Casus romanları ve onları yazanlar hakkında okuma

BenMelek

New member
Geçenlerde bir arkadaşım, Cuma bültenimde önerdiğim her şeyi nasıl okumayı başardığımı sordu.

Bu haber bülteni ortak bir çaba mıydı, diye sordu. Materyalin çoğunu tüketen ve sonra bana tavsiyelerini gönderen benzer düşünen okuyuculardan oluşan bir komite var mıydı?

Yardımcım yok, komitem yok, dedim ona. Başkalarından gelen öneriler, yalnızca onları gerçekten okuduğumda gelir. Tek sır, okumayı sevdiğimdir, sürekli okurum ve çok çabuk okurum.

Sahip olduğum tek süper güç bu. Ben hızlı bir yazar, düşünür ya da koşucu değilim. Spor benim için hiçbir zaman doğal bir mesele olmadı. Ve matematikle ilgili her şey her zaman zorlu bir mücadele olmuştur.

Ama okuma kendiliğinden olur. Genellikle çabuk yenen ve unutulan atıştırmalıkların edebi karşılığıdır. Bununla birlikte, arada bir sanki beynim aniden vites değiştiriyor, dünyayı ve içindeki insanları daha iyi anlamaya yönelik üretken hareketleri tetikliyor. En güzel duygulardan biridir.

Yani evet, bu haber bülteninde gerçekten ben varsınız: okuduğum, anlamlı veya lezzetli edebi atıştırmalıklar olan şeylerin bir listesi – bu sürecin sağlayabileceği tüm yararlı, eklektik veya kusurlu önerilerle birlikte.

(Konu Kazuo Ishiguro olunca benim zevkim özellikle kusurlu, çoğunuz beni bundan haberdar ettiniz. Tanrım, birkaç hafta önce onun işinin bana göre olmadığını söylediğimde neden olduğum öfke! Ben eminim Ishiguro yapardı Memnun olun, onun bu kadar tutkulu savunucuları olduğunu biliyorum, ancak romanlarıyla bağlantı kurmasam aldırmayacağından şüpheleniyorum – memnun edici biri gibi yazmıyor – herkes benim en yüksek övgü olarak gördüğüm şeyi istiyor.)

Nihayetinde, Tercüman dünyayı anlamakla ilgili bir köşe yazısı ve ben dünyayı okuyarak anlıyorum. Okuma listemi paylaşmak, sizi onu benimle birlikte anlamaya davet etmenin bir yoludur.

Bu hafta ders dışı okumalarım çok casusluk odaklıydı. Bunun benim dünya görüşüm veya ruh halim hakkında ne söylediğinden tam olarak emin değilim, ama pişmanlık duymuyorum:

• Edebiyat editörü Robert Gottlieb’in ölümü beni The Paris Review’da Larisa MacFarquhar’ın yazdığı The Art of Editing’e geri getirdi. Gottlieb ve aralarında casus yazar John le Carré’nin de bulunduğu bazı yazarlarla konuştu. A Perfect Spy sözleşmesi, Gottlieb’in kitap avansları konusundaki cimriliğine misilleme olarak onu öğle yemeğine çıkarmasını gerektirdi. “New York’a gittim ve Bob’u gördüm,” dedi le Carré, “takım elbiseli nadir görülen bir görüntü ve adını duyduğu bir restorana gittik.” aşırı boyutta tutumlu, içmedi ve menüyü karıştırırken beni zehirli gözlerle izledi.”

• LA Review of Books’ta John Phipps tarafından yazılan John le Carré hakkındaki bu makaleyi de gerçekten beğendim. Bu, görünüşte Le Carré’nin eski sevgililerinden birinin anılarının bir incelemesi ve Le Carré’nin kendi mektuplarından oluşan bir cilttir, ancak gerçekte Le Carré’nin bir yazar olarak becerileri ve sınırlamaları hakkındadır. Phipps, “Akışkanlık, romanlarının hem sevinçlerini hem de başarısızlıklarını belirleyen, asla ötesine geçemediği bir yetenekti” diye yazıyor.

