Döviz kurundaki sert düşüş ikici el araç meblağlarında düşüş beklentisini arttırdı

KripTon

Member
MALATYA (İHA) – Malatya Galericiler Sitesi Toplu İşyeri Kooperatif İdare Şurası Lideri Yalçın Yalçın ikinci el araç fiyatlarında yüzde 5-10 aralığında düşüş beklediklerini kaydederek, “Alınan önlemler için hükümetimize tüm esnaf topluluğu ismine teşekkür ediyoruz. İkinci el araç piyasasının daha da yeterli olacağına inanıyoruz” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deklare ettiğı TL’ye yönelik yeni düzenlemeler, döviz kurlarında sert düşüşü birlikteinde getirirken, kurdaki düşüş daha sonrası gözler son haftalarda rekor artırımlara sahne olan araba piyasasına çevrildi.

Döviz kurlarındaki sert düşüşten mutlu olduklarını aktaran Malatya Galericiler Sitesi Toplu İşyeri Kooperatif İdare Şurası Lideri Yalçın Yalçın, “Dövizin düşmesiyle sıfır araçlarda yüksek meblağların yüzde 15-20 ortası düşürüleceğini, bu düşüşün ikinci el araçlarda da yüzde 5-10 civarında yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.

Hükümetin almış olduğu önlemlerin piyasayı rayına oturtacağının altını çizen Yalçın, “Hükümetimizin almış olduğu önlemlerden dolayı tüm esnaf topluluğu ismine teşekkür ediyoruz. Daha da düzgün olacağına inanıyoruz. Piyasa rayına oturacak. Araç almak isteyenlerin tam vakti olduğuna inanıyorum. Fiyat aralığı yüzde 5-10 içinde olacağını düşünüyoruz. Zira yüzde 20 civarında sıfır araçlarda olduğuna göre bizde de yüzde 50 civarında düşüş oluyor” formunda konuştu.

“Korsan satıcılar ve stokçular araç meblağlarının yükselmesine sebep oluyor”

Piyasada korsan araç satıcılarının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, “Piyasada araç satan korsan araç satıcıları var. Bu korsan araç satıcılarının biran evvel önüne geçilmesini istiyoruz. Noterlere gidiyoruz. Bizden çok dışarıda araç satan beşerler var. Araçların birçoklarının yükselmesinin sebeplerinden bir adedinin de korsan satıcılardır. Bugün araç alıyorlar 150 bine gdolayıp 170 bine satıyor. Ben 20 bin kazandım diyor. Bu ülke genelinde binlerce insan bu işi yapmaya başladı. Stokçulardan dolayı araç bulunmuyordu. Birinci el aracı 500 binden alıp 700 bine kadar satıyorlardı” diye konuştu.

“1 ay – 40 gün zarfında piyasanın eski haline döneceğine inanıyorum”

Araç satışlarında vatandaşta tedirginlik oluştuğunu kaydeden Yalçın, “Şu anki satışlarda millette bir tedirginlik var sanki yarın ne olacak diye lakin ilerleyen vakit içinderda hareketlilik olacağına ve işin güzel gideceğine inanıyorum. 1 ay – 40 gün zarfında piyasanın canlanacağına eski haline döneceğine inanıyorum. Döviz bu türlü durdurulursa piyasalar canlanacak ve daha da düzgün olacak. Tüketici esnaf arkadaşlardan ricam yetki ve yeterlilik dokümanı olan insanlardan araç alsınlar. İkinci el piyasasının fiyat düşüşünde canlanacağına inanıyoruz” dedi.

Doların düşüşüyle ikinci el araç meblağlarında düşüşler olduğunu kaydeden galerici esnafı, stokçuların, korsan satıcıların araç meblağlarının yükselmesinde tesirli olduklarını, dolar fiyatının dengelenmesi ve toplanan araçların piyasaya sürülmesiyle araç satışlarının eski düzeylere gelebileceğini belirtiyor. – MALATYA

İhlas Haber Ajansı – İktisat Haberleri