Biden hem bomba hem de yiyecek dağıtarak kendisini Gazze savaşının ortasına koyuyor

BenMelek

New member
Bugünlerde Gazze'ye göklerden düşen Amerikan bombaları ve Amerikan yiyecek paletleri, hem ölüm hem de yaşamı aynı anda getiriyor ve Başkan Biden'ın Orta Doğu'daki dengesiz bir savaşta denge bulma konusundaki zorlu çabalarını gösteriyor.

Başkan'ın, Gazze'ye acil ihtiyaç duyulan insani yardımın ulaştırılması için hava yardımlarına ve geçici bir limanın inşasına izin verme kararı, kendisi İsrail'in Hamas'ın desteğine karşı yürüttüğü askeri operasyona ABD silahlarının sağlanmasını koşulsuz olarak desteklemeye devam ederken, politikalarındaki gerilimleri ön plana çıkardı.

ABD bir bakıma savaşın her iki tarafında da İsraillileri silahlandırıyor ve sonuç olarak yaralananlara yardım etmeye çalışıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki sivilleri korumak için daha fazlasını yapma isteğine direnmesi ve Başkan'ın geçen hafta yaptığı Birliğin Durumu konuşması sırasında ve sonrasında bu çaresizliğini bir adım daha ileri taşıması, Bay Biden'ı giderek daha fazla hayal kırıklığına uğrattı. Ancak Bay Biden, mühimmatın kesilmesine veya savaşı etkilemek için kullanılmasına karşı çıkıyor.

Kaliforniya Temsilcisi Ro Khanna, konuşmanın ertesi günü verdiği bir röportajda, “Aynı anda hem yardım verip hem de İsrail'e gıda kamyonlarını bombalayacak silahları vereceğiniz bir politikanız olamaz” dedi. “Bunun doğasında bir çelişki var. Ve hükümetin, dün gece Filistinli sivillerin yaşamlarına yönelik olarak dile getirdiği samimi şefkat ve ahlaki kaygı ile Netanyahu ve oradaki aşırı sağ hükümete karşı gerçek sorumluluk arasında bir denge kurması gerektiğini düşünüyorum.”

Amerika öncülüğünde yeni başlatılan insani hava ve deniz kampanyası, Gazze'ye kara yoluyla yeterli yardımın getirilememesinin ardından geliyor ve hükümetin ciddi bir U dönüşünü temsil ediyor. işleyen bir kara yolu ile aynı düzeyde malzeme sağlar ve birçok açıdan karmaşık olur.

Cuma günü, ABD'nin başka bir ortak ülkesi tarafından düşen yardım paketlerinin en az beş Filistinliyi öldürmesiyle ortaya çıktığı gibi, havadan yardımlar gerçekten tehlikelidir ve sahada sağlam bir dağıtım sistemi olmadığında kaotik, tehlikeli durumlara yol açabilirler. Yetkililer, geçici yüzer iskelenin inşasının 30 ila 60 gün süreceğini, hatta daha uzun süreceğini ve ilgililer için risk oluşturabileceğini söyledi; ancak Bay Biden, iskelenin Amerikalılar olmadan açık denizde inşa edileceğini şart koştu.

Ancak Gazze'deki durum o kadar vahim hale geldi ki, Hamas'ın perşembe günü müzakereleri durdurmasının ardından geçici bir ateşkes ihtimali giderek zayıfladı ve hükümet rotayı değiştirmek zorunda kaldı. Adının açıklanmaması kaydıyla iç müzakereleri tartışan üst düzey bir Amerikalı yetkili, dönüm noktasının, geçen ay yardım kamyonlarından oluşan bir konvoyun etrafında toplanan kalabalığın ve İsrail ordusunun ateş açmasının ardından 100'den fazla kişinin öldürülmesi ve yüzlercesinin de yaralanmasıyla geldiğini söyledi.

Yetkili, olayın havadan görüntülerinin Gazze Şeridi'ndeki sivillerin çaresizliğini ortaya çıkardığını söyledi. İsrailli yetkililer, videonun yayınlanmasının kontrolden çıkmış bir kalabalığı göstererek askerlerini temize çıkaracağını ummuş olsa da, yetkili bunun yerine, insanların sabah 4:30'da hücum konvoyunda toplanacak kadar şiddetli koşulları ortaya çıkardığını söyledi.

