BES’ten çıkma sebebi: Ani nakit muhtaçlığı

Eftal

Global Mod
Global Mod
Kişisel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı 5 puanlık artışla yüzde 30’a çıkarken, sistemde kalışı özendirmek için ‘kısmi çekim hakkı’ getiriliyor. BES’ten çıkış niçinlerinde ise ani nakit gereksinimi başı çekiyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ekonomik torba kanun teklifiyle kısmi çekim hakkı da getiriliyor.

Buna nazaran, konut alımı, evlilik ve eğitim üzere durumlarda iştirakçi, BES’ten ayrılmadan, devlet katkısı hariç, hesabındaki birikim meblağının yüzde 50’sine kadar ödeme alabilecek. Bu durumda kısmen yapılan ödeme fiyatının yüzde 25’ini aşmamak üzere devlet katkısı hesabındaki fiyattan da ödeme yapılabilecek.

Türker Gürsoy

AVANTAJLARINI KAYBEDİYORLAR

Düzenlemeyle kısmen ödeme alan iştirakçilerin, sistemden ayrılmasının önlenmesi amaçlanırken, yapılan araştırmada, iştirakçilerin yüzde 73’ünün ani nakit gereksinimi ötürüsıyla sistemden çıkmak durumunda kaldığı anlaşıldı. Hususla ilgili komitede bilgi veren Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Lideri Türker Gürsoy, “Katılımcılar kısmi bir paraya muhtaçlık duydukları anda tümden hesaplarını bozdurarak avantajlarını kaybederek sistemden çıkmak zorunda kalıyorlar” dedi.

EĞİTİM, KONUT, EVLİLİK

Birebir anketlerle iştirakçilerin sistemden niye çıktıklarını araştırdıklarını söyleyen Gürsoy, “Eğitim harcamaları ötürüsıyla çıkmak zorunda kalanların oranı yüzde 17, konut almak için çıkmak durumunda olanlar 14, borç ödemek için çıkanlar yüzde 9, iş kurmak için çıkanlar yüzde 7, evlilik ötürüsıyla muhtaçlık duyduğu birikimi alıp çıkanlar yüzde 5” diye konuştu.

Kısmi çekim hakkı olsa kalırdık yanıtı

İştirakçilere “Kısmi çekiş hakkı size sunulsaydı, mukavelenizi temlik etme hakkı sunulsaydı sistemden çıkar mıydınız, yoksa devam eder miydiniz” diye sorduklarını da aktaran Gürsoy, “Çıkanların yüzde 65’i ‘Biz bu haklar sunulsaydı sistemde kalırdık, devam ederdik, kısmi olarak çıkardık’ dediler” tabirlerini kullandı.

17 milyar lira sistemde kalacak

Düzenlemeyle bir arada 17 milyar TL’lik bir fonun sistemde kalmasının sağlanması öngörülüyor. Öte yandan, 45 yaş üzerinde yaklaşık 3.7 milyon çalışan olduğu, bu çalışanların da talebi halinde sisteme girmesinin önünün açıldığı belirtiliyor.