Batı Ukrayna’da, savaş alanından uzakta ama savaştan değil

BenMelek

New member
İkisi de asker olan bir çift, ikiz oğulları ile beş günlük gezilerinin son günündeydi. Bana bunun birlikte geçirdikleri son tatil olabileceğinden endişelendiklerini söylediler. Yakındaki bir kasabadaki bir otel sahibi, oğlunun savaşın en şiddetli çatışmalarına sahne olan Bakhmut kasabasında konuşlandığını söyledi. Genç bir asker, zihnini ve vücudunu iyileştirmek için snowboard eğitmeni olarak işine geri dönmekten bahsetti.

Yine de, berrak dağ havası ve uzun Karpat çamları, birçokları için tam bir kaçış olmasa da biraz rahatlama sağladı. Elbette hayatın böylesine tartışmalı bir ülkede devam ettiği fikri yeni bir şey değil ve kesinlikle Ukrayna’daki çatışmaya özgü değil, ama aynı zamanda bu savaşın hikayesinin önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum ve paylaşmak zorunda hissediyorum.

Hayat arazi boyunca gelişir. Ziyaretim Ortodoks Noel mevsimine denk geldi ve aileler savaş halindeki bir ülkede kutlamaların nasıl olduğunu öğrendiler. Karpatlar’a gitmeden önce, bir fotoğrafçı ve iki yerel meslektaşımla, savaşın ilk günlerinde bir süre işgal altında olan Kiev yakınlarındaki bir köye seyahat etmiş ve evi bombalanmış bir aileyle tanışmıştım.

Bayram döneminde başkentin neredeyse sürekli hava saldırısı uyarılarında bir durgunluk oldu, bu da bize Kiev yaşamının diğer yönlerini keşfetme şansı vererek, sakinlerin sığınaklara koşmasına neden oldu. Günün büyük bölümünde ışıklar kapalıyken bile işe gitmeye kararlı insanları ve jeneratörle çalışan ortak çalışma alanlarına yerleşenleri takip ettik.

Karpat bölgesi, muhabirlik yolculuğumun sadece bir durağıydı ve Ocak ayının sonunda Ukrayna’dan ayrıldığımda, yüzlerce mil yol kat etmiş ve savaşın yeni normallerinin ürkütücü atmosferi haline geldiği düzinelerce insanla konuşmuştum. Hikayelerini defterlerime doldurup yüzlerini hafızama kazıyarak sınırı geçerek Polonya’ya geçtim.

Varşova’daki havaalanına giderken cep telefonumdan aniden bir siren çaldı. Hava saldırısı uyarılarına bağlı bir mobil uygulama, seyahatimin çoğunu geçirdiğim Kiev’e yönelik potansiyel bir tehdit konusunda beni uyardı. Bir gün önce şehirden ayrılmış olmama rağmen şok olmuştum.

Birkaç dakika sonra şoförümün telefonu da çalmaya başladı. Telefonu memleketi Lemberg’e ayarlanmıştı. Muhtemelen bütün ülke alarmdaydı, bu geçen yıl ikimizin de çok iyi öğrendiği bir gerçekti. Evdeki üç çocuğunu düşündüğünü söyledi.

İkimiz de yorgun bir iç çektik. Hayat devam etse bile bu savaş zemininden kaçamaz.