Eleştirmenler, tedariklerin artık paraşütle atlayarak ihtiyaçları zar zor karşıladığını ve yalnızca Bay Biden'ın, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği terör saldırısının yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmesiyle başlayan ve İsrail'in ölümlere yol açan tepkisini tetikleyen savaşa yaklaşımındaki ahlaki çelişkiyi vurguladığını söyledi. Gazze'de 30.000'den fazla insan var.

Washington Arap Merkezi'nin Filistin-İsrail programının direktörü Yousef Munayyer, “Bunun hiçbir anlamı yok” dedi. “Bu, beş alarmlı bir yangının başına bir bardak suyla çıkıp aynı anda kundakçıya yakıt vermek gibi bir şey. Hükümet, seçmen öfkesinin bir kısmını gidermeyi amaçlayan bu kozmetik önlemlerle bu korkunç savaşı destekleme optikleri gibi siyasi bir sorunu çözmeye çalışıyor.”

İsrailliler ve onların destekçileri bu mantığı reddediyor. Eski Başbakan Naftali Bennett'in ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Eyal Hulata, “Neden karşıtlar?” dedi. “Mesaj şu ki, Biden'ı da güçlü bir şekilde destekliyorum, tüm bu zulümlerin kaynağı ve nedeni olan Hamas'ın ortadan kaldırılmasını desteklerken, aynı zamanda Gazze'deki sivil halkın desteklenmesine de büyük önem veriyor.”

“Çelişki olduğunu söyleyenler aslında Gazzeliler ile Hamas arasında ayrım yapmıyorlar” diye ekledi. “Gazzeliler ile Hamas'ı birbirinden ayırıyoruz.”

Beyaz Saray yetkilileri, ABD tarafından sağlanan silahlarla saldırılardan kaçmaya çalışan aynı kişilere yardımın askıya alınmasıyla ortaya çıkan çetrefilli soruların kamuoyunda tartışılmasını reddetti. Özel olarak, eğer yaparlarsa lanetlenmiş hissettiklerini, yapmazlarsa da lanetlenmiş hissettiklerini söylüyorlar. Ayrıca ABD tarafından sağlanan mühimmatın çoğunun uçaksavar füzeleri veya diğer savunma silahları olduğunu belirtiyorlar ve güvenlik yardımına son verilmesinin veya koşulların İsrail'in davranışında mutlaka bir değişikliğe yol açacağına dair şüphelerini dile getiriyorlar.

Başkanın ulusal güvenlik iletişim danışmanı John F. Kirby, The New'den gazetecilere verdiği demeçte, “Oradaki insani durumla ilgili endişelerimizi ve bu kadar çok insanın bu kadar büyük bir ihtiyaç içinde olmasının ne kadar kabul edilemez olduğunu çok çok açık bir şekilde ifade ettik” dedi. Geçen hafta York Times.

Sayın Biden, İsrail'in kendisini savunma ve terör saldırısına misilleme yapma hakkını güçlü bir şekilde destekledi. Kendi partisinden bazıları onu, kıyı yerleşim bölgelerinin tahrip edilmesi nedeniyle çoğu yoksul bırakılan ve yerlerinden edilen Filistinli sivillere yeterli şefkati göstermediği için eleştirdi.

Ancak Perşembe günkü Birliğin Durumu konuşmasında öncekinden daha da ileri giderek yaşanan acılardan yakındı. Başkan politikalarını değiştirmedi ancak ses tonu ve vurgusu, kamuya verdiği mesajlarda bir evrimi temsil ediyordu.

Bay Biden ülke çapındaki dinleyicilere şunları söyledi: “Bu savaş masum sivillere Gazze'deki önceki tüm savaşların toplamından daha fazla zarar verdi.” “30 binden fazla Filistinli öldürüldü ve bunların çoğu Hamas üyesi değil. Binlerce ve binlerce masum insan, kadın ve çocuk. Kızlar ve oğlanlar da yetim kaldı. Yaklaşık iki milyon Filistinli daha bombalanıyor ya da yerlerinden ediliyor. Yıkılan evler, yıkılan mahalleler, yıkılan şehirler. Yiyeceği, suyu, ilacı olmayan aileler. Bu çok yürek parçalayıcı.”

Colorado'lu bir Demokrat olan Senatör Michael Bennet ile Meclis sonrası konuşmasında, başkan daha da ileri giderek onu Bibi takma adıyla bilinen “Netanyahu” konusunda “ilerlemeye devam etmeye” çağırdı.