• Sonra Rosa Lyster’ın Gawker’da yazdığı, Le Carré’nin kadın karakterleri, özellikle de en ünlü kahramanı George Smiley’in güzel ve sadakatsiz eşi Leydi Ann hakkında yazdığı bu gerçekten mükemmel makaleyi okudum. Sonunda George Ann’in son derece tuhaf evliliğine saygı duruşunda bulunan birini bulduğum için çok heyecanlandım. Le Carré’nin kadın düşmanlığının kalın, yağlı pisliğini bir kez sıyırdığınızda, onların eşleşmesi çok büyüleyici bir şekilde tuhaf.

• Bütün bunlar, elbette, beni kaynağa geri götürdü. Le Carré’nin Tamirci, Terzi, Asker, Casus kitabı favorilerimden biridir ve kitabı yeniden okurken boş boş bölümlerin bir listesini çıkardım ve değişen bakış açılarının aksiyonun hızını nasıl belirlediğini takip ettim.

• Bu, birkaç hafta önce bir okuyucunun tavsiyesi üzerine elime aldığım Ben Macintyre’nin A Spy Between Friends kitabıyla iyi gitti. Muhtemelen Tinker Tailor’ın ana kötü adamına ilham vermiş olan Sovyet çift taraflı ajan Kim Philby’nin hikayesini anlatıyor. Kitap, Philby’nin Britanya’nın refleksif klasisizmini ve onun gizli servisini nasıl istismar ettiğini gösteriyor. Sonunda, bir dönemin nasıl çok uzun sürdüğünü ve ardından ani, travmatik bir sonla karşılaştığının bir portresi.
Okuyucu Tepkisi: Önerdiğiniz kitaplar

Washington DC’de bir okuyucu olan Kristie Miller, Joseph Epstein’ın “Snobbery: The American Version” adlı eserini öneriyor:

Bir süre önce okudum ama züppelik üzerine kitaplar sorduğunda aklıma yine geldi. Epstein, barındırdığım birçok gizli züppeliğe dikkatimi çekti. (Bu öneride bulunmak onlardan biri olabilir.) Züppelik konusunda en iyi yazarların romancılar olduğunu kabul ediyor.
Charlottesville, VA’da bir okuyucu olan Nicholas Munger, SA Crosby’nin All the Sinners Bleed’ini tavsiye ediyor:

Bay Crosby, bazen “Southern Noir” veya “Southern Gotik” olarak anılan türdeki şüphesiz en güçlü, benzersiz, otantik ve büyüleyici sestir. Bu romandaki kahramanı Şerif Titus Crown, silinmez bir iz bırakır ve polisiye romanın geleceği için standardı belirler.
Ne okuyorsun?

Bana ne okuduğunu anlatmak için yazan herkese teşekkür ederim. Lütfen gönderileri takip edin!

Züppeler ve züppelik hakkında okuduklarınızı (veya gördüklerinizi veya duyduklarınızı) duymak istiyorum. Önerileriniz sayesinde züppe yazım tüm hızıyla devam ediyor. Ama ben daha fazla istiyorum!

Katılmak isterseniz bu formu doldurabilirsiniz. Cevabınızı gelecekteki bir haber bülteninde yayınlayabilirim.

Abone olduğunuz için teşekkürler

Bültenin geçmiş sayılarını buradan okuyun.

Okuduklarınızı beğendiyseniz, lütfen başkalarına tavsiye etmeyi düşünün. Buradan kayıt olabilirsiniz. Yalnızca abonelere yönelik tüm haber bültenlerimize buradan göz atın.

Bu haber bülteni hakkındaki görüşlerinizi takdir ediyorum. Düşüncelerinizi ve önerilerinizi lütfen yorumlayıcı@Haber adresine e-posta ile gönderin. sen de beni takip edebilirsin Twitter’dan.