Çırak, kalfa ve ustalar Meslek Lisesi Diplomalarını aldı

KripTon

Member
di. Malatya‘da birinci sefer çırak, kalfa ve usta evrakları ile fark derslerini tamamlayan 138 kişi mesleksel lise diploma sahibi oldu.

Hacı Hasan Kovuk Mesleksel Eğitim Merkezi’nde yapılan Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi Diploma programına Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Lideri Şevket Keskin, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Lideri Ali Cihan, Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Battal Kanbay, Okul Müdürü Remzi Sevim ve kursiyerler katıldı.

Merasimin açılışında konuşan Hacı Hasan Kovuk Mesleksel Eğitim Merkezi Müdürü Remzi Sevim, “Mesleki eğitim merkezlerinde tahsil bakılırsan çırak öğrencilerin kalfalık ve ustalık evraklarının yanında Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması da alabilmeleri için almaları gereken fark dersleri Ulusal Eğitim Bakanlığınca belirlenerek 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren mesleksel eğitim merkezlerinde; kalfalık ve ustalık Dokümanı olan ortaokul mezunları, mesleksel lisesi diploması almalarının önü açılmıştır. Diploma Programı uygulanmaya koyulduğunu, ayrıyeten okulumuzdan evvelki senelerda kalfalık ve ustalık evrakı almış olanların da fark derslerini tamamlayıp Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi diploması alabilmeleri için 2020-2021 Eğitim öğretim yılından itibaren Ulusal Eğitim Bakanlığınca Telafi Eğitimi Programı okulumuzda da uygulanmıştır. Müracaatta bulunana 274 öğrenciden 138’i başarılı olarak 2 Temmuz 2021 tarihi prestiji ile teknisyen unvanı alarak meslek lisesi mezunu olmuştur.”

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Lideri Ali Cihan, “Cahit Kovuk ve babası Hacı Hasan Kovuk’u rahmetle anıyorum.Buranın kurulması esnasında ben endüstride esnaftım, halende 40 yıldır esnaf olarak ortasındayım. Burası kurulduğu vakit biz esnaflar içinde para toplayarak burada eğitime gelen çıraklara öğlen yemeği veriyorduk.Nereden nereye geldik. Çırak ve kalfalarımıza meslek diploması verilmesi bizleri fazlaca keyifli etmiştir. Ailelerden çocuklarını teknik okullara göndermelerini istiyorum.”dedi.

MESOB Lideri Şevket Keskin, “Malatya’da ahilik törenlerimizi burada başlatmıştık. Bu yıl okulun fiziki yapısına, okulun verdiği eğitime, okulun fiziki yapısına baktığımız vakit eski periyodu hatırladım, büyük bir biçimde ilerleme kaydedilmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bize verdiği en büyük bedellerden birisi; çırak, kalfa ve ustalık sistemidir.’Çıraktım, kalfa oldum, kafaydım, usta oldum’ diyor.Çıraklık yapmadan, kalfalık yapmadan direk ustalığa geçenlerin pabucunu dama atarlar. Ben inanıyorum ki, ülkemizde ve Malatya’da mesleksel eğitim daha ileri gidecektir.” dedi.

Keskin şu biçimde devam etti; “Yaklaşık 18-19 yıldır yeni sanayi sitesinin yapılması için teşebbüslerde bulunuyoruz.Malatya’da artık sanayi sitelerimiz küçük. bu biçimdeki teknik ile bugünkü teknik bir değil. Yeni bir sanayi sitesinin yapılması için gayret verdik.Altay Kışlasından 2 bin dönüm yer verildi, lakin biz 3 bin dönümlük yer talep ediyoruz.Milli Eğitim Müdürümüz Battal Kanbay’ı tebrik ediyorum, hoş çalışmalar yapıyor.Milli eğitim Müdürümüzden yeni yapılacak olan sanayi sitesinde en az 1 asır hizmet verecek, çağdaş, her türlü toplumsal altyapısı olan yeni bir mesleksel eğitim merkezi istiyoruz. Malatya’mızın geleceği için mesleksel eğitim merkezi epeyce değerli. Çarşıyı gezin, şayet esnafın lambası sönerse, devletin lambası sönük kalır. Bugün bir devletin lambası yanar, birde sokakta esnafın lambası yanar. Allah devletimize, milletimize ve esnafımıza zeval vermesin.”

Herkesi aşı olmaya davet eden Şevket Keskin, “Yanınızda, sağınızda, solunuzda kim var ise kesinlikle aşı olması gerekiyor. Aşıdan öbür deva yoktur. Dünya tıbbı aşıdan öteki kurtuluşun olmadığını söylüyor. Herkes aşı olmak zorunda, hepimiz aşı olmak zorundayız. Aşıdan öbür deva yoktur. Kimileri bunu eleştiriyor, lakin haksız yere eleştiriyor. Bunlara şunu söylüyorum, ya arkadaş komşunun öldüğünü görmedin mi, komşunun ağır bakımda yattığını görmedin mi, annenin-babanın elini öpemedin. Kesinlikle aşı olmamız lazım. Tıp bunu söylüyor.” diye konuştu.

Ulusal Eğitim Müdürü Battal Kanbay, “her insanın 1. ve 2. Doz aşısını yaptırması gerekiyor. Bu durum kamu sıhhatini ve toplumu ilgilendiren bir sorun. Kimsenin hayatıyla oynamamız gerektiğini düşünüyorum. Herkesi hassas olmaya davet ediyorum” diyerek herkesi aşı olmaya davet etti.

Kanbay, “Malatya endüstrisi büyüyen, gelişmekte olan bir kente dönüştü. Bu niçinle de bizim insan kaynaklarını yeterli organize etmemiz gerekiyor, güzel eğitmemiz gerekiyor. Mesleksel Eğitim Merkezimiz bu yüzden Malatya için epey değerli.Malatya’da şunu gördük; yalnızca Organize Sanayi Bölgesinde 7 bin 500 kaynakçıya gereksinim varmış, bizim meslek liselerimiz de okuyan öğrenci sayımız 12 bin.” dedi.

Kanbay, Organize Sanayi Bölgesinde yeni bir meslek lisesinin üretimine başlanacağını belirterek, yeni sanayi sitesinde de Mesleksel Eğitim Merkezinin kurulması için çalışmalarda bulunacaklarını tabir etti.

Kaynak: Bültenler