Bay Biden senatöre yaptığı bir yorumda, “Ona söyledim Bibi – bunu tekrarlamayacağım – ama 'Sen ve ben bir toplantı yapıp İsa'ya geleceğiz'” dedi. bir mikrofon tarafından yakalandı.

Bir yardımcının kulağına bir şeyler fısıldamasının ardından Bay Biden, kulak misafiri olduğunu kabul etti ancak rahatsızlığının bilinmesinden son derece memnun görünüyordu. Bay Biden, Bay Bennet'e “Burada sıcak mikrofonun başındayım” dedi. “Güzel. Bu iyi.”

Ses tonundaki değişiklik gözden kaçmadı. Başkana karşı öfkenin özellikle yoğun olduğu Michigan'da Arap Amerikalılarla mesaj alışverişinde bulunan Bay Khanna, “İlericiler arasında bunun başkanın dilindeki bir değişikliği temsil ettiği ve dilin önemli olduğu konusunda bir anlayış vardı” dedi. “Bu onu daha halka açık hale getiriyor.”

Özellikle insani yardım alanında gerginlikler arttı. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Gazze'de 570.000'den fazla insanın “felaket düzeylerinde yoksunluk ve açlıkla” karşı karşıya olduğu ve “hiçbir şey değişmezse, kuzey Gazze'de kıtlığın kapıda olacağı” uyarısında bulundu. Savaş başlamadan önce Gazze günde 500 kamyon dolusu yardıma ihtiyaç duyuyordu ancak Dünya Gıda Programı'na göre bu sayı şu anda 150'ye düştü ve bölgenin bazı temel ihtiyaçlarını karşılamak için bu sayının iki katına çıkması gerekiyor.

Üst düzey Amerikalı yetkili, İsrail'in çatışma sırasındaki stratejisinin yalnızca kıtlığı önlemeye yetecek kadar yardıma izin vermek olduğunu, başka bir şey olmadığını söyledi. Ancak son haftalarda, yardımın Hamas'a fayda sağlayacağı ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını yavaşlatacağı gerekçesiyle yardım konvoylarının İsrail'den ayrılmasını engelleyen İsrailli protestocular da dahil olmak üzere çeşitli faktörler koşulları bu eşiğin altına itme tehlikesi yarattı. Gazze'deki sanal anarşi durumu da etkili dağıtımı neredeyse imkansız hale getirdi. Bunun bir sonucu, Gazze'deki az sayıdaki işleyen hastanede yetersiz beslenen bebeklerin ortaya çıkmasıdır.

Yetkili, havadan atılan gıda paketlerinin büyük olasılıkla yalnızca marjinal bir fark yaratacağını, ancak Bay Biden'ın yüzen iskele planının eninde sonunda Gazze'deki koşullar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini söyledi.

Bu nedenle, aralarında Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken'in de bulunduğu ABD'li yetkililer, son günlerde İsrail'in daha fazla gecikmeden bölgeye daha fazla yardım göndermesi gerektiği konusunda ısrarcı oldular.

Yetkili, İsrailli liderlerin, bazı rehinelerin serbest bırakılması ve Pazar günü başlaması beklenen askeri operasyonların Ramazan ayına kadar durdurulması yönünde bir anlaşma bekliyor olabileceğini de sözlerine ekledi. Bu, kamyonlarla büyük bir yardım akışına olanak tanıyacak ve birçok İsraillinin 7 Ekim saldırısının gerçekleştiği bölgeye daha fazla yiyecek gönderilmesine karşı çıktığı bir iç siyasi ortamda Sayın Netanyahu'yu sert siyasi tavizler vermekten koruyacaktı.

Ancak Uluslararası Kurtarma Komitesi başkanı David Miliband Cuma günü yaptığı açıklamada, hava desteği ve iskelenin, altta yatan sorunu çözmeden “pahalı ve riskli” “son çare” olduğunu söyledi.

“Bunların hiçbiri, yalnızca ateşkesin sivillerin korunmasını, yardım akışını, altyapının onarılmasını ve çok gerekli olan halk sağlığı önlemlerini sağlayacağına dair maddi kanıtlardan dikkati dağıtmamalı” dedi. “Dördüncü ve beşinci en iyi çözümler, daha iyi çözümlere etkili alternatifler olarak normalleştirilmemelidir.”