Doğal gaz keşfinde kritik evre geçildi: Birinci kuyu akış testi tamamlandı

Eftal

Global Mod
Global Mod
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Batı Karadeniz’deki Sakarya Gaz Alanı’nda “ultra derin denizde” yer alan Türkali-2 tespit kuyusunda birinci kuyu akış testi muvaffakiyetle gerçekleştirildi.

Test edilen birinci rezervuar düzeyinden günde 0,75 milyon metreküp doğal gaz akışı sağlanırken, tahlil sonuçları rezervuarın günlük 1,2 milyon metreküp üretim kapasitesi olduğunu gösteriyor.

Faaliyet sürecinde, kuyuda iki başka düzeyde daha test yapılacak.

Kuyu akış testinden elde edilen bilgiler, sahanın geliştirilmesinde kuyu testinin çabucak akabinde tamamlanacak ön mühendislik ve tasarım çalışmalarının optimizasyonu için kullanılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TPAO İdare Şurası Lideri ve Genel Müdürü Melih Han Alım, kelam konusu testlerin Türkiye için bir dönüm noktası niteliği taşıdığını belirterek şunları kaydetti:

YENİ KEŞİFLER İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORLAR

“Sakarya Alanı’ndan yapılacak üretimin kıymetli bir ekonomik karşılığı olacağını gösteren akış kıymetleri, TPAO için yeni fırsatlara da işaret ediyor. Geçtiğimiz günlerde 11 bin kilometrekare alanda yeni bir 3B sismik çalışmayı tamamladık. Sakarya Proje Grubu, bir yandan sahanın geliştirilmesi, bir yandan da Amasra-1 keşfinin akabinde mümkün yeni alanların bulunması için gece gündüz çalışıyor.”

4 BİN METREYE YAKIN SONDAJ

Sakarya Gaz Alanı’nda Fatih Sondaj Gemisi tarafınca açılan üçüncü kuyu olan Türkali-2’de 2 bin 154 metre su derinliğinde, 3 bin 950 metre son derinliğe kadar sondaj yapıldı. Alandaki kuyu akış testleri, TPAO envanterine 2020 yılında katılan Yasal Sondaj Gemisi tarafınca gerçekleştiriliyor. Akış testi, keşfedilen rezervlerden üretilebilecek doğal gazın akış suratı ve basıncı konusunda bilgi sağlıyor. Bu bilgilerle kuyuların ekonomik üretim potansiyeli hesaplanabiliyor.

540 MİLYAR METREKÜPLÜK KEŞİF

TPAO’nun Karadeniz’de, ultra derin denizde gerçekleştirdiği arama çalışmalarında bugüne kadar toplam 540 milyar metreküp doğal gaz keşfedildi. Sakarya Gaz Alanı Geliştirme Projesi, deniz altında kurulacak doğal gaz üretim sistemi, Filyos kıyısında kurulacak bir sürece tesisi ve bu iki üniteyi birbirine bağlayacak boru çizgilerinden oluşuyor.