Biden, Ukrayna’da çatışmalar yoğunlaşırken müttefiklerini Washington’a davet ediyor

BenMelek

New member
En yeni

Başkan Biden, Ukrayna’ya askeri destek sağlamak da dahil olmak üzere güvenlik girişimlerini görüşmek üzere Pazartesi günü Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’i Beyaz Saray’da kabul ederken, Kiev’in Rus güçlerine karşı uzun süredir planladığı karşı saldırısını hızlandırabileceği bildirildi.

Beyaz Saray’a göre, Bay Biden ve Bayan Frederiksen arasındaki ana tartışma konularından biri Ukrayna’nın ABD yapımı F-16 savaş uçağı talebiydi. Mayıs ayı sonlarında ve Rus topraklarına saldırmak için kullanılabilecekleri korkusuyla uçakları sağlamak için artan baskıya aylarca direndikten sonra, Bay Biden, uçakları çalıştırmak için pilot eğitimi verilmesine ve bu uçakları etkinleştirmek için müttefik ülkelerin teslimat yapmasına izin vermeyi kabul etti.

Danimarka, liderlerinin F-16’ları kendi envanterlerinden transfer etmeye veya pilot eğitimi vermeye istekli olacaklarının işaretini verdiği birkaç ülkeden biri. Belçika, Hollanda ve Norveç de yardım etme isteklerinin sinyallerini verdiler.

Perşembe günü Biden, Kiev’i silahlandırma gereğini dile getiren bir başka önemli NATO müttefiki olan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ı kabul edecek. Şubat ayında Bay Sunak, Ukrayna’ya askeri yardım düşünüldüğünde “hiçbir şeyin masadan kalkmadığını” söyledi.

Neden Önemlidir: Ukrayna Rusya cephesine doğru ilerlerken çatışmalar arttı.

Son 16 ayda, Bay Biden, iç savaşa verilen desteğin azalmasına ve diğer liderlerin Ukrayna’nın en iyi nasıl silahlandırılabileceğine ilişkin görüşlerinin farklı olmasına rağmen, ABD’nin kilit Batılı müttefiklerinin Kiev’e yardım ihtiyacı konusunda anlaşmalarına yardımcı oldu.

Şimdi, Ukraynalı askerlerin Rusya cephesine karşı topçu ve kara saldırılarını artırmasıyla, Batı bir kez daha müttefiklerin aynı doğrultuda ilerlemesi gereken çok önemli bir dönemeçte.

Beyaz Saray sözcüsü John F. Kirby Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Ukrayna’nın karşı saldırısının resmen başlayıp başlamadığını söyleyemeyeceğini, ancak Biden yönetiminin Kiev’in hazırlanmasına yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yaptığını da sözlerine ekledi.

Kirby, “Başkan, tüm ekipman, eğitim ve becerilere sahip olmalarını sağlamak için son altı, sekiz ay veya daha fazla sürede elimizden gelen her şeyi yaptığımızdan emin.” Dedi.

Pazartesi itibariyle, F-16’nın teslimat programı hala netlik kazanmadı. Bay Biden, F-16’ların Ukrayna’nın son birkaç aydır planladığı karşı saldırının bir parçası olmasının “pek olası olmadığını” söyledi.