara vurgu yapıyor.

NECMETTİN ERBAKAN VE İKTİSAT

Z Raporu’nun Temmuz sayısında olağan dışı bir makale okuru bekliyor. Türk siyasi hayatının en kıymetli kişiselyetlerinden Ulusal Görüş önderi ve 54. Hükümet Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a hürmet duruşu içeren makaleyi Prof. Dr. Ömer Bolat kaleme aldı. Makalenin özetinde, “Erbakan koyu bir anti-emperyalistti, kapitalist batıl hakim nizamın tüm dünyayı ve bilhassa Müslüman halkları ezdiğine inanıyordu. Bu niçinle, İslam ülkeleri içinde evvel siyasi yakınlaşmanın ve akabinde ekonomik bütünleşmenin sağlanması gerektiğine inanıyordu” diyen Prof. Dr. Ömer Bolat; Erbakan’la şahit olduğu olayları da anlatıyor.