Belarus lideri, Rus kuvvetlerinin konuşlandığı bir askeri üssü ziyaret etti

BenMelek

New member
Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksandr G. Lukashenko Cuma günü, Rusya ve Beyaz Rusya’nın ortak tatbikatlar yürüttüğü ülkesindeki bir askeri üssü ziyaret ederek, Moskova’nın Beyaz Rusya’yı Ukrayna’da yeni bir kara harekatı için fırlatma rampası olarak kullanabileceği yönündeki korkuları körükledi.

Lukashenko ile yakın müttefiki ve velinimeti Rusya Devlet Başkanı V. Rusya, Şubat ayında Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgalini başlatmak için Beyaz Rusya’yı üs olarak kullandı.

Bay Lukashenko, Bay Putin’in Beyaz Rusya’yı ziyaretinden bir hafta sonra, geçen hafta Rusya’daki bölgesel bir zirvede Bay Putin ile bir araya geldi. Kremlin ve Beyaz Rusya Cumhurbaşkanlığı ofisinin zirveyle ilgili açıklamalarında Ukrayna’dan bahsedilmezken, gezi Lukashenko’nun Putin’e olan yakınlığının altını çizdi.

Belarus devlet medya ajansı Belta’nın bildirdiğine göre, Cuma günü Bay Lukashenko, Rus kuvvetlerinin ülkesinin birliklerinin yanında konuşlandığı askeri üssü ve eğitim alanını ziyaret etti, askerlerle görüştü ve son durum hakkında güncellemeler aldı.

Belta’ya göre Lukashenko, “Bu sadece benim için önemli değil, bu deneyim Beyaz Rusya için de önemli.” dedi.

Ajansın bildirdiğine göre, Belarus lideri ayrıca bir Belarus ordu birimindeki “savaş eğitiminin kalitesini” gözden geçirdi ve Rus askeri personeliyle görüştü.

Ziyareti, Belarus Savunma Bakanlığı’nın Rusya ile “ortak bölgesel güç grubu” adını verdiği grubun kurulmasının adım adım ilerlediğini ve iki ülkenin ortak bir askeri havacılık tatbikatı planladığını söylemesinden bir gün sonra geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rus Silahlı Kuvvetleri’nin personeli, silahları, askeri ve özel teçhizatı Belarus’a gelmeye devam ediyor.”

Bay Lukashenko, ortak grubun NATO ve Ukrayna’nın Beyaz Rusya’ya karşı “olası saldırganlığına” karşı koymak için gerekli olduğunu söyledi.

Beyaz Rusya, yakıt ve güvenlik için Moskova’ya bağımlı. Ve Bay Lukashenko, savaşın daha merkezi bir noktasına çekilmeye direnmesine rağmen, Moskova’nın artan baskısı altına girdi.

Washington merkezli bir araştırma grubu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, geçen ay bir raporda, bu kış Belarus’tan başka bir Rus işgalinin “olası” olmadığını, ancak böyle bir saldırı tehdidinin “küçük ama olası” olduğunu söyledi.