BM’den Afganistan’a komşu ülkelere davet: Kapıları açık tutun

KripTon

Member
Merkezi Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Taliban’dan kaçan Afganlar için Afganistan’a komşu ülkelerden hudutlarını açık tutmasını istedi. İnançlı bir yere sığınma imkanı bulunmayan epey sayıda sivilin can güvenliğinin bulunmadığına dikkat çeken BMMYK sözcüsü, örgütün ülkesinden kaçan Afganlarıkabul eden ülkelere insani tedbirler için dayanak sunmaya hazır olduğunu da kaydetti.

Bilhassa bayan ve çocukların Taliban’dan kaçtığınıkaydeden sözcü “İnsani bir krizin eşiğindeyiz” dedi.

BM’ye bağlı Dünya Sıhhat Programı (WFP) da Afganistan’da besin sorununun daha da artabileceği ikazında bulundu. Halkın üçte birinin besine erişim garantisinin bulunmadığını söz eden WFP sözcüsü, yalnızca 2 milyon çocuğun yardıma muhtaçlık duyduğunu söylemiş oldu. “Daha kötüsünün yaşanmasından korkuyoruz” diyen sözcü, ülkedeki durumun öngörülemediğini, ülkede yükselen tansiyon niçiniyle yardımların kâfi olmadığını kaydetti. Sözcü, bu yılın sonuna kadar Afganistan’da 200 milyon dolara gereksinim duyulduğunu lisana getirdi.

YARDIM ÖRGÜTLERİ AFGANİSTAN’DA KALMAK İSTİYOR

Öte yandan Afganistan’da faaliyetlerini sürdüren milletlerarası yardım örgütleri ise artan tehlikeye karşın ülkeyi terk etmek istemiyor. Memleketler arası Caritas yardım örgütünden Stefan Recker, Alman basınına yaptığı açıklamada, Afganistan’daki yabancıların tümünün gitmek istemediğini aktardı. Norveç Mültecilere Yardım Kurulu’nun Afganistan yöneticisi Tracey Van Heerden de tırmanan gerginliğin yardım örgütlerini çalışmalarını daha da zorlaştırdığını ve tehlikeli hale getirdiğini, lakin buna karşın Afganistan’da kalmaya kararlı olduklaranı söylemiş oldu.

BM’nin datalarına nazaran bu yılın başından beri 390 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığını vurgulayan Van Heerden, ülkedeki insani durumu “Geçtiğimiz günlerde epeyce sayıda endişe ortasındaki aile Kabil’e göç etti. Kamplar kapasitesinin üzerinde durmuş durumda, çocuklar açık havada uyuyor. Aileler yemek için hengame ediyor” halinde anlattı.

Caritas’tan Recker de ülke ortasındaki göçün Kabil’e yöneldiğini söylemiş oldu, Taliban’ın da şimdiye kadar yardım örgütlerine hücum düzenlemediğini, fakat bir daha de dehşet duyduklarını kaydetti. Recker, “Taliban’ın idaresi ele geçirdikten daha sonra nasıl davranacağı bilinmiyor” biçiminde konuştu.

RUSYA’DAKİ OTOBÜSTEKİ PATLAMA ANI KAMERADA