Bakan Pakdemirli’den iki müjde daha

Eftal

Global Mod
Global Mod
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 günlük Manisa ziyaretinin ikinci gününe Yunusemre ilçesindeki bir otelde muhtarlar, tarım paydaşları ve STK temsilcilerine düzenlediği kahvaltı programıyla başladı.

Programın akabinde Şehzadeler ilçesinde üretimi tamamlanan Belenyenice Barajının açılışına geçen Bakan Pakdemirli burada üreticilere iki yeni müjde daha verdi.

Manisa’nın Şehzadeler ilçesi Belenyenice Mahallesinde imali tamamlanan Belenyenice Sulama Barajının açılışına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Manisa Büyükşehir Belediye Lider Vekili Mehmet Güzgülü, AK Parti Manisa Vilayet Lideri Salih Süratli, MHP Manisa Vilayet Lideri Murat Öner, Şehzadeler Belediye Lideri Ömer Faruk Çelik, bürokratlar ve hayli sayıda vatandaş katıldı.

AA

“Manisa bizim için önemli”

Hürmet duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunmasının akabinde bakanlığın Manisa’ya yaptığı yatırımların sinevizyon göskavramının yapıldığı açılış programında Şehzadeler Belediye Lideri Ömer Faruk Çelik yaptığı açılış konuşmasında bir vakit içinder insanların düşlerinde bile görmekte zorlandıkları yatırımların hayata geçtiğini belirterek Bakan Pakdemirli’ye teşekkür etti. AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in konuşmasının kürsüye gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Manisa’nın kurutmalık üzümde, sofralık zeytinde birinci sırada yer aldığını tütünün merkezi, zerzevat ve meyvenin de değerli üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Manisa’nın potansiyelini fazlaca âlâ bildiklerini, dayanaklar ve yeni yatırımlarla Manisa’nın yanında olduklarını söylemiş oldu.

Son 19 yılda Manisa’ya toplamda 13,7 milyar TL ziraî takviye sağladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, bunun yaklaşık 3 milyar lirasını ise son 3 yılda ödediklerini kaydetti.

“Kırsal için iki yeni müjdemiz var”

Bu takviyeler ve yeni projeler yardımıyla Manisa’nın bitkisel üretim kıymetinin, son 3 yılda yüzde 80 üzere değerli bir artışla 7,5 milyar TL’ye ulaştığını aktaran Bakan Pakdemirli, “Kırsalın kalkınması, katma pahalı üretimin artması, genç kardeşlerimizin kendi işlerini kurması için epey sayıda takviye programı uyguluyoruz. Bugüne kadar sağladığımız dayanaklarla kırsala yeni yatırımlar kazandırdık, 465 bin şahsa istihdam sağladık. Bugün de sizlere iki müjde vermek istiyorum. birinci vakit içinderda; tarım, hayvancılık, ormancılık, besin ve su eserleri hususlarında eğitim alan ve kendi işini kurmak isteyen üniversite mezunlarımız için “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi” hayata geçirmiştik.

Dört vilayette pilot olarak başlatmış olduğumız ve olumlu sonuçlar aldığımız Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi’ni 2022-2024 yılları içinde Türkiye genelinde uygulamaya başlıyoruz.

600 milyon lira takviye

Bu kapsamda; Proje kapsamında hayvansal, bitkisel, su eserleri ve tıbbi ve aromatik bitki üretimi ile üretilen bu mamüllerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik projeler için 100 bin liraya kadar hibe takviyesi vereceğiz. Buna nazaran, bu yıl 2 bin şahsa 100’er bin lira olmak üzere toplam 200 milyon lira, 3 yılda ise toplam 6 bin gencimize 600 milyon lira takviye sağlayacağız. Proje ile ziraî faaliyetlerin eğitimli, uzman şahıslar tarafınca yapılmasını teşvik edeceğiz. Gençlerimiz hem kendi mesleğini yapacaklar tıpkı vakitte kendi işinin işvereni olacaklar, istihdama ve ziraî üretime de katkı sağlayacaklar. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi proje müracaatlarına bugün itibariyle başlıyoruz. Ülkemize ve kesimimize iyi uğurlu olsun!

21 bin projeye 7,5 milyar TL hibe

Artık sırada ikinci müjdemiz var!
Bildiğiniz üzere; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz -TKDK-, aracılığıyla IPARD Programı kapsamında kırsal kalkınmaya yönelik hibe dayanakları veriyoruz. Bugüne kadar TKDK tarafınca kadar yaklaşık 21 bin projeye 7,5 milyar TL hibe sağladık. Bu hibeler ile kırsal alanlarımızda 14 milyar TL’lik yatırım yapıldı. Son iki yılda pandemi kaidelerine karşın, IPARD hibeleri ile kırsal alanlarımıza 5,3 milyar Lira yeni yatırım yapılarak 15 bin bireye istihdam alanı oluşturuldu. Bugün prestijiyle, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, arıcılık, zanaatkarlık ve yöresel eserler, kırsal turizm, kültür balıkçılığı ve yenilenebilir güç kesimlerini içeren çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi önleminden 11’inci Proje Davetine çıkmış bulunuyoruz.

Davet kapsamında toplam 572 milyon Lira hibe

Davet kapsamında toplam 572 milyon Lira hibe ödeyeceğiz. Projelere yüzde 55 ile yüzde 65 içinde hibe takviyesi veriyoruz. Bu iki müjdemizin güzel uğurlu olmasını diliyorum. Her iki kırsal kalkınma programıyla bir arada toplam 772 milyon liralık hibe takviyesi müracaat davetine çıktık. Bu takviye programlarından en çok başvuruyu Manisa’dan alacağımıza yürekten inanıyorum. Burada tüm gençlere, tüm yatırımcılara sesleniyorum! Dayanağınız burada sizi bekliyor. Durmayın, beklemeyin, projenizi hazırlayın, hibenizi alın. Proje müracaat çağrılarımızın hem Manisa’mıza tıpkı vakitte ülkemize iyi olmasını diliyorum.

Son 19 yılda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde su alanında adeta ihtilal niteliğindeki projeleri tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Onun millete hizmet aşkıyla, bu topraklara olan sevdasıyla; barajlardan ziraî sulamaya, içme ve kullanma suyu temininden hidro-enerji yatırımlarına kadar binlerce tesisi hizmete aldık. Buradan sizlerin huzurunda Manisa’mıza bu tesisleri kazandıran ve sürekli milletinin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum. Belenyenice Barajının imalinde çalışan çalışanından mühendisine, yüklenici firmalardan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne kadar emeği geçen herkese samimiyetle teşekkür ediyorum. Bu Barajın Manisa’mıza iyi, uğurlu ve bereketli olmasını diliyor, sizleri sevgiyle, hürmetle selamlıyorum” dedi.

Bakan Pakdemir’linin konuşmasının akabinde Şehzadeler Belediye Lideri Ömer Faruk Çelik günün anısına bir tablo ikram ettikten daha sonra protokol üyelerinin de iştirakiyle barajın açılışı gerçekleştirildi.

Kil Çekirdekli Kaya dolgu formunda 33 metre yüksekliğinde inşa edilen Belenyenice Barajı 800 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak ve sulama maksatlı kullanılacak. Barajın toplam 45 milyon TL’ye mal olduğu öğrenildi.